Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

EU-büdzsé - Folytatódik a csúcstalálkozó

Pénteken nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója.
13:40 - Folytatódik a csúcstalálkozó

Pénteken nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek az a célja, hogy a tagországok megállapodásra jussanak az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről.

A tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Ezt követően nem sokkal már kiszivárgott, hogy a csütörtöki nap folyamán lefolytatott kétoldalú találkozók eredményeként született újabb javaslat a keretköltségvetés főösszegét lényegében változatlanul hagyta Herman Van Rompuy első javaslatához képest; az uniós kötelezettségvállalások szintjét a tervezet a hétéves pénzügyi periódusra 972 milliárd euróban maximálná.

Történt viszont némi átcsoportosítás: a kohéziós, felzárkóztatási célokra 10,6 milliárddal, a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre pedig mintegy 8 milliárd euróval fordítana többet a javaslat. Az MTI birtokába került tervezetben, amelyet a tárgyalások alapjának szán Van Rompuy, pozitív változás az is, hogy a 2008 és 2010 között legalább 1 százalékos gazdasági visszaesést elszenvedő országok esetében - így Magyarország számára is - az egy-egy tagállamnak juttatható forrásokat az adott ország hazai össztermékének 2,4 százaléka helyett 2,59 százalékban maximálná.

Az uniós zsargonban következtetés-tervezetnek nevezett dokumentum ezeket a pénzeket a többéves pénzügyi keret (multi-annual financial framework. MFF) más fejezeteiből "csípné le". Herman Van Rompuy a versenyképesség és növekedés című fejezetből 13 milliárd eurót venne el, ezen belül 5 milliárdot a határokon átnyúló infrastrukturális, energetikai és infokommunikációs fejlesztéseket tartalmazó úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszköztől (Connecting Europe Facility, CEF) vonna el. 5 milliárd euróval mérsékelné a javaslat az unió külpolitikai és fejlesztési támogatási forrásait tartalmazó fejezetet, és 1,6 milliárdot venne el a bel-és igazságügyi együttműködést tartalmazó biztonság és állampolgárság című fejezetből.

Angela Merkel német kancellár a péntek délben kezdődő ülésre érkezve továbbra is pesszimista volt: annak az eshetőségéről beszélt, hogy újabb EU-csúcsot kell majd tartani a hétéves uniós költségvetés ügyében.

Hasonló véleményének adott hangot hajnalban, távozásakor Francois Hollande francia államfő, aki pénteken a csúcs folytatása előtt francia kormányzati források szerint külön is találkozott David Cameron brit és Mark Rutte holland kormányfővel. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a csúcs folytatását megelőzően szintén arról beszélt, hogy sikerült némi haladást elérni az egyeztetéseken, de "ez nem elegendő".

A tervezet egyelőre a britek számára jelenti a legnagyobb vereséget, ugyanis egyik követelésüket sem teljesíti, sem a hétéves keretköltségvetés főösszegét, sem az adminisztrációs célokra, a bürokrácia fenntartására fordított fejezetet nem csökkenti.

01:50 - EU-büdzsé - Péntek délig felfüggesztették az EU-csúcsot

Alig kezdődött meg csütörtök késő este, nem sokkal éjfél után már fel is függesztették - péntek délig - az unió 2014 és 2020 közötti időszakának keretköltségvetéséről szóló EU-csúcstalálkozót - közölték diplomaták.

A plenáris megbeszélés halasztásának az az oka, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke - a tagországok állam-, illetve kormányfőivel folytatott csütörtöki kétoldalú megbeszélései nyomán - átdolgozta a költségvetési tervezetet, és azt most a csúcsvezetőknek tanulmányozniuk kell. Az első reakciók fényében magának Van Rompuynek is át kell még egyszer gondolnia az általa javasolt számokat.

Az első értesülések szerint a kiadási főösszeget illetően Van Rompuy további csökkentést indítványoz, ám a mezőgazdasági támogatások és az úgynevezett strukturális alapok keretét - ide tartoznak a kohéziós alapok is - az eredetileg elképzeltnél kisebb mértékben kurtítaná meg.

Uniós források szerint az Európai Bizottság által eredetileg indítványozott 1033 milliárd eurós, majd a Van Rompuy által nemrégiben javasolt 973 milliárd eurós helyett a legújabb Van Rompuy-elképzelés értelmében 940 milliárd eurós lenne a keretköltségvetés főösszege. Ez az újabb csökkentés elsősorban brit, másodsorban német követelésre került be a tagállamok vezetőinek éjfél után kiosztott tervezetbe.

Az említett - nevük mellőzését kérő - források azt állítják, hogy a versenyképesség előmozdítását célzó keretet 13 milliárd, az európai infrastrukturális hálózatok fejlesztésére szolgáló pénzeket ("Connecting Europe" program) 5 milliárd, az uniós külpolitika költségvetési keretét 5,5 milliárd, az európai polgárok biztonságát szolgáló programok keretét 1,6 milliárd euróval rövidítenék meg. Ezzel szemben a mezőgazdasági támogatási politika 7,7 milliárd euróval, a kohéziós (felzárkóztatási) politika pedig 11 milliárd euróval kapna többet, mint amennyi az előző Van Rompuy-tervezetben szerepelt.

A tagállami vezetők testületének elnöke "mérséklő célzatúnak" nevezte saját javaslatcsomagját. Ez alatt - a korábbi megnyilatkozások fényében - nyilvánvalóan az értendő, hogy az előző számoszlopokkal gyakorlatilag senki sem volt elégedett, ezért ő most igyekezett itt is, ott is mérsékelni a zúgolódást.

Felettébb kétséges azonban, hogy sikerrel jár-e Herman Van Rompuy. Angela Merkel német kancellár azzal távozott a megbeszélésről, hogy ez a rendkívüli csúcstalálkozó "valószínűleg nem hoz eredményt", és alighanem újabb tanácskozásra lesz szükség. Szavaiból kiderült, hogy a legutóbbi javaslatokra adott első tagállami reakciók nyomán Van Rompuynek is újabb indítványt kell majd letennie az asztalra péntek délre.

Francois Hollande francia köztársasági elnök is azt mondta az ülésről távozóban, hogy "még nem elégedett" a költségvetési javaslat tartalmával. Szerinte "csak részben hallották meg" Franciaország hangját, miszerint Párizs meg akarja őrizni a mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét.

Az EU-csúcstalálkozó első ülésén így gyakorlatilag egyetlen érdemleges eredmény született: az állam-, illetve kormányfők jóváhagyták, hogy Yves Mersch, a luxemburgi központi bank kormányzója tagságot kapjon az Európai Központi Bank irányító testületében.

00:05 - Több órás késéssel megkezdődött a költségvetési EU-csúcs

Több órás késéssel, csütörtökön késő este kezdődött meg Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli találkozója a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetésről.

A csúcsvezetők először Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével folytatnak eszmecserét. Az EP élesen ellenzi a radikális kiadáscsökkentések tervét.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke előzőleg egész nap külön-külön tárgyalásokat folytatott a tagállami vezetőkkel. Werner Faymann osztrák kancellár újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Van Rompuy éjfél tájban készülhet el új javaslataival - uniós szakzsargonban a "tárgyalási dobozzal" -, kompromisszumot keresve a kiadások minél erőteljesebb visszafogását, illetve a támogatási programok értékőrzését szorgalmazó tagországok között.

Herman Van Rompuy a tanácskozást megnyitó beszédében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az a keretköltségvetés, amelynek elfogadása érdekében most összegyűltek az állam- és kormányfők, az egész évtized hátralévő részére szól, ezért jövőorientált büdzsére van szükség.

"Az előttünk álló döntés egyszerű: biztosítanunk kell, hogy az uniónak elegendő pénze legyen mindazokhoz a feladatokhoz, amelyek elvégzését mindannyian elvárjuk tőle" - jelentette ki Van Rompuy.

Az Európai Tanács belga elnöke leszögezte: a nemzeti érdekek mellett az európai érdekeket is szem előtt kell tartani. "Együtt kiegyensúlyozott megoldást fogunk találni. Ez szükséges, és meggyőződésem, hogy lehetséges is" - vélekedett a belga politikus.

"Itt az ideje, hogy munkához lássunk" - zárta kétperces beszédét Herman Van Rompuy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet az OTP Magánnyugdíjpénztár

Végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésére tett javaslatot az igazgatótanács. Tovább olvasom