Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

EU-bizottság: mindhárom felvetett aggállyal foglalkozik

Az Európai Bizottság által felvetett három aggály mindegyikével foglalkozik az a módosítási tervezet, amelyet a magyar kormány juttatott el Brüsszelbe a médiatörvénnyel kapcsolatban - jelentette be Jonathan Todd, a testület szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva.

A bizottság még tanulmányozza a szöveget - tette hozzá, jelezve, hogy a tervezet tartalmát egyelőre nem tudja kommentálni. Hozzátette: két szakértői csoport dolgozik az elemzésen.

"Minden jel arra mutat, hogy a hatóságok megtesznek minden erőfeszítést annak biztosítására, hogy a törvény megfeleljen az EU-szabályoknak" - mondta el a médiaügyekért is felelős Neelie Kroes alelnök szóvivője.

Megerősítette, hogy az értékelésnél a szigorúan vett audiovizuális szabályokon kívül figyelembe veszik a letelepedés szabadságának garantálására és a szolgáltatások nyújtásának szabadságára vonatkozó uniós szabályokat, valamint az alapjogi EU-charta idevágó cikkelyének előírásait is. Egy további kérdés kapcsán Todd megismételte azt is, hogy a médiahatóság függetlenségét illetően az érvényes uniós jogi előírások csak a függetlenség puszta követelményét fogalmazzák meg, annak tartalmi kritériumait nem. Hangoztatta, hogy a bizottság figyelemmel kíséri ezt a témát az egyes tagállamokban, de egyelőre "nincs jelentenivaló következtetése".

Hozzátette, olyan területen, amely kizárólag nemzeti szabályozási hatáskörbe tartozik, a bizottság cselekvési lehetőségei korlátozottak.
Todd már előző nap megerősítette, hogy a hétfői szakértői egyeztetésen megállapított határidőt tartva a magyar fél eljuttatta Brüsszelbe a médiatörvény módosításának tervezetét.

A szóvivő még a szakértői egyeztetések idején jelezte: egy folyamat kezdetéről van szó, és szükség esetén a bizottság további információkat, illetve egyeztetéseket fog kérni. Todd most nem kívánta megelőlegezni, mi történik, ha a bizottság nem találja teljesen kielégítőnek a magyar javaslatot.

Bizottsági források az MTI-nek azt is elmondták, nem látnak esélyt arra, hogy a szöveg értékelése hétfő előtt befejeződik. Todd megismételte, amit előző nap mondott: a bizottság azon van, hogy a lehető legrövidebb időn belül értékelést adjon a tervezetről.

Jövő szerdán az Európai Parlament plenáris ülésen folytat vitát a témáról. Ott a tervek szerint nyilatkozatot tesz Kroes biztos is.

Olvasóink írták

  • 1. egyharmad 2011. február 11. 23:23
    „A bizottság még tanulmányozza a szöveget - tette hozzá, jelezve, hogy a tervezet tartalmát egyelőre nem tudja kommentálni. Hozzátette: két szakértői csoport dolgozik az elemzésen.

    Vajon milyen nyelven adhattak be, hogy tanulmahyozni kell ??

    Csak nem FinnUgor-ul?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízelvezető árokba esett és belefulladt egy idős férfi

Vízelvezető árokba esett és belefulladt egy 69 éves férfi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán pénteken. Tovább olvasom