Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

EU-elnökség - Szilveszteri bulival indult a magyar félév

Nagyszabású szilveszteri bulival kezdődött meg a magyar EU-elnökségi félév.

A 2011 első felében esedékes elnökség "felvezetőjét" péntekről szombatra virradóra Európa mi vagyunk címmel rendezték meg a budapesti Millenáris Parkban.

A magyar EU-elnökséget megnyitó kulturális eseményre több ezren látogattak el; az óévet búcsúztató bulizóknak könnyű- és népzenei koncerteket tartottak, amelyek között filmeket vetítettek az EU-elnökség vidéki helyszíneiről. Közjogi méltóságok, politikusok nem vettek részt az m1 és m2 csatorna által részben élőben közvetített eseményen, de jelen volt Nagy Anna kormányszóvivő és Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség szóvivője.

A szilveszteri programban olyan fellépők szerepeltek, mint a magyar dzsesszélet kiválósága, a Dresch Quartet, a magyar, cigány és török dallamokat, valamint kortárs magyar költők verseit felhasználó Kishúg (Szalóki Ági és Borlai Gergő), továbbá a klasszikus, népi és mai ritmusokat ötvöző Szirtes Edina-Mókus és a Sárik Péter trió. A kodályi és bartóki népzenefelfogást elektronikus alapokra helyező Balkan Fanatik és az újraértelmezett nemzetközi néptánccal fellépő Presidance Company társulat is az előadók között volt.

A Budapest Bár a kortárs magyar pop- és rockzene képviselőivel, filmslágerekkel, kuplékkal és táncdalokkal lépett fel; a Cassiopeia buzogánycsoport szabadtéri fényjátékot mutatott be. Az újévet a parkban köszöntők éjfél után kihangosítva hallgathatták meg Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét.

Nagy Anna az MTI-nek elmondta: nem véletlen, hogy egy ilyen kulturális eseménnyel indult a magyar EU-elnökség, amely az eddigi legkulturálisabb elnökségi félév lesz, több mint száz hazai és külföldi kulturális rendezvény kíséri majd az elnökségi programokat.

A szóvivő rámutatott: az EU-elnökség egyrészt lehetőséget nyújt arra, hogy "Európa és a világ felé meg tudjuk mutatni, milyen klasszak, kreatívak vagyunk, milyen jókat tudunk teremteni", másrészt a kultúrán keresztül lehet az emberekhez közelebb hozni az olyan elvontabb dolgokat, mint például az Európai Unió. Az Európai Unió soros elnökségét hivatalosan január 6-án veszi át Magyarország.

A tisztet 2010 második félévében betöltő Belgium miniszterelnöke a Parlament kupolacsarnokában adja át ünnepélyesen az elnökség zászlóját Orbán Viktor kormányfőnek. Az eseményen várhatóan több EU-biztos is jelen lesz, ugyanis másnap együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság - tájékoztatta az MTI-t Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt: az új év első napján ne fogadjunk meg semmit

Az új esztendő első napján vessünk számot az elvégzett és a még ránk váró feladatokkal, ne fogadjunk meg semmit, csak tegyük a dolgunk bölcsességgel, emberséggel - mondta szombaton Schmitt Pál köztársasági elnök. Tovább olvasom