Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Esztergomban felállítják Mindszenty József szobrát

A szobrot az esztergomi Várhegy oldalában, a Sötétkapu közelében állítják fel, ahol az 1956-os események során a békés tüntetők közé lövettek.
Az esztergomi képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a bazilika közelében a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium alapítványa felállíthassa Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek szobrát - tájékoztatta a város polgármestere pénteken az MTI-t.

Tétényi Éva (független) elmondta, hogy az életnagyságú bronz szobor alkotója Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművész. Az Imádság Magyarországért című művet Andrej Csizsik orosz állampolgár készítteti, és a magyar-orosz kapcsolatok elmélyítése érdekében a gimnázium alapítványának adományozza. A szoborállítás teljes költségét alapítványi forrásból fedezik.

A hercegprímás az esztergomi bazilika kriptájában nyugszik, a Mindszenty emlékmúzeum pedig a Sötétkapu másik oldalán húzódó északi kanonoksor épületében található. A szobrot várhatóan a Mindszenty-zarándoklattal összekötött vallási eseménysorozathoz kapcsolódóan, május elején avatják fel.

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadították ki fogságából. A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek estig 682 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok

A Nemzeti Választási Bizottság a jelölteken túl már hat országos listát is nyilvántartásba vett. Tovább olvasom