Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Észtország bezárta moszkvai konzulátusát

Észtország szerdán bezárta moszkvai konzulátusát, miután a tallinni szovjet emlékmű eltávolítása ellen tiltakozó orosz fiatalok megzavarva a nagykövet sajtótájékoztatóját, összetűzésbe keveredtek a külképviselet biztonsági szolgálatával.
A konzulátus szerdán felfüggesztette működését, egyebek között a vízumkiadás is szünetel, amíg nem normalizálódik a helyzet a nagykövetség környékén - mondta szerdán a moszkvai észt nagykövet. A szentpétervári és a pszkovi konzulátus rendben tovább működik - tette hozzá Marina Kaljurand.

A nagykövet elmondta, az orosz fiatalok benyomultak és Fasiszta Észtország! - szlogent skandálva megzavarták sajtótájékoztatóját. A biztonsági szolgálat ekkor közbelépett, gázsprével lefújta majd kiszorította az épületből őket. A diplomata az orosz hatóságokat tette felelőssé a nagykövetség körül kialakult helyzetért - a tallinni szovjet emlékmű áthelyezése miatt orosz fiatalok különböző csoportjai hatodik napja barikádozzák el a külképviseletet.

Az egyik csoport szerdán rövid ideig feltartotta a nagykövetségre igyekvő svéd diplomata autót, a rendőrök végül utat nyitottak a járműnek. A jelenet a svéd küldöttség távozásakor megismétlődött.

Észtország fővárosában a múlt héten eltávolították a városközpontból a második világháborús szovjet emlékművet, a Bronzkatonát, és egy katonai temetőben állították fel. A szobor áthelyezése miatt tüntetni kezdtek a helyi orosz kisebbség képviselői, és a demonstráció kétnapos zavargássá fajult. A rendőrség könnygázt, vízágyút és hanggránátot vetett be. Egy orosz meghalt, több mint 150-en megsérültek.

hirado.hu/Független Hírügynökség
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáci tüntetőkkel csapott össze a cseh rendőrség

A dél-morvaországi metropolis polgármesteri hivatala által korábban engedélyezett akció keretében a… Tovább olvasom