Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

EU: 20 év lemaradás az Egyesült Államok mögött

Az Európai Unió gazdasági fejlődése csak most érte el azt a szintet, melyet az Egyesült Államok húsz évvel ezelőtt – derült ki az Európai Kereskedelmi és Gazdasági Kamarák Szövetségének tanulmányából.
A Eurochambres által közzétett felmérés szerint az Egyesült Államok 1985-ben érte el az egy főre eső jelenlegi uniós GDP-szintet. Az uniós foglalkoztatási ráta és a K+F-be történő beruházások mostani szintjét 1978-ban érte el az USA, a termelékenység jelenlegi uniós szintjét pedig 1989-ben.

Mindezek arra engednek következtetni, hogy a gazdasági reformok felgyorsulása és az utóbbi idők gazdasági növekedése dacára az EU még mindig messze van attól, hogy ezen a téren utolérje Amerikát. Mindez kellemetlen hír lehet az EU állam- és kormányfőinek, akik ezen a héten elsősorban gazdasági témákat vitatnak meg szokásos tavaszi csúcstalálkozójukon.

Az óriási különbséget részben a 2004-es bővítés magyarázhatja, amikor tíz, zömében gazdaságilag fejletlenebb ország lett a közösség tagja, valamint az, hogy az Egyesült Államok több területen növelte az Unióval szembeni előnyét. A jelentés szerint Európának óriási évi teljesítményt kell tudnia felmutatni ahhoz, hogy 2010-re elérje a jelenlegi amerikai szintet.

Így például ahhoz, hogy az EU elérje a 2005-ös amerikai K+F-kiadások szintjét, 2010-ig évi közel 14 százalékkal kell növelnie saját kiadásainak mértékét. Ahhoz pedig, hogy 2010-re megüsse az egy főre eső amerikai GDP mértékét, az EU-nak évente 8 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést kell produkálnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákgyógyítás, egyénre szabottan

A genetikai program, melyet az osztódás során továbbad az utódsejteknek, már nem ugyanaz, mint az eredeti – mondja dr. Haracska Lajos, az MTA Szegedi Biológiai Központjának főmunkatársa, a rákkutatással foglalkozó mutagenezis- és karcinogenezis-csoport vezetője. A sejt elveszti kontrollját, elkezd korlátlanul szaporodni, túlnövi a többi sejtet – s ez már maga a rákos folyamat. Tovább olvasom