Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Eszembe jutottál – Cseh Tamás a Szigeten

Hétfőn, a Sziget Fesztivál ˝nulladik˝ napján Cseh Tamás-emlékkoncertet tartanak.

Nagyon örülök, hogy Cseh Tamás dalait feldolgozták, és koncerten is játszani fogják. Tekintse az egyik ˝szülő˝ aggodalmának, ha azt kívánom, csak le ne rontsák az eredeti dalok hitelét – mondta Bereményi Géza író, filmrendező annak kapcsán, hogy ma, a Sziget Fesztivál ˝nulladik˝ napján Cseh Tamás-emlékkoncertet tartanak.

Cseh Tamás
Cseh Tamás
Eszembe jutottál – Főhajtás Cseh Tamás előtt címmel néhány hete jelent meg az egy évvel ezelőtt elhunyt előadóművész, énekes, zeneszerző dalaiból összeállított CD, amelyen napjaink népszerű rock-, alternatív és világzenei előadói, köztük a Csík Zenekar, a Quimby, Lovasi András, a Heaven Street Seven, Péterfy Bori, a PASO, a Napra, a Balaton, Palya Bea, a Besh o drom és Cseh Tamás egykori alkotótársa, Másik János dolgozta fel a Cseh Tamás–Bereményi Géza szerzőpáros ma már klasszikus dalait. A nulladik napi koncerten a világzenei nagyszínpadon ezen album közreműködői lépnek fel.

Bereményi Géza elmondta: a hangszerelési ötletek kapcsán az volt az érzése, hogy most mindenki meg akarta mutatni a tudományát, holott ezeket a dalokat Cseh Tamás anno egy szál gitárral adta elő. Mint elmondta, Cseh Tamás halála óta is írt dalszövegeket, és a jövőben is akar. Hozzátette: ezek nem előre eltervezettek, nem egy előre gyártott koncepció szerint készülnek, igaz, soha nem is készültek így.

Vendégek várakoznak a bejutásra a 18. Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján az óbudai Hajógyári-szigeten. MTI-fotó: Mohai Balázs
Vendégek várakoznak a bejutásra a 18. Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján az óbudai Hajógyári-szigeten. MTI-fotó: Mohai Balázs

Mint korábban Bereményi elmondta, halálával Cseh Tamás elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudott volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőle személyes találkozásaik során. Szólt arról, hogy néha meghallgatja a Cseh Tamással készített régi lemezeket, jelenleg a Műcsarnok a kedvence. Arra a kérdésre, hogy tervez-e valamikor egy film elkészítésével emléket állítani Cseh Tamásnak, Bereményi Géza azt mondta, egyelőre nem. ˝Valamivel később, talán˝ – tette hozzá.

A nulladik napi Sziget-programban a nagyszínpadon reggae-ska ünnep is lesz, a BJC Amfiteátrum színpadon pedig a magyar jazz napja alkalmából tartanak koncerteket.

Közlekedés

Több járatát is sűríti a BKV a Sziget Fesztivál ideje alatt, több kocsival, sűrűbben és éjszaka is jár majd a szentendrei HÉV és az 1-es villamos is kisebb követési időkkel közlekedik. A HÉV éjszaka a Batthyány téri végállomás és Békásmegyer között jár, az 1-es villamosok pedig már hétfőtől sűrűbben közlekednek. A 901-es éjszakai járaton a Sziget Fesztivál ideje alatt csuklós buszok járnak, és a 937-es viszonylaton is lesznek majd ilyen járművek. Az idei, 18. Sziget Fesztivált a „mínusz egyedik" és a „nulladik" napot is számolva augusztus 9. és 16. között rendezik meg az óbudai Hajógyári-szigeten.

Hamis jegyek

Számos hamis jegyet találtak a Sziget Fesztivál első napján – közölte a fesztivál sajtófőnöke hétfőn. A szóvivő elmondta, az eddigi tapasztalatokból okulva idén már nemcsak az illegális jegyárusokat próbálják jobb belátásra bírni, hanem a látogatókat is figyelmeztetik, hogy ne vásároljanak hamis jegyeket. A fesztivál alkalmazottai csoportosan járják a HÉV-megállót és a Sziget körüli helyeket, hogy figyelmeztessék a látogatókat az ezzel kapcsolatos veszélyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság nélküli felügyeleti határozat öt biztosító ellen

Öt biztosítót szólított fel, illetve kötelezett meghatározott cselekvésre a Pénzügyi Szervezetek… Tovább olvasom