Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Észak-Lengyelországban telepítik az amerikai rakétapajzsot

Lengyelország északi részén, a Pomerániai vajdaságban, a Balti-tenger partján fekvő Redzikowóban telepítik annak az amerikai rakétapajzsnak a támaszpontját, amelynek megvalósításáról Varsó és Washington.
A beszámoló szerint a két fél nagy valószínűséggel hamarosan véglegesen megállapodik az elfogó rakéták lengyelországi elhelyezéséről. Lech Kaczynski lengyel államfő, aki hétfőn Washingtonban George Bush amerikai elnökkel találkozott, kijelentette, hogy előre eldöntött ügy a rakétaelhárító rakétarendszer egyes elemeinek lengyelországi telepítése, annak ellenére is, hogy Oroszország ellenzi a tervet.

Kaczynski bejelentése meglepetést keltett, bár megjegyezte, még sok részlet kidolgozásra vár. Így nem ismeretes, hogy mekkora lesz az amerikai bázis, milyen jog fog vonatkozni az amerikai katonákra, és hogyan fognak együttműködni lengyel bajtársaikkal. Kaczynski arról sem akart nyilatkozni, hogy mikor kerül sor a szerződés aláírására, és mikor kezdődik az építkezés.

Megígérte viszont, hogy a lengyel kormány hamarosan bejelenti, hol létesül a támaszpont, minthogy "ebben már sikerült megállapodni". A TVN24 értesülése szerint a végleges megállapodást szeptemberben köti meg Lengyelország és az Egyesült Államok, a rakéták rendszerbe állítását pedig 2008 februárjában kezdik meg.

Az Egyesült Államok Iránnal és a "lator államokkal" szembeni védekezésre hivatkozva szeretné kiterjeszteni védelmi rakétarendszerét Kelet-Közép-Európára: Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogó rakétákat telepítene. Moszkva ezt a volt érdekövezetébe való behatolásnak tekinti, és arra figyelmeztetett, hogy az amerikai terjeszkedés új fegyverkezési versenyt gerjesztene.

Kaczynski washingtoni sajtóértekezletén ismételten igyekezett megnyugtatni Oroszországot, hogy a rakétapajzs nem jelent számára fenyegetést. "A pajzsot nem a kalinyingrádi rakéták ellen hozzák létre, ez védelmi fegyver lesz" - mondta a lengyel államfő, hozzátéve, hogy a rendszer csak akkor lép működésbe, ha valamely "lator állam" úgy dönt, hogy támadást intéz az Egyesült Államok ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székrekedés mint egészségügyi probléma

A normális székelési szokások különbözőek. Egyes személyeknél a napi 2–3-szori székürítés sem… Tovább olvasom