Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Euróért söröztünk Szlovákiában

Nagymegyer – Savanyú a citrom, de ettől még tény: ha hamarosan Győrből átautózzunk a szomszédos Nagymegyerre szlovák sörért, juhtúróért vagy benzinért, akkor otthon ne felejtsük a ropogós eurónkat! A kisalfold.hu most azért tette meg az alig 20 kilométeres utat, hogy feltérképezze: hogyan áll északi szomszédunk az Öreg-kontinens egységes pénzének bevezetésével.

Nos, öt hellyel – konkrétan három áruházzal, egy cukrászdával és egy kocsmával – próbálkoztunk Nagymegyeren, s ropogós eurónkkal csupán a talponállóban értünk célba. A kocsmában 1 euró 20 centért kaptunk egy korsó sört, ami jutányos vételnek mondható. (Arról nem a szlovákok tehetnek, hogy kedden 270 forintért váltottuk kénytelen-kelletlen az eurót.)

A pultos kisasszony arra a kérdésünkre, hogy mióta fizethetnek itt a vendégek euróval, úgy válaszolt: „nem tegnap óta". A hölgy korrekt volt: azt is elárulta, hogy visszaadni azonban nem áll módjában euróban – kizárólag koronában.

Háromszor hoppon maradtunk, a Billában kapufát lőttünk

A kocsma melletti cukrászdában ellenben nem jártunk sikerrel – elnézve a tipikus, mosogatószer színű szlovák fagyikat, azért annyira nem szomorkodtunk… – itt januárig még a korona az úr. A Coop-ban és a Lidlben szintén január első napjaiban debütál az euró; meg kell azonban jegyezni, hogy mindkét áruház árcéduláin, plakátjain vagy reklámújságjaiban már ott virít az eurós tarifa is.

A Billa ennél is magasabb sebességbe kapcsolt: a főtér közeli üzletben már most is elfogadják az eurót, igaz, egyelőre csak a papírpénzt, s visszaadni ebben az üzletben is csupán koronában tudnak.

Euróhadművelet és Barát kormánybiztos

Összességében északi szomszédunk szemlátomást megtette az első lépéseket, hogy a közép-kelet európai államok között elsőként bevezethesse az eurót. Mindezt a sajtóinformációk is egyértelműen alátámasztják. A szlovák politikusok nemes egyszerűséggel „euróhadműveletnek" nevezik az elkövetkező hónapok feladatait, s kormánybiztosa is van a projektnek Igor Barát személyében.

Noha az utóbbi időben többen bírálták a harmatos kampányt, a kormánybiztos egy lapinterjúban leszögezte: „elkészültek a multimédiás információs anyagok, beindult az internetes portál és az ingyenes információs telefonvonal".

A romáknak dalokban népszerűsítik az eurót

„Több száz aktivistát képeztünk ki, akik a szociális intézetekben, nyugdíjasotthonokban tájékoztatják majd az ott lakókat. Őket egyszerű példákkal szeretnénk megtanítani az európai közös pénz használatára. Többek között azzal, hogy amennyi kenyeret, tejet, péksüteményt vesz ma 314 koronáért, ugyanannyit kap majd januártól tíz euróért" – folytatta Igor Barát.

Majd hozzátette: „roma nyelvű CD-lemezeket is kiadunk, amelyeken amolyan csasztuskák formájában, vagyis dalokban népszerűsítjük az eurót. Amatőr színjátszókat is alkalmazunk majd az ősszel. Ők egy-egy jelenetben adják majd elő a roma polgárok számára a legfontosabb tudnivalókat". A szlovák kormány törvénnyel készül az ügyeskedők, azaz olyan kereskedők színre lépése ellen, akik indokolatlanul magasra verik fel az áraikat. Internetes feketelistát is terveznek, amelyre a nyerészkedők nevét felteszik – utóbbit tán nem véletlenül.


 Mi szükséges az euróbevezetéséhez?

A maastrichti kritériumok szerint az euróországok inflációja nem haladhatja meg 1,5 százalékpontnál többel a legalacsonyabb inflációjú három állám átlagát. Az idei 3,8 és a jövőre várt 3,2 százalékos szlovák adat teljesíti ezt a feltételt, hiszen a legalacsonyabbak átlaga 2,6, illetve 1,85 százalék körül alakul a bizottsági adatok szerint. Összehasonlításul: a magyarországi drágulás 6 százalék felett lesz az idén.

 295,5 euró a szlovák minimálbér

Januártól 295,5 euró, azaz 8902 korona lesz a minimálbér északi szomszédunknál – döntött a szlovák kormány. A legkisebb órabér az új évtől 1,69 euró (51,15 korona) lesz a jelenlegi 46,60 korona (1,574 euró) helyett. A 295,5 eurós minimálbér egyébként 250 forintos, középutas árfolyammal számolva 73 875 forintnyi fizetést tesz ki. Mindez azt jelenti, hogy a szlovákok jó eséllyel a fizetések terén is hamarosan magunk mögött hagynak bennünket… 

Olvasóink írták

 • 12. pan.cser 2008. október 23. 20:00
  „Azt hiszem, hogy a forinttal történő spekulációs játszadozás nem jó senkinek a spekulánsokon kívül. Az EURÓ mielőbbi bevezetése már csak a gazdaság védelmében is szükséges. Én magam inkább a forinttól félek mint az Unió pénzétől!”
 • 11. Zaza 2008. október 23. 19:10
  „vörös g.eci-nek :
  Ne izguljon, ha "jön a csere", akkor itt lesz a Kánaán hamarosan.
  Mert az "újak" biztosan a nép/ország sorsával lesznek elfoglalva, nem pedig saját zsebeik tömködésével.
  A politikusok errefelé már csak ilyenek....”
 • 10. ficoka 2008. október 23. 16:27
  „....ne magyarázzátok a semmit! Náluk ojró lesz, nálunk meg egy szart érő forint!”
 • 9. PrettyWoman 2008. október 23. 15:05
  „Az a baj, hogy az ember azt hiszi sokszor, hogy na: ennél rosszabb már nem lehet. Aztán kiderül, hogy de, van még lejjebb a béka fene alatt is.
  Én Belgiumban már nagyon régen jártam. Szlovákiában még sosem, csak régen tankolni, amikor még sokat (napi szinten) kellett autóznom és megérte ott tankolni.
  Én Spanyolországban jártam többször (amikor még pezeta volt, meg azóta is, hogy euró van). Az volt a tapasztalatunk, hogy az árak gyakorlatilag (átszámítva) megegyeznek a magyar árakkal, viszont ott többet keresnek az emberek. Hogy mennyit, azt nem tudom, de az biztos, hogy pl. az áram nem lehet drága nálunk. Még a putriban is van légkondi. Vannak dolgok, amik meg olcsóbbak, mint Mo-n. Pl. az autóbérlés. Ráadásul hihetetlen bizalom van a turisták felé (nálunk meg igyekeznek jól átvágni őket). Odaadják az autót kaució nélkül a legtöbb helyen, pedig a híres jogosítványunkból nem sokat értenek, hiszen angolul sincs rajta, hogy az mi. A lakcímkártyánkra is csak néznek nagyot, mert ott olyan sincs. Sőt, sok helyen csak banki lehívást eszközölnek, de mivel nekünk nem volt kártyánk, elfogadták a kp-t is. Olyan is volt, hogy magasabb kategóriájú autót tudtak csak adni, mint amit kértünk. De ugyanazon az áron adták, pedig 9 euró volt a különbség. Mondták, hogy csak tegyük le a kocsit a hotel elé, adjuk le a kulcsot a portásnak. Ezt már csak az überellte, amikor azt mondták, ha letesszük a kölcsönző cég elé a kocsit és ők már zárva vannak, adjuk be a kulcsot a szomszéd bárba nyugodtan. Nem írják fel a km-óra állást, nem fényképeznek, nem vizslatnak semmit. Eridj, vidd, használd - légy elégedett és gyere vissza. Sehol nem csaptak be bennünket. Inkább a maguk kárára tévednek. Azért, hogy a turista visszamenjen. Pedig nagyon szegény ország voltak és most hol tartanak? Sokkal előbbre, mint mi. Pedig közel sem dolgoznak annyit, mint a magyar ember. Délelőtt pár órát nyitva vannak, aztán szieszta. Majd délután kinyitnak ismét pár órára.
  Igen, semlegesnek igaza van. Sokkal előbbre tartanánk az összefogással, de a magyar erre képtelen. Igen, a két nagy párt acsarkodik, és a hatalom megszerzése vagy megtartása a fontos, nem az ország sorsa. De szerintem nemcsak pártszinten van ez, hanem minden szinten. Legalul is. Pl. munkahelyeken is össze kéne fogni, akkor nem lehet azt csinálni a dolgozókkal, amit csak akarnak.Mert egy ember ha ugat, azt ugye kirúgják. De azért ha mindenki összefogna, egy komplett céget azért nem lehet kirúgni, mert másnapra nem tudnak annyi embert hadrendbe állítani. Csak nekem az a szomorú érzésem van, hogy a magyar ember legnagyobb ellensége a másik magyar. Valahogy egymást is utáljuk és ez a legszomorúbb. Én legalábbis ezt tapasztalom a boltban, munkahelyen, hivatalban, akárhol vagyok. Mindenki a másik torkának akar esni.”
 • 8. tíszi 2008. október 23. 13:44
  „Szlovákia Ausztriától kap kölcsön euroérméket, amiket meghatároztt időn belül kell visszaadnia. MI majd kérünk kölcsön Romániától, hátha kisegítenek minket. Sajnos Európa szégyenfoltja lettünk, ez látszik is az elmúlt napok pénzügyein is. El kell fogadnunk, ha tetszik, ha nem.”
 • 7. vörös g.eci 2008. október 23. 13:03
  „Nem az a lényeg, hogy euróval fizetnek-e vagy nem, hanem az, hogy ők meg tudtak felelni a maastrichti kritériumoknak, mi pedig nem. Ennek egyértelmű oka a kártékony, hazaáruló kormány! Jöhet a csere, ha ma megtörténne, már az is nagyon későn lenne!”
 • 6. Sógor 2008. október 23. 10:38
  „Szlovákia és Románia is látványos fejlődést mutat magyarországhoz képest! De... nem mindegy, hogy egy fejlettebb ország fejlődik mégtovább vagy egy alulmaradottabb fejlődik! Egy elmaradottabb országban a legkisebb fejlődés is látványosabb! A Románoknál hiába emelték a minimálbért 50%-al akkor sem érik el Ft-ba átszámolva a 45 - 50 ezer Ftot! Az árak meg ott sem alacsonyabbak mint itt. Az azonban más kérdés, hogy nekik esetleg nem kell külföldről annyi gázt, olajat, stb... beszerezni mint nekünk magyaroknak mert ott azért jóval többet rejt a föld mélye mint nálunk!”
 • 5. Alapvető tévedés 2008. október 23. 10:29
  „Belgiumban 60 euróért kaptunk egy éjszakára egy szállást, 20 eurért ebédeltünk, 21 euróért vacsoráztunk. Napi 101 euróért,
  218160 forintért voltunk 8 naig, osztva , naonta 27270.-Ft ért.
  Az árak joval magassabak, a magyar árakhoz, még az osztrákokét is veri.”
 • 4. Zsoltika 2008. október 23. 10:27
  „Dortmundban vagyok kint fé évig Erasmus ösztöndijjal tanulni. Azt tapasztaltam, hogy a félelmeim ellenére nincs sokkal nagyobb drágaság mint nálunk. Persze, hogy drágábbak a dolgok, de erre van egy jo sztorim. Egy kávézoban ültem és a pincér hallotta, hogy magyarul beszélek, és ő is megszolalt magyarul. Kiderült 10 éve jött ki a szüleivel. Elmondása szerint a havi nettó jövedelme 1200 Euro, és ehhez jön még a borravaló. Azzal ne számoljunk, mert hátha nem kap. Viszont a lakásra rezsivel együtt, télen sem fizet 450 Eurónál többet. Akkor marad neki mongyuk 800 Euro amivel szabadon gazdálkodik. Azért ez az arány a lényeg.”
 • 3. 49. 2008. október 23. 07:53
  „Nekem is vannak ismerőseim, akik szlovákokhoz tették át a vállalkozásukat.
  Úgy ahogyan a benzinnél, az árak hasonlóak lettek, most a vállalkozásnál is meg kell gondolni, hogy érdemes tovább folytatni. Csak a bérleti díjak emelkedtek 50%-kal.
  A rokonságból egy család ment ki 2 hónapra Finnországba. Az ő meglátásuk, ott sem olyan rózsás a helyzet, mint ahogyan itt állítják. Más egy embernek kint élni, és más egy családnak két kisgyermekkel. Az életvitelük, viszont irigylésre méltó.
  ,,Semleges" által leírtakkal pedig egyetértek.”
 • 2. tajtianyu 2008. október 23. 07:18
  „Csak annyit,Belgiumban az árak majdhogynem a magyar árakkal egyenértékűek.A minimálbér azonban itt 700-800 euro körül mozog.Szóval igen -igen le van maradva Magyarország ,Szlovákia meg pláne,eurobevezetés ide-vagy oda...”
 • 1. semleges 2008. október 23. 07:08
  „Ne higgyük,hogy jobban élnek a szlovákok mint mi.Napi kapcsolatban vagyok velük (sok barátom van) panaszkodnak,
  félnek az euro bevezetésétől.Most is napi nyolc óra munka után,
  mennek fusizni ahogy ők mondják a maszek munkát.Ők
  megértették a megszoritó intézkedéseket,nálunk ez nem
  lesz elérhető a két gyülölködő párt miatt.Az osztrákok évekig
  panaszkodtak az euro bevezetése után.Elöször az országba
  kellene rendet tenni utána gondolkodni az euro bevezetéséről.
  Ehhez a két párt acsalkodását abba kellene hagyni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok mentenek menhelyet musicallel

Jótékonysági musical gálaműsort tartanak a tatabányai Tappancs kutyamenhely megsegítésére, annak… Tovább olvasom