Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

ETO FC: fejlődés korlátokkal

Tizedik helyen zárta története egyik legrosszabb bajnokságát a Győri ETO FC labdarúgócsapata. A zöld-fehérek a tavalyi negyedik hely után nyáron új tulajdonossal és új edzővel vágtak neki az idénynek.
(illusztráció)
Akkor aligha gondolta bárki is, hogy Varga Zoltán irányításával az első tizenegy meccsből mindössze egy győzelmet, négy döntetlent és hat vereséget ér el a csapat. Az alapszakasz első köre után hét ponttal az utolsó helyen szégyenkezett az ETO, ami maga után vonta, hogy a Vasas ellen hazai pályán elszenvedett 3 – 2-es vereség után Varga Zoltánt leváltották, akinek helyére – sokak meglepetésére – nem egy „ nagy " név, hanem az élvonalban abszolút újonc Tamási Zsolt került. A fiatal, ambiciózus trénernek nem volt könnyű dolga, mert egy morálisan teljesen szétesett gárdát kellett átvennie.

Nagyon gyenge rajt

– Nem szeretnék sokat foglalkozni az ősszel történtekkel, bár kétségtelen tény, az a rossz periódus határozta meg egész évünket – kezdte értékelését Tamási Zsolt. – Szinte végig a kiesés ellen küzdöttünk, hiába javult folyamatosan a teljesítményünk. Ezt támasztják alá egyébként a számok, hiszen a hét pontot a második körben a duplájával, vagyis tizennégy ponttal toldottuk meg. Az ősz végére így is nagyon hátul voltunk, de előttünk állt a téli felkészülés.
– Utólag hogyan értékeli a télen igazolt játékosokat, s az eredmények tükrében milyennek ítéli az akkor elvégzett munkát ?
– Ha a számoknál maradunk, akkor megfigyelhető, hogy folytatódott a fejlődésünk. Az újabb tizenegy fordulóban már tizenhét pontot sikerült szereznünk, s ezzel a tavaszi tabellán az első hatban voltunk. Játékban viszont sokszor elmaradtunk a várttól, de az adott helyzetben sokkal fontosabb volt az eredményesség. Ami a játékoskeretet illeti, kényszerhelyzetben voltunk, mert a nyáron amúgy is meggyengült keretből a komplett bal oldalt eladta a klubvezetés. Akárhogyan is játszott az ősszel Vayer Gábor és Vasas Zoltán, egyértelműen kulcsembernek számítottak a csapatban.
– Az új szerzeményekkel mennyire volt elégedett ?
– Aki többé-kevésbé beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az Robert Semenik volt. Rajta látszik, hogy képzett labdarúgó, de kondicionálisan nagy volt a lemaradása. Ha nyáron sikerül felhozni, biztos vagyok benne, hogy kellemes meglepetést okoz a következő szezonban. Székely Mihaita híre jobb volt, mint a tudása. Pt egyértelműen azért hoztuk, mert akkor a bal oldalon nem volt ember. Sajnos, hamar kiderült, hogy nem üti meg azt a szintet, ami a csapatba kerüléshez kell. A brazil Andréval eleinte nagyon elégedett voltam, ám aztán mind szakmailag, mind emberileg nagyot csalódtam benne. Filó Attiláról tudtuk, hogy hosszú sérülés után van, keményen dolgozott, hogy mielőbb utolérje magát. A jövő ETO-jában meghatározó játékos lehet. Marek Krejci ugyan tehetséges játékos, de nem igazán tudott beilleszkedni, emellett edzésmunkájával is elégedetlen voltam. Gőgh Árpád azért került képbe, mert úgy volt, Farkas Balázs télen távozik. Árpi jó szellemű játékos, de Farkas maradása után csak epizódszerep jutott neki.

Hiányzó vezéregyéniség

– Sokan úgy gondolták, tapasztalatlan volt egy ilyen nagy feladathoz, az eredmény azonban nem ezt igazolta. Személy szerint milyennek találta az élvonalbeli kispadot ?
– Keménynek. Az az igazság, hogy a csapatban nem volt egy igazi vezéregyéniség, aki a „ megnyújtott kezem " lett volna. Sajnos, a keret adottságai sem könnyítették meg a dolgomat. Utólag is azt mondom – s ez a szakma véleménye is – , ezzel a játékosállománnyal nagy siker a bennmaradás. Csak néhány adalék ennek szemléltetésére. Az ETO volt a legalacsonyabb átlagmagasságú együttes az első osztályban. Gyors, robbanékony játékos mindössze négy volt a keretben, fejjátékban az átlagnál jobb játékos viszont mindössze három. Az előrejátékot is talán csak két emberre lehetett rábízni. Emellett mind a bal, mind a jobb oldalon gondokkal küszködtünk. Ezt jelzi, hogy tavasszal mindössze egyszer tudtunk a széleken a védelem mögé kerülni, amúgy a gólokat középről lőttük. Labdabiztos futballistát is csak elvétve lehet találni a keretben, míg a párharcokat nagyobb százalékban csak Böjte és Farkas tudta megnyerni. Éppen emiatt a meccsek nagy részén többet üldöztük a labdát, mint amennyit birtokoltuk. Egyértelmű, hogy a keret összetétele rossz volt, ezen a nyáron feltétlenül változtatni kell.

Kevés átlag feletti

– Van-e olyan játékos, akivel mindezek ellenére maradéktalanul elégedett lehet ?
– Szanyó Károlyra az egész szezon során mindig lehetett számítani, igazi profiként viselkedett, s bár nem győri, talán rajta látszott a leginkább, mennyire szívén viseli a csapat sorsát. Tavasszal nagyon megemberelte magát Igor Nicsenko is, aki szerencsére góllövő cipőjét is megtalálta. Rajtuk kívül elfogadhatót nyújtott Farkas Balázs, Böjte Attila a mérkőzéseken hozta magát, de benne több van. Stark Péter átlagos teljesítményt nyújtott, de ő sokkal jobb teljesítményre is képes.
– Kik azok, akik csalódást okoztak ?
– Igazán senkit sem tudnék kiemelni, bár kétségkívül mindenki adós maradt a jó játékkal. Bognár Zsoltnak idén csak felvillanásai voltak, egy-egy meccsen nagyon jó volt, aztán elszürkült. Lakos Pál nem a saját posztján játszott, de szívvel-lélekkel küzdött, Mracskó Mihály lelkesedése mindenképpen dicséretes, mert nem teljesen egészségesen is játékra jelentkezett, s megpróbált segíteni. Károlyi Sándor gyors, dinamikus, remek bal lába van, de emellett nagy hiányosságai is vannak. Weitner Ádám teljesítménye biztató, ha fejlődése töretlen, akkor komolyabb szerepe is lehet. Regedei Csaba rutintalanságából adódóan kezdetben sokat hibázott, de aztán megkomolyodott, s nagy becsvággyal dolgozott. A fiatalok közül említenem kell még Oross Mártont, akinek behatároltak a képességei, elsősorban fizikálisan.
– Kardinális kérdés volt egész szezonban a kapusposzt betöltése...
– Mikor nálam visszakerült az első csapatba Molnár Levente, akkor nagyon jól védett, az ősz végén, mikor ő állt a kapuban, nem is kaptunk ki vele. Tavasszal a Fradi és a Kispest ellen nagy hibákat vétett, ami őt is megviselte. Sebők Zsoltnak is voltak nagyon jó meccsei, talán egyedül a soproni 2 – 2-re végződött mérkőzésen volt bizonytalan. Összességében nem vagyok elégedetlen egyikükkel sem, de kétségkívül a jövőben stabilabb teljesítményre van szükség a kapusoktól is.
– Említette a jövőt. Mi várható a következő idényben ?
– Egy biztos, sok mindenben változtatni kell. A legfontosabb a keret kialakítása lesz. Bízom benne, nyáron sikerül egy olyan csapatot összerakni, mely alkalmas lesz komolyabb célok elérésére.

Újabb Farkas az élen

A soproni Farkas Balázs után a győri Farkas Balázs is az élen végzett a Kisalföld osztályozókönyvében. A különbség az, hogy a Győrből Újpestre távozó középpályás megőrizte elsőségét, hiszen az ősz befejeztével is ő volt a legjobb győri labdarúgó. A második helyen a fontos gólokat szerző Szanyó Károly végzett, majd az erős átlagot produkáló Stark Péter következik. Érdekesség, hogy fél évvel ezelőtti átlagához képest szinte mindenki javított, az egyik legtöbbet a tavasz folyamán a kaput is sokkal jobban érző Igor Nicsenko összeredménye nőtt. Alighanem sokkal többet tud az idén nyújtottnál a fiatal Bognár Zsolt és Károlyi Sándor is, Baumgartner Attila teljesítményére pedig erősen kihatott sérülése, ami aztán a hajrára a lelátóra „ száműzte " a győriek házi gólpasszkirályát.
1. Farkas Balázs 2,886 (35 osztályzat), 2. Szanyó Károly 2,844 (32), 3. Stark Péter 2,833 (30), 4. Lakos Pál 2,739 (23), 5. Böjte Attila 2,722 (36), 6. Igor Nicsenko 2,630 (27), 7. Bognár Zsolt 2,594 (32), 8. Baumgartner Attila 2,500 (24), 9. Szrdjan Golovic 2,381 (21), 10. Károlyi Sándor 2,350 (20), Molnár Levente 3,000 (16), Sebők Zsolt 2,750 (16), Robert Semenik 2,571 (14), Gőgh Árpád 2,500 (6), Oross Márton 2,500 (10), Regedei Csaba 2,462 (13), Mracskó Mihály 2,455 (11), Pavel Adrian Dulcea 2,444 (9), Dienes András 2,429 (7), Bajusz Endre 2,385 (13), Rósa Dénes 2,375 (8), Vayer Gábor 2,368 (19), Andre de Carvalho 2,167 (6), Vasas Zoltán 2,077 (13), Balla Mihály 2,000 (1), Erős Gábor 2,000 (1), Marek Krejci 2,000 (1), Székely Mihaita 2,000 (1), Vojimir Szindzsic 2,000 (3), Weitner Ádám 2,000 (1).

Korábban:

Magasodhat az ETO védelme (2002.06.17.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi újság múlt század?

Tovább olvasom