Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

EU-költségvetés: elégedetlenség az új brit javaslat kapcsán

Az előterjesztés nem egészen hárommilliárd euróval növelte a 2007-2013-as EU-költségvetés főösszegére tett javaslatot - Az unió egyes tagállamainak véleménye szerint a brit javaslat továbbra sem elégséges.
Korábbi javaslataihoz képest Nagy-Britannia 140 millió euróval több támogatást ajánl Magyarország számára szerdán előterjesztett új uniós költségvetési tervezetében.

A 2007-2013-as EU-költségvetés körül kialakult patthelyzet feloldását célzó új tervezetben Lengyelország számára mintegy 1,2 milliárd euró, Csehország számára 200 millió, Észtország számára 48 millió, Lettország számára pedig 82 millió euró többlet támogatás szerepel a december 5-i javaslatokhoz képest.

A Jack Straw által bejelentett új javaslat nem egészen hárommilliárd euróval növelte a 2007-2013-as EU-költségvetés főösszegére tett javaslatot. E szerint 849,3 milliárd eurós költségvetést irányoz elő a következő időszakra az előterjesztés; ez továbbra is az egyesített uniós bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,03 százaléka lenne, ugyanúgy, mint a december 5-én közzétett első, 846,754 milliárd eurós brit elnökségi javaslat.

A gazdaságkutatók támogatják az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatos azon magyar álláspontot, hogy az ország az egy főre eső uniós támogatások tekintetében legyen az első három legjobban támogatott tagállam között. Azt mondják ez egy kemény, de keresztülvihető álláspont.

Az unió egyes tagállamainak véleménye szerint a brit javaslat továbbra sem elégséges.

"Egész egyszerűen elégtelen" az az új javaslat, amelyet a brit uniós elnökség tett az Európai Unió 2007-től 2013-ig szóló kompromisszumos költségvetésére - jelentette ki José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

A lengyel miniszterelnök szerdán elutasította Nagy-Britannia új javaslatait, és vétót helyezett kilátásba.

Spanyol kormányforrások szerint a büdzsére tett új brit javaslat "egy jó irányba tett kis lépés", de "még nem elégséges".

Az Európai Unió regionális politikai biztosa egyáltalán nem elégedett azzal, hogy Nagy-Britannia csak " egy kicsiny változatást" javasolt. Mint mondta: különösen több forrásokat szeretne látni a fejlesztési alapokból Európa szegényebb térségei számára.

Danuta Hübner reméli sikerül kompromisszumot találni, de úgy véli: még nem jutottak el a kölcsönös engedményekkel járó megegyezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökkel csaptak össze a WTO-ellenes tüntetők Hongkongban

Hongkong utcáira több ezer globalizáció-ellenes tüntető vonult ki, tüntetők egy csoportja az… Tovább olvasom