Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Európai szolgáltatási hatóságra van szükség!

Magyarország csatlakozik a Romano Prodi olasz miniszterelnök által tett javaslathoz, miszerint közös európai áramszolgáltatási hatóság felállítására lenne szükség – jelentette ki a gazdasági miniszter azt követően, hogy több nyugat-európai országot is érintett a szombat éjszakai áramkimaradás (Áramkimaradások Európában – Kisalföld, november 6., 4. oldal).
„ Magyarország részéről kinyilvánítom azt a szándékunkat, hogy csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez” – fogalmazott Kóka János, utalva Romano Prodi javaslatára.
„Teljesen ellentmondásos helyzet, hogy miközben számos európai hálózat és kapcsolat létezik, nem működik központi európai hatóság az energiaellátás terén” – fogalmazott az olasz miniszterelnök azt követően, hogy egy németországi hálózati hiba miatt szombaton éjszaka mintegy félórás áramszünet több német tartomány mellett Franciaország, Olaszország, Belgium és Spanyolország több körzetét is érintette.
Kóka János elmondta: Magyarország különféle uniós fórumokon már régóta sürgeti, hogy az EU-ban legyen egy olyan közösségi rendszerirányítás, amely az áramszállítási útvonalak és kapacitások felügyeletét végezné. Ez csökkentheti az egyes országok kockázatát az áramkimaradások szempontjából – vélekedett a miniszter.
Másrészt – mint Kóka János mondta – Magyarország újra szorgalmazza azt a januárban az EU-nak tett és azóta több alkalommal megismételt javaslatát, hogy jöjjön létre egy európai energetikai felügyeleti központ. A miniszter hozzátette: ez a monitoringközpont figyelné az EU-s áramszállítási útvonalak kapacitását, terheltségét, állapotát, folyamatos információkat kapna és adna a rendszerirányítók számára, hogy hol milyen szűk keresztmetszetek vannak.
„ Most ismét megtesszük ezt a javaslatunkat, mert a hétvégi energiaellátási zavar megmutatja, hogy mennyire fontos egy ilyen felügyeleti központ létrehozása” – mondta, hozzátéve: e téren az EU-ban még nem történt előrelépés.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy legutóbb Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek informális ülésén Finnországban, Lahtiban lobbizott ezért a magyar javaslatért.
Kóka János elmondta: november 14-re Budapestre hívta egynapos konferenciára a közép-kelet-európai országok energetikával foglalkozó minisztereit. A tanácskozás témáit – a hétvégi nyugat-európai események miatt – kibővítik a regionális villamosenergia-rendszerirányítás kérdéseivel. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom