Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

EU-költségvetés: csúcstalálkozó a kompromisszum érdekében

Francia-német-brit csúcstalálkozón tett kísérletet az Európai Unió soros elnöksége péntek kora délután Brüsszelben arra, hogy a 2007-2013 közötti költségvetés ügyében javítsa a kompromisszum megtalálásának esélyeit a huszonöt EU-tagország között.
Tony Blair brit miniszterelnök azt megelőzően ült össze Jacques Chirac francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, hogy valamennyi tagország állam- és kormányfője előtt helyzetjelentést kívánt adni a tárgyalások állásáról, majd dönteni arról, készít-e még egy kompromisszumtervet az elnökség, vagy ennek nem látja értelmét.

Eközben spanyol részről azt közölték, hogy készült egy francia-német-spanyol kompromisszumos javaslat, amelyet Blair elé terjesztenek. Blair szóvivője délidőben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nehéz tárgyalások állnak a csütörtök este óta kétoldalú egyeztetéseket folytató tagországok mögött, és még további, nem kevésbé bonyolult megbeszélések várnak rájuk.

Azt is hangoztatta, hogy a tagállamoknak meg kell érteniük, csak olyan egyezségben gondolkodhatnak reálisan, amely "senki számára nem lesz ideális". A brüsszeli csúcsértekezlet pénteki plenáris részét az eredeti forgatókönyv szerint már kora délelőtt meg kellett volna kezdeni.

A program azonban folyamatosan csúszott, és továbbra sem várható, hogy az értekezlet sikerrel befejeződik az eredetileg tervezett késő délutáni órákban.

A várható új javaslatnak minden bizonnyal része lesz valamekkora engedmény a Londonnak járó sokmilliárdos uniós visszatérítésből - adta értésre a brit szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyarányú változásra e tekintetben nem lehet számítani.

Blair már maga is jelezte az éjjel, hogy bármiféle új javaslat kidolgozásánál figyelembe kell venni: a mozgástér meglehetősen korlátozott. A kulisszák mögött folytatott helyszíni fejtegetésekben uralkodó nézet az, hogy a megállapodás sorsa elsősorban a 15 régi tagország közti egyeztetéseken fog eldőlni.

Ha a régiek között kialakul a kompromisszum alapja, az új tagállamok várhatóan csatlakoznak ahhoz - a megfigyelők szerint még a leginkább ellenálló Lengyelország és Magyarország is -, miután számukra is a legsürgetőbb a büdzsé létrejötte.

Ugyanezt a véleményt nyíltan megfogalmazta egy friss nyilatkozatában Göran Persson svéd kormányfő is. A régi tagállamok közti huzavona fő kérdése továbbra is a brit visszatérítés, illetve a kiadások összetételének témája, beleértve az agrárköltségvetést és a felzárkóztatási támogatásokat is.

Az már nagyjából világosan látszik, hogy akkor várható elmozdulás, ha Blair garanciát kap a kiadási szerkezet felülvizsgálatára és belátható időn belüli életbe léptetésére. A most bejelentett spanyol-német-francia javaslat is ezt az alkut tartalmazza a brüsszeli spanyol forrás szerint.

A németek az EU-költségvetés összegének emelését javasolják

A német kancellár az Európai Unió 2007-13 közötti keretköltségvetésének emelésére tett javaslatot Brüsszelben. Angela Merkel javaslata értelmében a brit EU-elnökség legutóbbi tervezetéhez képest 13,2 milliárd euróval növelnék a büdzsét, amely ezáltal 862,5 milliárd euróra emelkedne. Ez az összeg a tagállamok összesített nemzeti jövedelmének (GNI) 1,045 százalékát tenné ki. A német delegációtól származó értesülés szerint a javaslat "egybehangzóan pozitív fogadtatásra" talált a küldöttségek körében.

Barroso megbízta az Európai Bizottságot, hogy számolja újra a Nagy-Britanniának járó visszatérítés összegét

A testület elnöke szerint ezzel lehetne biztosítani azt, hogy az EU-csúcson megállapodás szülessék az EU hosszú távú költségvetéséről.

Brüsszeli értesülések szerint José Manuel Barroso azt követően bízta meg munkatársait, hogy külön-külön tárgyalt Jacques Chirac francia elnökkel és Tony Blair brit kormányfővel, aki a kétnapos csúcsértekezlet levezető elnöke.

Brüsszelben dolgozó diplomaták szerint az EU tagállamainak a vezetői a Nagy-Britanniának járó visszatérítés jelenleg megállapított összegének a lefaragását szorgalmazzák. Blair várhatóan a kora esti órákban tárgyal a kérdésről a másik 24 tagország vezetőivel. Ha nem sikerül megegyezniük, az 2007-2013-as időszakra tervezett előirányzó költségvetésről sem jön létre megállapodás.

Eközben Silvio Berlusconi olasz kormányfő jelezte: Róma megvétózza a költségvetési tervezetet, ha London nem emeli hozzájárulását.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peric távozott

Közös megegyezéssel szerződést bontott a Győri ETO FC és a horvát nemzetiségű Darko Peric. Úgy… Tovább olvasom