Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Európában összehangolt sztrájknapot tartottak a megszorító intézkedések ellen

Munkavállalók milliói léptek sztrájkba szerdán Európa több országában a kormányok megszorító intézkedései ellen tiltakozva.
Munkavállalók milliói léptek sztrájkba szerdán Európa több országában a kormányok megszorító intézkedései ellen tiltakozva.

Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk volt, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat.

Mindez része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) október 17-i felhívásának, hogy november 14-e legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel.

A szakszervezetek erőteljesen ellenzik az Európát gazdasági pangásba, recesszióba és az európai szociális modell folyamatos leépítésébe sodró megszorító intézkedéseket - áll az ESZSZ közleményében. A dokumentum szerint a költségvetési konszolidációnak élesebb hatása volt annál, mint amit eredetileg becsültek az érintett intézmények, így az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF mára már elismeri, hogy súlyosan alábecsülte a megszorító intézkedéseknek a növekedésre gyakorolt hatását - olvasható a közleményben. Spanyolországban, ahol a megszorító intézkedések egyik hatásaként már 25 százalékos a munkanélküliség, jelentős fennakadások voltak szerda délelőtt a tömegközlekedésben.

A szervezők bejelentése szerint országszerte a munkavállalók 80 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben. A nulla órakor kezdődött sztrájk első nyolc órájában az ipari termelés nagyságát jól jelző áramfogyasztás 15,5 százalékkal esett vissza. Országszerte megbénult a közúti forgalom, a madridi metró csak 30 százalékos kapacitáskihasználással üzemelt. A nagyvárosokban hatalmas dugók alakultak ki, a bilbaói bevezető utakon több kilométer hosszú sorok torlódtak össze. A munkabeszüntetéshez az Iberia nemzeti légitársaság csaknem minden dolgozója csatlakozott, miután a múlt héten 4500-nak mondtak fel közülük. A társaság 171 szerdai járatát volt kénytelen felfüggeszteni. Az országos és körzeti tévéállomások is beszüntették adásaikat. Csupán a Madrid belvárosában lévő üzletek nyitottak ki, s végezték munkájukat a szokásos módon.

A sztrájknap végén a legtöbb spanyol város központjában nagygyűlést tartanak. Madridban a szervezők több mint százezer tiltakozót várnak az esti órákban az utcákra. Portugáliában is általános sztrájk volt. A TAP nemzeti légitársaság törölte járatainak 45 százalékát.

Az országban leállt a tömegközlekedés, a kórházi dolgozók nem vették fel a munkát. Spanyolországban a munkavállalók 22 százaléka, Portugáliában 20 százaléka szakszervezeti tag. A legnagyobb görög szakszervezetek arra szólították fel tagjaikat, hogy három órára tegyék le a munkát.

A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására tüntetések voltak szerdán egész Olaszországban a Monti-kormány és az Európai Unió gazdasági megszorításai ellen. Az egyetemistákat több helyszínen a rendőrség szorította vissza. A szakszervezeti tüntetések incidensek nélkül zajlottak le, a diákok megmozdulásain azonban szélsőséges csoportok csaptak össze a rohamrendőrséggel. Többórás utcai harc zajlott a római Tevere folyó rakpartján, ahol hatvan fiatalt vettek őrizetbe. A sisakot viselő tüntetők petárdákkal, kövekkel, üvegekkel és utcai étteremasztalokkal, virágvázákkal támadták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Torinóban három rendőr megsérült, egy közülük súlyosan.

A rendőrség Milánóban, Genovában, Padovában és Nápolyban is fellépett a közlekedési csomópontokat, vasútállomásokat elfoglaló diákok ellen. Munkát és szolidaritást a kizárólag megszorításokból álló gazdaságpolitika ellen Olaszországban és Európában - ezzel a jelszóval tartott négyórás országos sztrájkot a CGIL, a legnagyobb olasz szakszervezet. Susanna Camusso CGIL-főtitkár az umbriai Terniben, a bezárás előtt álló ThyssenKrupp-acélgyárnál vezette a tüntetők menetét. "Az olasz dolgozókat a Monti-kormány és az EU először kifacsarja, utána pedig magára hagyja. Minek kell még történnie, hogy észrevegyék, a munka prioritás?" - kérdezte Camusso. "Ne verjétek szét az iskolát!" - szóltak a római pedagógusmenet transzparensei. A tanárok jelképesen kartonpapír-feszületre kötözték magukat.

Torinóban egy óriás kínai sárkányfej az európai dolgozókat falta fel. A Nápoly közeli Pomigliano díArcóban, a Fiat-gyárnál a fémipari szakszervezetek tüntettek. A sztrájkhoz a közalkalmazottak és a közlekedési dolgozók is csatlakoztak, kivéve a légi forgalmat és a városi tömegközlekedést. Viszont felfüggesztették a munkabeszüntetést Olaszország rossz idő sújtotta területein. A Cisl és az Uil szakszervezet nem vett részt a megmozdulásban. "A sztrájk felesleges, csak pénzt vesz el a dolgozóktól. Inkább Monti szigorú gazdasági gyógyítását választom, mintsem szélhámos politikusokat!" - jelentette ki Raffaele Bonanni, a Cisl vezetője. Párizsban több ezren tüntettek a CGT és CFDT szakszervezetek felhívására. A "Foglalkoztatásért és szolidaritásért - a megszorító intézkedések ellen" jelszóval rendezett megmozdulás messzemenően békésen zajlott le. A francia városokban tartott mintegy 130 felvonulásnak a szakszervezetek adatai szerint nem volt nagyobb hatásuk a mindennapi életre.

Korábban:

Az LMP támogatja a megszorítások ellen tartott európai sztrájknapot - jelentette be a párt két szóvivője.

Öt év mély gazdasági, pénzügyi és ökológiai válság után ki kell mondani, hogy Európában is radikális változásra van szükség - írta Csiba Katalin és Heltai László az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A szóvivők közleménye szerint a szociális kiadások fűnyíróelvszerű csökkentése és az alacsonyabb jövedelműek terheinek növelése csak a szegénység növekedését, a társadalom szétszakadását okozza, miközben a fiatalok számára sem nyújt jövőképet. Jövőre Európa-szerte a gazdasági pangás, a munkanélküliség és a szegénység drámai növekedése várható. A bérek és a szociális kiadások csökkentésének, a megszorításoknak gazdaságpolitikailag sincs értelme, ezeknek a kiadásoknak válság idején automatikus stabilizáló szerepük van - teszik hozzá.

Szerdán Európa több országában munkavállalók milliói léptek sztrájkba, kormányaik megszorító intézkedései ellen tiltakozva.

Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk van, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat.

Mindez része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) október 17-i felhívásának, hogy november 14-e legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel.

A szakszervezetek erőteljesen ellenzik az Európát a gazdasági pangásba, recesszióba és az európai szociális modell folyamatos leépítésébe vivő megszorító intézkedéseket - tartalmazza az MTI-hez kedden eljuttatott ESZSZ közlemény.

A dokumentum szerint a költségvetési konszolidáció élesebb hatással járt annál, mint amit eredetileg becsültek az érintett intézmények, így az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF mára már elismeri, hogy súlyosan elszámította a megszorító intézkedéseknek a növekedésre gyakorolt hatását - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvertek egy tanárt Gödöllőn: kórházba került a pedagógus

Bántalmaztak Gödöllőn egy tanárt, aki emiatt kórházba került. A két gyanúsítottat őrizetbe vették. Tovább olvasom