Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

EU-elnökség - Tabajdi Orbánnak: a sikeres elnökséghez a kormányfőnek vált

"Mindannyian azt szeretnénk, hogy a magyar uniós elnökség sikeres, Magyarország nemzetközi megítélése pedig kedvező legyen fél év múlva" - írta Tabajdi Csaba.

"Mindannyian azt szeretnénk, hogy a magyar uniós elnökség sikeres, Magyarország nemzetközi megítélése pedig kedvező legyen fél év múlva.

Ehhez azonban Orbán Viktor miniszterelnöknek gyökeresen változtatnia kellene a hazai politikában képviselt programján és politikai stílusán" - áll abban a közleményben, amelyet Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője tett közzé az Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi találkozóján elhangzottakról.

"Minden patrióta, így a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselői is a magyar uniós elnökség sikerében érdekeltek. A magyar elnökség sikere érdekében a magyar szocialista európai parlamenti képviselők továbbra is készen állnak a partnerségen alapuló együttműködésre. Erre az együttműködésre az Európai Parlament erőviszonyai, valamint a konszenzuson alapuló európai döntéshozatali rendszer miatt elengedhetetlenül szükség van" - mondta a képviselő a találkozón a közlemény szerint.

"Az MSZP európai parlamenti delegációja az együttműködési készsége mellett azonban nem mond le a bírálat jogáról, ha azt tapasztalja az uniós elnökség során, hogy a kormány a demokratikus értékeket csorbítja, az ellenzéki jogokat figyelmen kívül hagyja, vagy az alapvető emberi- és állampolgári jogokat súlyosan korlátozza" - tette hozzá.

"Aggasztónak tartjuk, hogy a magyar kormány belpolitikai, gazdaságpolitikai és nemzetpolitikai tevékenységével kapcsolatban az utóbbi időben megfogalmazott súlyos vádakra Orbán Viktor miniszterelnök semmilyen érdemi választ nem adott. Orbán Viktor kijelentette, hogy csak a saját logikája szerinti eredmények érdeklik, és nem tartja fontosnak, miként fogják értékelni a magyar elnökséget az EU más tagállamaiban. Ez az álláspont elfogadhatatlan, mert nemzetközi megítélésünk negligálását jelenti" - áll a közleményben.

"Aggasztónak, s egyben árulkodónak tartjuk továbbá, hogy a miniszterelnök, illetve a Jobbik európai parlamenti képviselői által az ülésen megfogalmazott nézetek csaknem teljes átfedésben vannak " - fogalmazott a delegációvezető.

A többi MSZP-s EP-képviselő, azaz Göncz Kinga, Gurmai Zita, Herczog Edit és saját nevében a delegációvezető üdvözölte, hogy "nagy késéssel, az országgyűlési választások után nyolc hónappal és a magyar uniós elnökség második hetében végre létrejöhetett a találkozó a magyar miniszterelnök és az európai parlament magyar képviselői között". Utalt arra, hogy "az egyeztetésre a MSZP EP-képviselői a kezdetektől fogva rendelkezésre álltak, ahogy azt a delegáció 2010. április 26-án kelt nyílt levelében is megfogalmazta".

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 19. 09:52
    „Tabajdi szerintem még nem józanodott ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor ismerteti az Európai Parlamentben a magyar EU-elnökség programját

Orbán Viktor miniszterelnök az EP strasbourgi plenáris ülésén ismerteti a soros magyar EU-elnökség programját.
Tovább olvasom