Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

EU-felmérés: inkább Macedónia, mint Albánia és Törökország

Az Európai Bizottság hivatalos közvélemény-kutatási intézménye, az Eurobarometer által végzett felmérés szerint az uniós állampolgárok 41 százaléka támogatja Macedónia felvételét, ezzel szemben 42 százalékuk ellenzi azt.
Mint ismeretes, Macedónia nemrég vált az EU tagjelöltjévé. Magasabb támogatottságnak örvend Románia, Ukrajna, Bulgária és Horvátország, míg Bosznia és Hercegovina, valamint Szerbia és Montenegró még Macedóniánál is kevésbé népszerű. A legkisebb támogatottságot Albánia és Törökország élvezi (utóbbi már megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat), esetükben a csatlakozás népszerűsége alig 30 százalék körüli, az ellenzők tábora pedig megközelíti az 50 százalékot.

Ukrajna uniós csatlakozását a megkérdezettek 42 százaléka támogatja, 43 százalék ellenzi. A 15 régi tagországban enyhén (3 százalékkal) csökkent Ukrajna támogatottsága (jelenleg 38 százalékos), a 2004-ben csatlakozott tíz tagországban pedig 9 százalékkal (57 százalék).

A felmérés szerint az említett országok EU-tagságának támogatottsága magasabb a 2004-ben csatlakozott tíz tagország közvéleményében, bár itt is folyamatosan csökken.

Az unió állampolgárainak csaknem fele (49 százalék) támogatja az unió további bővítését, míg 39 százalék ellenzi azt. Leginkább a görögök, a szlovénok, a lengyelek állnak pozitívan a bővítéshez (több mint 70 százalék), míg az osztrákok, a luxemburgiak, a franciák és a németek közül tízből hatan határozottan nemet mondanak.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áfa-csalásokkal szemben lépne fel az EU új elnöksége

A január 1-ével az Európai Unió (EU) elnökségét elfoglaló Ausztria az áfa-csalásokkal szembeni… Tovább olvasom