Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

EU-prognózis: így látják a parlamenti pártok

A Fidesz üdvözli, hogy az Európai Bizottság visszaigazolta a kormány hatékony gazdaságpolitikáját.
Fidesz: az Európai Bizottság visszaigazolta a kormány gazdaságpolitikáját

A Fidesz üdvözli, hogy az Európai Bizottság visszaigazolta a kormány hatékony gazdaságpolitikáját - írja a nagyobbik kormánypárt szóvivője szerdai közleményében.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmaz: az Európai Bizottság is úgy látja, hogy a kormány 4 éves ciklusából 3 éven keresztül képes tartani a szerződésben vállalt hiányt. A Gyurcsány-Bajnai-kormányok egy évben sem voltak képesek ezt teljesíteni - tette hozzá.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés értékelése szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány. 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit - szerepel a brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisában.

Magyarország GDP-je 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül majd az Európai Bizottság előrejelzése szerint.

Jobbik: a kormány tovább folytatja az elhibázott gazdaságpolitikát

A Jobbik véleménye szerint hiába más a jelenlegi kormány retorikája, mint az elődeié, a kabinet mégis tovább folytatja az előző két évtized elhibázott gazdaságpolitikáját - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.

A frakcióvezető-helyettes az Európai Bizottság szerdán közzétett előrejelzésére reagált, amelyik szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon, de évről évre nő a deficit.

Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy a Brüsszel és a kormány közötti szerdai párbeszéd a gazdaságpolitika kiszolgáltatottságára mutat rá. Az Európai Unió a túlzott deficiteljárást és a kohéziós alapok megvonását a mindenkori magyar kormány "zsarolására" használja. Az "Orbán-Matolcsy páros viszont kétszínű játszmát folytat", mert miközben a szuverenitás megvédéséről és szabadságharcról beszélnek, túlteljesítik a brüsszeli elvárásokat - ismertette véleményét.

"Erről szól a 764 milliárdos, két lépcsőben meghirdetett megszorítás is", amit a nemzetgazdasági miniszter októberben jelentett be - mondta. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: ez rávilágít, hogy az Európai Unió és Magyarország viszonya valójában a birodalom és a gyarmat viszonya.

Ha a jelenlegi kabinet retorikája más is, mint az elődeié, a kormány mégis tovább folytatja az előző évtizedek elhibázott gazdaságpolitikáját – jelentette ki. Ez a gazdaságpolitika semmi másról nem szól, mint a beszűkülő gazdasági mozgástérről. A magyar költségvetési politika részleteit Brüsszelben határozzák meg - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy valódi gazdasági szabadságharc nem működik egy valódi paradigmaváltás nélkül. A növekedési pálya nem képzelhető el anélkül, hogy Magyarország megszabaduljon a rá helyezett béklyóktól - közölte.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés értékelése szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány. 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit - szerepel a brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisában.

Magyarország GDP-je 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül majd az Európai Bizottság előrejelzése szerint.

MSZP: a kormány fél év haladékot kapott a korrekcióra

Az MSZP szerint az Európai Bizottság szerdán megjelent országjelentése objektív kritikát fogalmaz meg a kormány gazdaságpolitikájáról, a kabinet ugyanakkor fél év haladékot kapott a korrekcióra.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint az uniós testület prognózisa igazolja, hogy az Orbán-kormány rossz úton jár, romlottak a növekedési kilátások, stagnáló gazdaság mellett pedig a költségvetés stabilitása sem biztosítható, így jövőre a GDP 3,5 százalékára emelkedhet a hiány.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy bár idén 3 százalék alatt marad a deficit, ezt "részben a magánnyugdíj-megtakarítások lenyúlása", részben az emberekre terhelt válságadók és megszorítások alapozzák meg.

Józsa István ugyanakkor azt mondta: a kormány fél év haladékot kapott, 2013 közepéig dől el, hogy Magyarország mentesül-e a túlzottdeficit-eljárás és így a szankciók alól. Véleménye szerint ehhez az kell, hogy a kabinet változtasson a kudarcot vallott gazdaságpolitikáján, és csökkentse az ország finanszírozásának költségeit.

Hozzátette: az MSZP által szorgalmazott korrekció nem újabb megszorításokat, hanem kiszámítható gazdaságpolitikai pályát jelent.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon. A brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisa alapján 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik a deficit, a GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

LMP: a kormány gazdaságpolitikája megbukott

Az LMP szerint az Európai Bizottság szerdán megjelent jelentése újabb bizonyítéka annak, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott. Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kabinet nem vesz 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatot, akkor a választók 2014-ben várhatóan "el fogják zavarni".

A frakcióvezető-helyettes az Európai Bizottság szerdán közzétett előrejelzésére reagált, amelyik szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány, de évről évre nő a deficit.

A politikus felhívta a figyelmet: bár a testület elismeri, hogy idén sikerült tartani a három százalékos hiánycélt, a jelentés világosan kimondta azt is, hogy a kabinet gazdaságpolitikája hosszú távon fenntarthatatlan.

A prognózis úgy számol, hogy Magyarországon 2014-re újra három százalék fölé nő a hiány, miközben sötét képet vetít előre a gazdasági növekedésről - közölte.

Magyarország a régió egyetlen országa, ahol gazdasági visszaesés van, ugyanis a hiánycélt idén is csak "Matolcsy-csomagok sorával" lehetett elérni, ennek viszont az az ára, hogy leállt a gazdasági növekedés, nincsenek beruházások, ahogy nem születtek újabb munkahelyek sem – jelentette ki az ellenzéki képviselő, aki szerint a következő években újabb és újabb "Matolcsy-csomagokra" lesz szükség annak érdekében, hogy az ország tartsa a hiánycélt.

Az LMP véleménye szerint a kormány vagy újabb megszorításokat vezet be a következő években, vagy 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatot visz végbe, hogy a költségvetési hiányt ne a lakosság nyakába zúdított megszorításokból, hanem az erősödő gazdaságból lehessen finanszírozni – mondta Karácsony Gergely.

Kijelentette: ha a kabinet nem változtat a politikáján, akkor a választók többsége 2014-ben várhatóan "el fogja zavarni a megszorítások kormányát" és esélyt ad annak, hogy az LMP programjából minél több elem megvalósulhasson.

A frakcióvezető-helyettes megerősítette, hogy Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője továbbra is nyilvános vitára hívja Rogán Antalt, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjét az LMP gazdasági koncepciójáról.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány. A brüsszeli testület szerdán közzétett, őszi prognózisa alapján 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit, a GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

Olvasóink írták

 • 3. machers 2012. november 08. 08:54
  „2. Túrabakancs 2012.11.07. 23:01
  Szokás szerint hülyeségeket állítasz! Ugyanolyan "csúsztatás., mint a héten általad közölt 17 600 milliárdra csökkenés: Soha nem volt ennyi az adósság. A kormányváltás óta pedig folyamatosan nőtt! Itt megnézheted:
  http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
  Cseppet hitelesebb, mint búlvársajtóból tájékozódni.
  Ha megnézzük, hogy 2010 - óta beforgattak az adósságcsökkentésbe közel 3 000 mikkiárdot, ágazati különadókat, és így is jelentősen növekedett, az sokat elárul a hozzáértésről.
  Ergo, ha utánaszámolunk, rosszabbul teljesítettek vezéredék, mint a szocik. Ráadásul úgy, hogy semmit (autópálya, béremelés, stb) nem tudtak felmutatni.
  "Az arányok a lényeg kedves Túrabakancs kolléga. Tetszik érteni? :)"”
 • 2. Túrabakancs 2012. november 07. 23:01
  „machers! /1/
  Ma olvastam a Blikkben, hogy 1998-2002-között 6800-milliárdról 9900-milliárdra nőtt
  az államadósság, miközben 2002-től 2010-elejéig 9900-milliárdról 21.700-milliárdra
  nőtt a szoci éra alatt. Pedig a Blikk újság nem kormánypárti lap. Szóval köszönjük
  MSZP-SZDSZ!!! 2010-tól mostanáig meg 21.700-ról 22.600-ra "nőtt" Az arányok a lényeg
  kedves machers kolléga. Tetszik érteni? :)”
 • 1. machers 2012. november 07. 18:46
  „"Fidesz: az Európai Bizottság visszaigazolta a kormány gazdaságpolitikáját"
  Valóban visszaigazolta:
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/eb_az_egyenlegjavito_csomag_rosszul_hat_a_novekedesi_kilatasokra/2305750/
  Kár, hogy nem olvasták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy idős férfit egy füsttel telítődött családi házban

Az esethez délután riasztotta a tűzoltókat egy hozzátartozó, aki látogatóba érkezett a ház … Tovább olvasom