Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Éti csigát gyűjtöttek - elfogta őket a rendőrség

Ötszáz éti csigát gyűjtött össze három férfi és egy nő, akiket lakossági bejelentés alapján fogtak el a rendőrök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Muhi határában szerdán, majd természetkárosítás miatt eljárást indítottak ellenük - tájékoztatta a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

A négy ember értékesíteni akarta a csigákat. Az éti csiga védett, egyedi értéke 2 ezer forint, az összegyűjtött állatok értéke így elérte az egymillió forintot - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az állatokat végül visszaengedték életterükbe.

Az éti csiga gyűjtését 1993-óta egy törvény szabályozza. Védett állatfaj, de mégis gyűjthető április 1-től június hónap 15-éig a meghatározott helyeken.

Éti csigát magyar állampolgárok alanyi jogon gyűjthetnek azokon a területeken, ahol megengedett. Természetvédelmi területeken, magánterületen, és bizonyos erdőgazdaságok területén tilos a gyűjtés, és a három centiméter házátmérőnél kisebb csigákat sem szabad felszedni. A begyűjtött állatokat a legközelebbi átvevőtelepre kell szállítani, ahol minőségtől függően, kilónként fizetnek érte. Az átvételi ár tavaly nyolcvan-százhúsz forint között mozgott. 

A mennyiség is korlátozott: csak 2 ezer tonna csiga gyűjthető össze Magyarországon.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. TBK 2011. május 16. 20:29
  „HAJRÁ CSIGÁK!

  LE A CSIGABŰNÖZÉSSEL!”
 • 40. Eti_Csiga 2011. május 16. 20:24
  „Sziasztok!

  Valóban nem vagyok túl bátor, mert ha tudnék, akkor elfutnék a rám vadászók elől, vagy legalább hangosan kiabálva méltatlankodnék, mikor egy vödörbe tesznek majd bezárnak, többször átraknak, élve magasnyomású vízsugarakkal mosnak, és forró vízbe dobnak. Nekem sajnos csak a házam jut, ami sok esetben megvéd a rám törő veszélyek elől, de a legtöbb esetben sajnos ez sem menti meg az életemet.
  Szerencsére az informatika korszakával beköszöntött számomra is az önkifejezés lehetősége, és a kisalföld.hu -n kiélhetem azt a sok-sok elfojtott gondolatot.

  Én örülök, hogy megfogták azokat, akik fajtársaimra vadásztak, de sajnos több millió társam olyan helyeken él, ahol a megfelelő méretet elérve már teljesen szabályosan vadászhatnak rájuk az emberek és az életük nemhogy 2000 Forintot, de még 2 Ft -ot sem ér. Természetesen ezek az emberek is szegények, azért csinálják ezt, mert szükségük van a pénzre, amit értünk kapnak, ezért nem haragszunk rájuk, hanem szánjuk őket rossz sorsukért. Hiszen nekünk összességében így is sokkal jobb sorunk van, mint legtöbbjüknek. Mi legalább szabadok vagyunk és ha keveset is, de lassan élünk és igyekszünk kiélvezni a szép tavaszi időt, amikor meg zord az időjárás vagy nagy a szárazság házunk megóv bennünket. Számunkra alanyi jogon jár a lakhatás és még azt sem bánjuk, hogy az eltörölt szocpolról mélyen és látványosan megfeledkeztek a politikusok, mert minket nem érint ez sem. Nem is beszélve arról, hogy mi jól elvagyunk legalább egymással, míg az emberek amint lehetőség adódik, főleg ha a személyes kiállás kötelezettsége is eltűnik bátran gyűlölködnek egymással és egyik legnagyobb szórakozásuk fajtársaik bántása még akkor is, ha azért még 2 forintot sem adnak, mint értünk. Sőt: még hajlandóak fizetni is érte, csak bosszúságot okozhassanak másoknak. Én szeretek csiga lenni, és büszke vagyok rá, hogy a DNS kettős spiráljának alfa hélixét rólam nevezték el, büszke vagyok arra, hogy eltakarítom a száraz leveleket és aktív szerepem van a biológiai körforgásban. Sajnálom, ha néha olyat is eszek, amit az emberek ültetnek, nevelnek, de én is csak élni próbálok ebben a rohanó világban, ezért ne haragudjatok rám ezért. Az igazsá az, hogy én is iiimádom az epret :)

  Még sok-sok dolgot tudnék írni, de sajnos fellőtték a pizsamát, még fürödnöm is kell és vacsoráznom, aztán nemsokára kezdődik az éden hotel!

  Üdvözlettel:
  helix pomatia”
 • 39. Megakrieger 2011. május 16. 19:19
  „hajrá csigák! :)

  ha a 38. számú hozzászólásban rejlő népcsoport -egyébként tőlem távol álló- szempontjai szerint nézzük:

  az ördög a számokban rejlik:

  Fentiek alapján a felvásárlási árakat tekintve 2 ezer tonna azaz 2 000 000 kg csiga az éves kvóta, ezért 240 millió forint ütheti gyüjtögetők markát összesen, évente, ha a kvótát teljes egészében hasznosítják.

  mikor eladják őket, akkor max. 2 Ft- darabja (60 db/kg, 1 kg 120 Ft), ezek szerint az állam sem gondolja komolyan, hogy 2000 Ft az eszmei értéke, ha ennek ellenére engedi a gyűjtést, mert akkor április 1 és június 15 között elég nagy, és részleges a "csiga infláció". Vagyis az állam egy általa 2000 Forint eszmei értékkel bíró állatot elad jó esetben 2 Ft-ért, azaz kereken azaz ezred részérért, de ez jelenleg a felvásárlási árplafon!

  amennyiben kihasználjuk a teljes kvótát, akkor 200-240 millió Ft körüli összeg kerül a csigagyűjtőkhöz (árfolyamtól függetlenül), de nyilván a felvásárlók és feldolgozók jóval nagyobb haszonnal dolgoznak. Ez alapján érthető, hogy engedi az állam gyűjteni az éti csigákat, nyilván adóbevétel származik belőle. (na meg amikor alkották az éti csiga gyűjtéséről és hasznosításáról szóló, jelenleg is hatályos 19/2006. (III.31) KvVM rendeletet, akkor lehet akadt egy kis csúszó is...)
  A csigák vagy az azokból készült késztermék végül szinte teljes mértékben a franciákhoz és az olaszokhoz kerülnek. Eszerint jelentős üzlet rejlik a dologban.Főleg úgy, hogy a sokat és sokszor példaként emlegetett nyugat-európai országokban mindig tilos gyűjteni, ezért a franciák és az olaszok kénytelenek keletről beszerezni az éti csigát.

  Én azt nem tudom, végül mennyiért veszik ki, az biztos, hogy sok kézen átmegy és élek a gyanúval, hogy a nagy haszon nem marad itthon, főleg nem a gyűjtőknél. Ezért a problémát abban látom, hogy megint olcsón adjuk magunkat, az érem másik oldala pedig, hogy ahol nem lehet gyűjteni, ott igenis nem lehet, és büntessék is, mert jövőre nem lesz!

  Ha pedig az én véleményem szerint nézzük: Akkor 500 Ft/kg felvásárlási ár, kell vagy nem kell, ha nem, akkor megetetjük a kacsákkal aztán eladjuk máj formájában :)

  ...már csak a csigák véleménye hiányzik. Valahol olvastam, hogy "nem félősek..." na jah, elfutni meg kiabálni nem tudnak, úgyhogy akkor már semmi gond.”
 • 38. janika 2011. május 13. 20:51
  „Szerintem mindenütt a zsidók dirigálnak azért tudja az öreg "meir" ,hogy most a feljelentő szedi össze és értékesíti!”
 • 37. jóhatudod 2011. május 13. 16:10
  „csigát szedtek /talán jobb mintha loptak volna , / megbüntették őket /2000ft 1 db csiga eszmei értéke !!! ki az .... aki megállapitotta ??!!/ elkapták őket,éjjel a forgalom nélküli utcán piroson ment át. 18000 ft re büntették / !!!
  Lessz itt rend pintér módra !!! Az nem érdekes ,hogy milliárdokat lopnak, öregeket erőszakolnak meg és ölnek meg, gyerekeket kinoznak gyilkolnak meg, a kábitószer maffia uralja az éjszakát ,.... bűnözés miatt nem lehet az utcára menni !!!

  Megigérte lessz itt rend !! Vajon megérjük ????? <moderálva..>”
 • 36. meir 2011. május 13. 14:16
  „2-es/bn!
  Egyszeruen Irigysegbol jelenthettek fel oket!!
  a feljelento gondolom teljesen buntetlenul szedi ossze most!!”
 • 35. accelerator 2011. május 13. 11:30
  „Testvérgyilkosságét öt év, csiga lopásért még az életfogyt´ is kevés!!! Ez bizony Abszurdisztán ahol élünk!”
 • 34. Contar 2011. május 13. 10:49
  „A rendrakást alulról kell elkezdeni, akkor nem biztos, hogy eljutunk a tetejéig!”
 • 33. Bo9903 2011. május 13. 10:19
  „Ha most kimegyek a határba, és szedek a tyúkoknak mondjuk kb. 3 kg tyúkhúrt, akkor le fog rám csapni ez a mocsok rendőrség? Levegőt még amúgy lehet venni? pintérsanyika ez a nagy rendrakás az országban.... Kösz.”
 • 32. bojtár 2011. május 13. 09:39
  „köszönjük pintér sanyikának,hogy figyel a rendre igaz meg is igérte,hogy rendet tesz”
 • 31. Contar 2011. május 13. 09:13
  „Túrabakancs!
  11. miatt már jól indul a napom, köszönet érte!”
 • 30. máris 2011. május 13. 09:11
  „A legújabb törvény szerint nem lehet csigát gyűjteni ?
  Mióta ? Hol jelent meg ez a rendelkezés, és kihozta ?
  Eddig más sem lehetett hallani, mint azt , hogy a csigaszezon megkezdődött, és és lehet vele keresni, mert a franciáknak exportáljuk ! Most mi van ? Tudja valaki ???”
 • 29. BsBe 2011. május 13. 05:34
  „Feltehetően azért gyűjtötték a csigát, mert valamiből pénzt akartak - talán éppen kenyérre. De ostoba egy társaság, nem csigát kell gyűjteni. Mentek volna inkább lopni, azért nem kapnának ilyen büntetést. Az ország azon részén még nagyobb a munkanélküliség, de azokat akik valamilyen - nem koldulásból, lopásból - módon próbálnak pénzt keresni, szigorúan büntetni kell!?
  A törvény az cca 50 eFt-ból gyorsan milliós nagyságrendet kreált. Lehet, nem is a csigákkal van a baj, hanem azokkal akik gyűjtötték? Nem lehet, hogy már ennek is "jogosultjai" vannak?
  Lassan már a csigáknak is több joga lesz ebben az országban.”
 • 28. buszsofőr 2011. május 12. 22:34
  „Mikor szed valaki csigát? Ha nincs munkája, és éppen éhen döglik. Biztos lenne néhány osztályvezető a rendőrségen és más egyéb hatóságoknál, akik1 200 000 ft-os fizetésükből adnának egy 100-at ezeknek a szerencsétleneknek...

  És mi az, hogy lakossági bejelentés alapján fogták el a csigagyűjtőket?? Én is lakosság vagyok, de még eszembe nem jutott felnyomni egy csigagyűjtőt sem, igaz nem is tudtam, hogy ezért felnyomhatok valakit :D”
 • 27. igazszó 2011. május 12. 22:29
  „Hát igy lesz szép a rendőrség statisztikája. A csigákat szemenként fogják számolni....és mnden csiga egy ügy!”
 • 26. mc 2011. május 12. 21:28
  „nyálas egy dolog...

  Bodzát szedni, hársvirágot, csigát gyűjteni, lomizni, a biblia szerint is kissebb bűn, mint lopni, rabolni, csalni.

  Ja! A csiga is egy nyálas valami...”
 • 25. Ibrox 2011. május 12. 21:20
  „micsoda egy mocsok világ....akasszák fel őket ,meg a csigákat is...”
 • 24. Jánosi 2011. május 12. 21:13
  „Elindult egy hecc-kampány, ami a cigányságban keresi a bűnbakot?

  Ehhez sem!”
 • 23. Jánosi 2011. május 12. 21:10
  „Intézkedő rendőrt gázolt el Győrben - feladta magát a keresett férfi

  Vajh, miért nem lehet hozzászólni?”
 • 22. vanessa 2011. május 12. 20:55
  „szép estét!akkor most mi van?Nálam annyi van a kertben,meg megjelentek a békák is,ki van irva faluban, hogy éticsigát átvesznek 70ft/kg,na most akkor nem lehet összeszedni őket?ebből exportáltak régen a franciákhoz,ki találta ki ezt a hülye törvényt?aki az irodában ül?vigye a kertjébe őket”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

´Be kell zárni a Paksi Atomerőművet, a stresszteszt semmit sem ér´

Nem lesznek képesek javítani az európai atomerőművek biztonságán, ezért több erőműv mellett a paksit is le kellene állítani a Bolgár Nukleáris Biztonsági Hatóság előző vezetője szerint. Tovább olvasom