Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Európában már a mindennapok része a szelektív gyűjtés

Az Európai Bizottság elfogadta a 94/62. számú EU direktíva teljesítéséről közreadott jelentést, mely megállapítja, hogy szelektív hulladékgyűjtés ma már az európai állampolgárok mindennapjainak szerves része.
A PRO EUROPE - a "Zöld Pont" környezetvédelmi védjegyet használó, valamint 30 további, csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését és hasznosítását koordináló szervezetet tömörítő ernyőszervezet, tagjai a 24 EU tagállam, illetve 2 csatlakozási tárgyalásokon résztvevő ország (Horvátország és Törökország) valamint Ukrajna, Norvégia, Izland és Kanada - az Európai Csomagolás Hasznosítást Koordináló Szervezet üdvözli, hogy az Európai Bizottság elfogadta a 94/62. számú EU direktíva teljesítéséről közreadott jelentést, amely a csomagolás és a csomagolási hulladékok, illetve ezek környezeti-, és a belső piacra gyakorolt hatásáról szól.

A jelentés megállapítja, hogy szelektív hulladékgyűjtés ma már az európai állampolgárok mindennapjainak szerves része, ugyanakkor rávilágít arra, hogy bizonyos nemzeti intézkedések a piaci verseny torzulásához vezetnek. A PRO EUROPE szerint, amelynek magyar tagszervezete az ÖKO-Pannon Kht., a jelentés kiváló lehetőséget nyújt az irányelv hatékonyan és kevésbé jól működő rendelkezéseinek felmérésére is.

A 94/62. számú EU direktíva valamint az ezt követő 2004-es illetve 2005-ös átdolgozott változatok jelentős hatással voltak az európai polgárok környezettudatos viselkedésének kialakítására. A direktíva egyik legkiemelkedőbb környezetre gyakorolt hatása az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mindennapi tevékenységgé vált több millió európai háztartásban.

2005-ben már megközelítőleg 20 millió tonna csomagolóanyagot hasznosítottak újra a gyártói felelősségvállalás elvén működő, PRO-EUROPE tag koordináló szervezeteken keresztül. (Az ÖKO-Pannon Kht. 2002 óta az Európai Csomagolás Hasznosítást Koordináló Szervezet tagja.) Ezen felül, 2002-ben - amely a legkorábbi évszám a Bizottság jelentésében - 75 különböző, az EU 15 tagállamában előírt hasznosítási elvárásnak sikerült megfelelni. A PRO EUROPE szervezetek összesen 12 tagországban járultak hozzá a direktíva célkitűzéseinek teljesítéséhez.

"A több mint tíz éves csomagolási és csomagolási hulladék gazdálkodási tevékenység során szerzett tapasztalattal a háttérben, időszerű felmérni a direktíva környezetre és a belső piacra gyakorolt pozitív és negatív hatásait annak érdekében, hogy a jövőben is folytatható legyen annak sikeres végrehajtása, valamint a fő irányelvek és intézkedések értelmezése." - mondta Joachim Quoden, a PRO EUROPE ügyvezető igazgatója.

A szabályozás EU belső piacára gyakorolt hatásával összefüggésben a PRO EUROPE vezetését bátorítja az Európai Bizottság azon felismerése, amely szerint a belső piac korlátai és a verseny torzulása azon nemzeti intézkedésekből adódnak, amelyek a csomagolóanyagok újrahasználatát, illetve egy adott csomagolás típust támogatnak, ahogy az megfigyelhető elsősorban, de nem kizárólag az ital szektorban.

Kiindulva Németország, Belgium és Dánia tapasztalataiból, valamint az Európai Bírósághoz érkező megkeresések számából, az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy áttekinti, és esetlegesen felülvizsgálja a csomagolási direktíva 5. és 7. bekezdését, amelyet a PRO EUROPE támogat.Az Európai Bizottság december 6-án közreadott jelentésében elismerte azt is, hogy az újrahasználható csomagolás, az egyutas csomagolással való összehasonlításban nem nyújt automatikusan jobb környezeti teljesítményt, és az újrahasználat elősegítését célzó nemzeti intézkedések hatással lehetnek az EU belső piacára is. A PRO EUROPE véleménye szerint az intézkedések módosítása, kiegészítése vagy tisztázása révén kell megtalálni az egyensúlyt a gazdasági és környezeti érdekek között.

A Bizottság azon döntését, miszerint nem módosítják a direktíva begyűjtési és hasznosítási célkitűzéseit, a PRO EUROPE ésszerű, megalapozott következtetésnek tartja. A begyűjtési és hasznosítási célkitűzéseknek 2008 után is érvényben kell maradniuk annak érdekében, hogy minden tagállamnak elegendő ideje legyen a mostani célok eléréséhez. Amint az EU intézményei vizsgálni kezdik a Bizottság jelentését, a PRO EUROPE felajánlja segítségét a döntéshozóknak a jövőbeli tárgyalásokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom