Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Európa Tanács: politikai nyomás a magyar közmédián

Határozatában az ET parlamenti közgyűlése aggodalommal veszi tudomásul, hogy Magyarországról is a közmédiára gyakorolt politikai nyomásról szóló hírek érkeztek.
Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által csütörtökön elfogadott, az európai média helyzetéről szóló határozat szerint a 2010-ben elfogadott magyarországi médiaszabályozás tavaly májusi módosításai az ET emberi jogi biztosa által tett ajánlások csak egy kis részének tettek eleget, és nem zárják ki a joggal való visszaélést, és annak a sajtószabadság korlátozására való felhasználását.

Az ET parlamenti közgyűlése a dokumentum elfogadásával felszólítja a magyar kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget az ET akkori emberi jogi biztosa, Thomas Hammarberg által 2011 februárjában tett, ezzel kapcsolatos állásfoglalásban megfogalmazott észrevételeknek.

A határozat azt is megállapítja, hogy a médiapiaci szereplők megsokszorozódása dacára a közszolgálati média továbbra is fontos információforrás Európában.

Határozatában az ET parlamenti közgyűlése "aggodalommal veszi tudomásul", hogy több országgal, például Olaszországgal, Ukrajnával, Szlovákiával és Spanyolországgal együtt az elmúlt időkben Magyarországról is a közmédiára gyakorolt politikai nyomásról szóló hírek érkeztek, és a közgyűlés ebben az ügyben az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) együttműködésére is számít.

A közgyűlés egyúttal emlékeztet egy 2008-ban elfogadott határozatára, amelyben kimondta: a közszolgálati műsorszolgáltatókat meg kell védeni a politikai befolyástól a mindennapi irányítási és a szerkesztési tevékenység területén, nyílt pártpolitikai kötődéssel rendelkező személyeknek nem szabadna vezető beosztásokba kerülniük, a közszolgálati műsorszolgáltatóknak pedig belső etikai kódexet kellene alkotniuk az újságírói munkára, a szerkesztés politikai függetlenségére vonatkozóan.
A határozati javaslathoz fűzött magyarázatban készítője, a néppárti svéd Mats Johansson felidézi, hogy a 2010-ben elfogadott médiaszabályozás, amelyet a kétharmados parlamenti támogatást maga mögött tudó, újonnan megválasztott kormány hozott, "súlyos aggodalmakat" keltett a Velencei Bizottságban, mert a testület véleménye szerint például nem garantálta a médiafelügyelet politikai függetlenségét, és lehetőséget teremtett a tartalmi szabályozásra. Emlékeztet arra is, hogy az Európai Bizottság és az Európa Tanács kérésére, valamint az Alkotmánybíróság döntése nyomán a médiaszabályozás módosult, ugyanakkor egy tavaly májusban, az ET főtitkárának felkérésére készült független szakértői értékelés több olyan aggályos pontra is rámutatott, amely "továbbra sem felel meg az Európa Tanács mércéjének". A svéd képviselő arra is kitér, hogy az ügyben folyik az egyeztetés a magyar hatóságokkal; legutóbb tavaly augusztusban ültek asztalhoz szakértői szinten.
A határozati javaslat vitájához magyar országgyűlési képviselők is hozzászóltak. A kereszténydemokrata Kalmár Ferenc rámutatott, hogy a magyar médiaszabályozást az Európai Unió és az Európa Tanács részéről is érte bírálat, a magyar hatóságok pedig "intenzív" párbeszédet folytattak a nemzetközi szervezetekkel, majd az uniós jognak megfelelően az Országgyűlés módosította a törvényeket, és egyes részeit az Alkotmánybíróság megsemmisítette.
"Az Európa Tanáccsal jelenleg is folyik a szakmai egyeztetés. Nyitottak vagyunk a médiaszabályozás további módosítására, és bízunk abban, hogy még az év vége előtt megegyezésre juthatunk ebben a kérdésben" - zárta felszólalását a kormánypárti politikus.
A szocialisták országgyűlési képviselője, Szabó Vilmos kijelentette: a szólás és a tájékoztatás szabadsága sarokköve a szabadságjogok érvényesülésének és a jó kormányzásnak. Az ellenzéki képviselő szerint a közmédiában a politikai befolyás megakadályozásában kiemelt felelősségük van a hatalmon lévő pártoknak, amelyek "nem tekinthetik a közszolgálati médiát saját pártpolitikai céljaik kiszolgálójának". Szabó sajnálatát fejezte ki, hogy Magyarország is azok között az országok között van, amelyekben a jelentéstevő szerint politikai befolyás nehezedik a közszolgálati médiára. "A leírtakat meg tudom erősíteni" - tette hozzá a szocialista képviselő.
"A 2010-es választásokat követően a kétharmados parlamenti támogatással rendelkező magyar kormány olyan médiatörvényt fogadott el, amely korlátozta és korlátozza a sajtószabadságot" - hangoztatta a közgyűlés plenáris ülésén az ellenzéki politikus.
Az 1949-ben létrehozott, jelenleg 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács parlamenti közgyűlése a tagállamok parlamenti képviselőiből áll, évente négyszer ülésezik, vizsgálatokat folytat, javaslatokat és ajánlásokat tesz a tagállamoknak. Emberi jogi, jogi és kulturális kérdésekben az Európai Unió intézményei is - amelyektől egyébként teljes mértékben független, önálló, külön szervezet - gyakorta hivatkoznak a közgyűlés ajánlásaira vagy munkájára.

Olvasóink írták

 • 8. Santos 2013. január 26. 18:07
  „2-es LAZA.Már rádférne egy jó éves lazítás,kimerültnek látszol.Az elsö mondatod,ugye magadrol értetted?Azért néha igazat is mondasz!”
 • 7. rommel2 2013. január 25. 21:28
  „A SAJTÓSZABADSÁG MINDIG VESZÉLYBEN VAN , HA JOBBOLDALI KORMÁNY VAN HATALMON .............
  A HAZUG BALOLDAL HAZUG SAJTÓJA MINDIG IGAZAT IR .........................................................”
 • 6. Valaki 2013. január 25. 19:15
  „paciló, láttam ahogy Ungvári "vitatkozott" minap a tv-ben. :(((
  Amúgy, aki ma a kormányunkat szídja, az coci. Ez a coci kultúrszint. :)))”
 • 5. paci13 2013. január 25. 18:50
  „Valaki,
  dícséretes, hogy mostanában legalább idéz, pontosabban másol - most hadd ne minősítsem eddigi forrásait.. (Már- őszintén- meglehetősen fárasztó volt a "cocizása", bármi is volt a téma.) Szóval, ez már haladás, csak így tovább! Fő, hogy mi, hűséges olvasói, okosodjunk.
  És látta is azt az ominózus filmet- esetleg eredetiben- és meghallgatta a vetítéséhez kapcsolódó vitaműsort az osztrák tévében?
  Szívesebben olvastam volna mindezekhez az Ön saját véleményét- bár igaz, Szentesi Zöldi is elbűvölő ezzel a szelíd stílusával és példás objektivitásával! A csupa-gyűlölet-Lendvaival össze sem mérhető.:))”
 • 4. WeiseÖdenburg 2013. január 25. 17:17
  „Elég gátlástalan és agresszív figura ! Pár napja volt egy jó kérdése valakinek valamely cikk hozzászólásában.
  A KGB.vagy az " Szijájé " szervezte be elsőként.Elgondolkodtató. Acél et. is zionpista volt,majd a rendszerváltás
  időszaka előtt egy III/valahányas tiszt rendszeresen vitte "leveleit" Bécsben az arra illetékes Nagykövetségre.
  Aztán akit itt a közelben pl. Bécsben hagytak akkoriban ugatni az provokátorként és egyéb más "jó" cselekedetet
  végzett és volt hasznára a hármasoknak.Az Osztrák szellemi elit egy részét tudja hülyíteni,de a reálisabb érték ítélettel rendelkezők másképp látják az Ő SZEREPÉT.”
 • 3. Valaki 2013. január 25. 16:17
  „A nép ellensége
  A A A
  Szentesi Zöldi László
  - 2013. január 25., péntek
  Álláspont
  Elnézegettem Paul Lendvai ORF-es ,,dokumentumfilmjét", meghallgattam Ungváry Rudolf kirohanásait a stúdióban, majd elgondolkodtam, lehet-e bármiről is beszélgetni az úgynevezett liberálisokkal. Nem lehet.
  Hirdetés

  Az ominózus ORF-film után azt állítani, hogy a hazánk elleni hadjárat pusztán a véletlenek összejátszása, színtiszta naivitás. Lendvaiék felvonultatták a klasszikus goebbelsi médiatechnikát: félelmet keltő képsorok, alattuk komor zene, bizonyos kulcsszavak gondos elhelyezése, manipulatív, szövegösszefüggésből kiragadott mondatok, kizárólag az egyik fél szerepeltetése. Ez utóbbi olyan ragyogóan sikerült, hogy a film - leplezetlenül - maga a Magyarországról vallott baloldali narratíva, már amennyiben baloldali narratíván a vérlázító hazugságot, a történelemhamisítást értjük.

  Lendvai, Ungváry és a többi mindenekelőtt rossz elitista. Kizárólagosnak hiszik a véleményüket, csak a legszűkebb táboruk hívószavaival dobálóznak. Ilyenek persze a politikai jobboldalon is vannak, de a liberális nagyképűséghez és érzéketlenséghez tényleg semmi sem mérhető. Elődeikhez, a forradalmi elitistákhoz (Marx, Lenin stb.) hasonlóan csillapíthatatlanul vonzódnak a dolgok elméleti része iránt, a valódi élet viszont hidegen hagyja őket. A magyar 20. századból kiragadnak és az abszurditásig kiveséznek egy történetet, azt megteszik jelzőoszlopnak, a többi kilencvenkilenc történetről, a mások nézőpontjáról azonban mélységesen hallgatnak. Arról az apró kísérletről is, amelyet világkommunizmusnak hívnak, s amelynek Lendvai Pál a Szabad Népnél, Rákosi talpnyalójaként még hűséges csahosa volt. 1957-ben aztán lelépett, mert volt annyi esze, de mégis a magyar nép szakértője maradt. Még 1951-ben publikálta Tito, a magyar nép ellensége című könyvét (gondolhatjuk, miféle beltartalommal), aztán gondolkodott röpke hatvan évet, de semmi újra nem jutott: mostanában az Orbán Viktor, a magyar nép ellensége című filmjét barkácsolgatja barátaival.

  Lendvaiék modernisták is, a legrosszabb fajtából. Az értékeitől megfosztott, kilúgozott Európán pontosan meglátszik, mire mentünk a modern eszmékkel. Csakhogy ez nem izgatja a vén hétpróbásokat. Hiába forgácsolódnak, fogyatkoznak (gondoljunk aláírásgyűjtéseik állandó ötven nevére), még mindig azt hiszik, hogy az ő ízlésük szerint kell vezetni ezt az országot. Az ő ízlésük pedig rossz. Család helyett perverziót, nemzet helyett nemzetköziséget, tudás helyett jólértesültséget, tartás helyett nyegleséget ajánlanak nekünk. Maguknak persze nem. A színfalak mögött egészen másképp élnek, a szociális feszültséget, az egymásnak ugrasztott társadalmi csoportok néma polgárháborúját kizárólag ránk hagyományoznák. Aztán ha beüt a baj, irány a nagyvilág: Károlyiék 1919-ben, Lendvai 1957-ben... Nekik nem hiányzik a lángoktól ölelt kis ország,

  a szöcske, az ökör, a szelíd tanya, ők nem vállalják sorsukat, nem tudnak élni és meghalni sem ebben a honban. Nem szeretik ezt az országot, semmit sem szeretnek. Mindenhol otthon vannak, és sehol nincs hazájuk - ez is van akkora sorscsapás, mint a ,,babiloni fogságra vetett magyar szellem" (Németh László) időszakos alámerülése.
  A történtek legfőbb tanulsága: Paul Lendvai éppen a sajátjainak árt a legtöbbet. Még néhány hasonló filmalkotás, és a békemenet Soroksártól Vácig kígyózik majd.

  A másik tanulság történelmi természetű: a normalitás egy idő után mindig felülkerekedik az abnormalitáson. Teltek, múltak az évtizedek, a kommunisták és liberálisok mára a múlt emberei lettek. Manapság egyre többen tűnődnek azon, hogy fontos-e a nemzeti kötelék, a hagyományos értékrend és életforma? A válasz nem kétséges. Ami szerethető ebben a mi jó öreg Európánkban - és Magyarországon - az totális tagadása mindannak, amit viszont Lendvaiék szeretnek. Mert legyünk őszinték: tényleg nem mindegy, az ember egy szakállas bácsitól vagy az iskola szépétől szerzi-e első szexuális tapasztalatait. Az sem mindegy, hogy a színpadon revolverrel lőnek-e szét disznóbelsőségeket, vagy Sinkovits Imre hangján szólal meg az Úr. Nem mindegy, hogy jó levegőt szívunk-e vidéken, vagy együtt fulladozunk a romkocsmák sápkóros népével.

  Sorolhatnák hosszan, de minek: ők a szakállas bácsikra, a disznóbelsőségre, a sápkórosságra gerjednek. Annyira viszont hadd legyek én is liberális, hogy ezeket készségesen átengedjem nekik.
  Remélem, nem vagyok a nép ellensége.”
 • 2. LAZA 2013. január 25. 10:57
  „1.
  Tényleg mi vagyunk a hülyék!
  Egyszerűen nem látjuk,tudjuk és nem érzékeljük,hogy valójában milyen csodálatos és jól (tökéletesen)működő országban élünk.
  Milyen jó a santosoknakvalakiknek rommeleknek.Ők nap mint nap szembesülhetnek ezekkel a "tényekkel"
  Hogyan?
  Úgy,hogy rendszeresen informálódhatnak a köztévé és a többi fidesz párti televízióiból.
  Jómagam a rémhírteleviziót és a tehótévét már régen kiiktattam még a programjaim közül is.
  Még véletlenül se kerüljek hozzájuk a távkapcsolóm nyomkodása közben.
  A köztévé más.
  Néha vannak benne jó műsorok is.(igaz csak kizárólag a politika mentesek).
  Híradóban legtöbbször a sport és időjárást nézem csak.
  Szóval tegnap volt "szerencsém" az egészet végig hallgatni.(vendégségben nem illik átkapcsoltatni)
  Elképesztő!
  Ilyen lehet egy tökéletesen irányított és szervezett országban élni.
  Tényleg minket figyel az egész nyugat és lesik az orbán matolcsi tandem minden intézkedéseit.
  Különös tekintettel az újabb és újabb adó kivetési ötleteiket hasznosítják.
  Aztán valamilyen csoda folytán sikerül nekik találni a földkerekség milliónyi sajtótermékei közül olyat(lehet persze,hogy nem véletlenül készül ez az az írás)amelyik el van ragadtatva a magyarországi gazdasági csodától.
  Példaként állítva franciáknak,olaszoknak spanyoloknak és a hozzájuk hasonló fejletlen elmaradott országoknak.
  Szóval így aztán könnyű!
  Most már csak azzal a három és fél millió megnyomorítottal kéne megértetniük,hogy tulajdonképpen milyen szép is az élet minálunk.Persze ők nem nézik nézhetik ezeket a gazdasági csodákról szoló tündérmeséket.
  Mert lehet,hogy televiziójuk sincs vagy ha van már régen kikapcsolták náluk az áramot.
  Persze az sincs kizárva,hogy a túlnyomó többség már nagyon unja ezt a hazugságáradatot.(ez a valószínűbb)”
 • 1. embertelen 2013. január 25. 08:03
  „Az Európa Tanács is jól látja, hogy a nemzeti közmédiára rátelepedett a főhazug politikai hátsója, úgy, hogy a szegény közmédia moccanni sem tud tőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították: azt szeretné megtudni ki kap a hallgatói jutalomkeretből

Az ELTE-s diák azt próbálta kideríteni, ki részesül a hallgatói önkormányzat havi csaknem 800 ezer… Tovább olvasom