Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

EU: kerülni kellene az ''iszlám terrorizmus'' kifejezést

Az EU-hatóságok arra ösztönzik az uniós kormányokat, hogy kerüljék az "iszlám terrorizmus" kifejezést és helyette a "terroristák, akik helytelenül használják fel az iszlámot" szófordulatot használják. Brüsszelben folyik egy olyan új "közéleti szótár" kidolgozása, amely figyelembe veszi a radikálisok érzékenységét.
Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő az EUpolitix híroldalnak azt mondta: szótár használata természetesen nem lesz kötelező az EU-hivatalokban, de várható, hogy a tagállamok és az uniós intézmények elfogadják, és alkalmazni is fogják a tartalmát. A kezdeményezést az váltotta ki, hogy Európa-szerte fontossá vált elkerülni azoknak a szavaknak a használatát, amelyek a muzulmánok körében frusztrációt okoznak és ezzel erősítik a radikalizáció kockázatát.

A szótár készítői szerint például olyan szavak használatát kell átgondolni, mint például az "iszlám", a "fundamentalista" vagy a "dzsihád". Ez utóbbit Európában gyakran a hitetlenek elleni háború megjelölésére használják, de a legtöbb muzulmán számára a kifejezés spirituális viaskodást jelent, egyfajta pozitív eszmét, azt, hogy az ember megpróbál a benne lakozó gonosz ellen harcolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betartja a böjti előírásokat?

Tovább olvasom