Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

EU: 1 milliárd euró mobilkutatásra

Az Európai Unió a nagyobb távközlési cégek közreműködésével egymilliárd eurót szán mobiltelefonos alkalmazásokkal kapcsolatos kutatásra és fejlesztésre 2007 és 2011 között.
A finanszírozási alap célja a résztvevő cégek vezetői szerint az, hogy Európa a jövőben is megőrizze vezető szerepét a mobilkommunikációban. A kezdeményezés részeként egyes kutatási projekteket közpénzből finanszíroznának, míg másokhoz olyan neves távközlésben érdekelt vállalatok biztosítanák az anyagi hátteret, mint a Nokia, az Ericsson, az Alcatel, a Vodafone, a Telefonica, vagy a Deutsche Telekom. Yrjo Neuvo, a Nokia elnökhelyettese és technológiai tanácsadója elmondta, hogy az előkészületi dokumentumok szerint a résztvevők összesen egymilliárd eurót szánnak a projektekre, további részletekkel azonban nem szolgált. A terv része az Európai Unió és a távközlésben érdekelt cégek együttműködésére létrehozott eMobility kezdeményezésnek, végrehajtására pedig az EU Framework Program 7 keretein belül kerül majd sor.

A kezdeményezés által finanszírozandó kutatások a mobiltelefonok könnyebb kezelhetőségét és nagyobb biztonságát célozzák majd, mivel a többfunkciós és egyre fejlettebb internetes képességekkel ellátott készülékek megjelenésével mindkét kérdés a fejlesztések középpontjába került. Ezen kívül szeretnék felruházni a telefonokat minél szélesebb körű és hasznosabb funkciókkal, mint például az elektronikus fizetési vagy a belépőkártya-alkalmazás, illetve a külső és céges információkhoz való biztonságos hozzáférés. Kiemelt hangsúlyt fektetnek továbbá a különböző elérhető hálózatok közül mindig az optimálist kiválasztó, illetve az azok közötti akadálytalan átváltást lehetővé tevő megoldásokra is.

Az EU számára a tét nem kicsi: a mobiltelefonos ágazat jelenleg az Unió termelésének 3%-át adja, továbbá 4 millió munkavállalót foglalkoztatnak a területen, ráadásul az eMobility platform adatai szerint ez a szám 2010-re elérheti a 10 milliót is. Az eMobility egyik belső anyaga szerint ma és a jövőben a mobilkommunikációnak nagyobb gazdaságai hatása lehet még az internetnél is. A kezdeményezéshez kapcsolódó weboldalon az is olvasható, hogy jó kapcsolatot szeretnének kiépíteni az amerikai és a távol-keleti kutató-fejlesztő programok irányítóival is, annak érdekében, hogy a későbbi fejlődést megalapozó, sikeres globális szabványokat legyenek képesek kidolgozni.

Forrás: prim.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Micimackó és a Zelefánt

Walt Disney talán legnépszerűbb filmje, a világ meseirodalmának egyik legnépszerűbb könyvén alapul.… Tovább olvasom