Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

EU-elnökség - Áll a bál a Duna partján

Táncosok, színi előadások, kajakos felvonulás, kiállítások, számtalan különleges és érdekes program hömpölygött a Dunán és annak mindkét partján az Európai Unió magyar soros elnökségét lezáró rendezvénysorozaton Budapesten, a vasárnap végződő Duna Party elnevezésű háromnapos kulturális fesztiválon.

A programsorozat pénteken a Múzeumok éjszakájával vette kezdetét. Ekkor került sor a Tűztánc című koncert és táncshow premierjére is a budapesti Clark Ádám téren. Szombaton számos helyszínen rendeztek programokat. A Clark Ádám téren felállított színpadon a Duna menti magyar városok és falvak táncegyüttesei léptek fel és szórakoztatták az egybegyűlteket.

A műsorban szerepelt többek között a Presidance táncegyüttes műsora is. Ezt a annak az aszfaltfestő versenynek az eredményhirdetése követte, amelynek keretében a gyerekek a Dunát és az országot ábrázoló krétarajzokkal borították be a Bem rakpart kövezetét. A Bem rakparton az Európai Unió országainak kulturális intézetei mutatkoztak be kirakodó vásárral, valamint az ˝ízek utcájával˝ és a helyi kézművesek munkáit felvonultató standokkal együtt. Sárkányhajó verseny is zajlott a Dunán a Magyar Kajak-kenu Szövetség közreműködésével: a résztvevők a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon mérték össze evezős tudásukat.

Később több mint kétszáz különböző méretű és típusú hajó úszott át a folyón, a fedélzetükön számos olimpikonnal. A közönség a folyó mindkét partjáról gyönyörködött a sok színes vízi jármű felvonulásában. A hajók egymáshoz erősített lengyel és magyar tutajt fogtak közre, szimbolizálva a két nép régi barátságát és a soros uniós elnökség átadását Lengyelországnak. A Március 15-e teret a közmédiumok töltötték meg bepillantást engedve a kulisszák mögé. A televíziók és rádiók sátrai mellett olvasóligetben pihenhettek meg a látogatók. A Vigadó téren dzsessz-, szalon-, és cigányzene, valamint régi idők mesterségeinek bemutatója várta az érkezőket, a Művészetek Palotájánál pedig a legkülönbözőbb zenei műfajok neves képviselői váltották egymást a színpadon. A Nemzeti Színház előtti téren tizenegy színdarabot mutattak be nyolc színtársulat tolmácsolásában. A Lágymányosi-öböl a családoknak nyújtott különleges kikapcsolódást: a legkisebbeket interaktív játszóház, a nagyobbakat és a szülőket kiállítások és koncertek fogadták hat tematikus helyszínen. Sikeresnek értékelte a rendezvényt Balatoni Mónika, a Hungarofest Kft. kreatív igazgatója az MTI-nek adott interjújában. Már a szombat délutáni órákban az összes tájékoztató anyag elfogyott - mondta -, így becslések alapján közel 60-70 ezer ember vett részt a város szerte tartott programokon.

A szervező arról is beszámolt, hogy a szombati templomok éjszakája után vasárnap ismét egész napos programokkal készültek a családok számára. Mint jelezte: vasárnap este fél tízkor kezdődik a Paint up! épületfestő verseny döntője, és az éjfélig tartó rendezvénnyel fejeződik be hivatalosan is az Európai Unió magyar elnöksége.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. június 27. 06:34
    „A kenyeret hol osztják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány pofátlanul és mértéktelenül hazudik

Az MSZP szerint a kormány pofátlanul és mértéktelenül hazudik a választóknak, a munkavállalókat… Tovább olvasom