Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

EU-csúcs: egyelőre csak a költségvetés irányairól tárgyalnak

A brit kormányfő nem kíván a következő uniós költségvetés részleteiről tárgyalni a csütörtöki nagy-britanniai EU-csúcson - mondta a rendezvény közben tartott tájékoztatóján Tony Blair szóvivője, aki visszautasította azt a vádat, hogy a soros brit elnökség semmit nem ért el a sarkalatos kérdésekben.
A szóvivő - arra az újságírói értesülésre, hogy a London melletti Hampton Courtban folyó informális csúcson Blair négyszemközti egyeztetéseket tartana a többi uniós vezetővel a költségvetésről - azt mondta, hogy ez "téves" információ.

Az illetékes szerint a brit elnökség világossá tette, hogy Hampton Courtban "irányokat" kell meghatározni, és a konkrétumokról decemberben kell tárgyalni.

A csütörtöki EU-csúcs fő témája a globalizáció kihívásaira adandó uniós válasz - mondta. Az EU-bizottság által javasolt globalizációs alapról a szóvivő kijelentette: annak nem az a célja, hogy a globalizáció hatásaitól megvédje az európai vállalati szektort, hanem az, hogy elősegítse alkalmazkodását.

Tony Blair a minap, Londonban dolgozó külföldi tudósítókkal beszélgetve személyesen is egyenes utalást tett arra, hogy a csütörtöki informális csúcson nem kíván foglalkozni a konkrét költségvetési megállapodással. Kijelentette: Hampton Courtban "az irányokat" kell meghatározni a finanszírozási kérdésekben és a globalizációs kihívásokra adandó uniós válasz ügyében, a konkrétumok pedig ennek alapján majd a decemberi találkozón kerülnek napirendre.

Csütörtöki köztes sajtótájékoztatóján Blair szóvivője - azokra a vádakra, hogy a brit EU-elnökség semmi érdemleges eredményt nem tud eddig felmutatni - azt mondta: az év második felére eső elnökségek hagyományosan az elnöki mandátum késői szakaszában érnek el eredményeket. "Most félúton vagyunk" - mondta.

Irányelvek nélkül?

A csúcs előtt az Open Europe nevű független brit agytröszt - amely saját meghatározása szerint "új, bátor gondolkodást" akar meghonosítani az EU irányáról folyó vitában - a sajtóközpontba érkező újságíróknak igényesen kötött brosúrát osztott ki, "A brit EU-elnökség vívmányai" címmel. A prospektus húsz, teljesen üres oldalt tartalmaz.

Neil O'Brien, az Open Europe igazgatója a brosúrához fűzött nyilatkozatban annak a véleményének adott hangot, hogy Tony Blairnek most már gyorsan cselekednie kell, különben EU-elnöki időszakára "kudarcként fognak emlékezni". O'Brien szerint például az EU - azzal, hogy "makacsul elveti" az agrárkereskedelem felszabadítását - az "összeomlás szélére sodorta" a világkereskedelmi tárgyalásokat.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom