Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Észak-Dunántúl: hét és fél ezer szlovákiai dolgozik?

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint valamivel több mint hét és fél ezer szlovákiai dolgozik regisztrálva Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.


A gazdasági válságot megelőzően, tavaly és tavalyelőtt ez a szám meghaladta a tízezret – derült ki a szervezet szolgáltatási főigazgató-helyettese, Rimányiné Somogyi Szilvia előadásából a megyei területfejlesztési tanács tegnapi győri ülésén. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a valós szám ennek a duplája lehet, ugyanis a regisztráció elmulasztása nem jár semmilyen szankcióval.

A főigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy még soha nem vitték ki ennyire kemény munkaerőpiacra a pályakezdőket, mint most, mert a cégek nem a kezdőket, hanem a gyakorlott, minőségi munkaerőt keresik. Emiatt felértékelődött a 30–38 éves korosztály.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. jimike 2009. október 11. 11:54
  „Megkérek valakit,hogy tegyen rendet a szlovák-magyar állampolgárság ügyében de ne az ilyen 20-as hozzászólók!HOL A HATÁR?KI HOL FIZET ADÓT!KINEK MILYEN SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYA VAN?”
 • 29. gjozsi88 2009. október 10. 16:10
  „futóbab!
  Erről senki mást, mint a versenyszférába dolgozó munkaadót kell meggyőznöd!
  Európai UNIÓ -s tagországként a munkaerőpiacunk nyitott, a küzdelem éles, ott nem szájhősökre van szükség!
  Valamiért mégsem minket választ a munkáltató(Komáromba)
  Ennek az okát kell megtalálni, hogy lehessen tenni ellene!”
 • 28. futóbab 2009. október 09. 16:51
  „nem a szlovákiai magyarok ellen vagyok,DE: a magyar állampolgárnak nem tudnak munkát adni,mert nincs.Ha a 7500 szlovák nem lenne itt,akkor ugyanannyi magyarnak lenne munkája.Vagy rosszul számolok?????Amikor a lányom jelentkezett Komáromba a gyárba,minden adott volt hogy fel is vegyék,és mégsem került be sok magyar társával együtt,mert a szlovákoknak kellett a hely.A pálya kezdő sehova se kell,de hol tegyen szert tapasztalatra?Ki sem próbálják ezeket a fiatalokat,hogy egyáltalán mit tudnak.A gyerekesek sem kellenek,a közép korosztály esetleg tud munkát kapni,de az idősebbek már szintén nem.Akkor ki dolgozik?Sokan vannak akik nem is akarnak elhelyezkedni,de sokan nagyon szeretnének munkát vállalni,és majdnem mindegy hogy milyet.A tapasztalat az hogy csókosnak kell ahhoz lenni hogy valaki kapjon munkát.
  Hatalmas a munka nélküliség,és én azt hiszem hogy az lenne a helyes,ha Magyarországon elsősorban a magyaroknak adnának munkát,és ne a külföldinek.A magyar ember jó munkaerő,tud dolgozni.Engedjék meg a munka adók hogy tudjunk bizonyítani.Mi is vagyunk olyan jók mint a szlovákok,vagy bármilyen más nemzetiségű állampolgár!Sőt kimerem jelenteni hogy strapa bíróbbak a magyarok bárkinél!”
 • 27. szekek 2009. október 08. 15:10
  „A18. hozzászólónak gratulálok a kiváló munkahelyhez, egész biztos hogy a szakértelme miatt becsülik meg a munkáját, de talán 29 évesen kicsit szerényebb lehetnél.(egyébként egy 20 éves még nem orvos)”
 • 26. gjozsi88 2009. október 08. 09:20
  „mauz!
  Ha valaki el akar érni valamit, annak tenni kell érte, ha nem tesz érte, akkor nem is akarja igazán!
  A kb. 8 millió szavazásra jogosultból alig 2 millió, az messze nem a nagy többség!
  Mit jelent, hogy erkölcsi vesztes? A jog, az alkotmány ezt nem ismeri, a népszavazás, pedig azon alapul! Ennyit a kettös állampolgársági népszavazásról!
  a.h.a!
  Mi járna autómatikusan egy olyan embernek, aki ide nem fizet adót, azaz nem járul hozzá a közöshöz?
  Ingyenes egészségügyi ellátás, oktatás, szociális juttatások, támogatások? Mert ezek állampolgári jogok, ideiglenes lakcím ezekből megvásárolható!?
  Te ettől függetlenül adhatsz nekik, a sajátodból!”
 • 25. mauz 2009. október 07. 20:30
  „gjoszi888: az erkölcsi vesztes szokta mindig megmagyarázni a szavazati jogukkal nem élők "szavazatát" (ld. MSZP 2009), ez enyhén szólva is csúsztatás.

  A nagy többség igenis a kettős állampolgárságra szavazott, aki meg nem ment el szavazni, az nem élt demokratikus jogával. Én mindig is azt mondom, a "csendes többség" az nem vélemény. Az csendes. Aki szavaz, az a vélemény. Ha elmegy, és érvénytelenül szavaz, az vélemény. Ha nem megy el az nem vélemény, mert sokan azt sem tudták pl., hogy miről szól az egész. Vagy ez lenne a többség?”
 • 24. a.h.a. 2009. október 07. 18:56
  „gjozsi88
  Nem a nép nem akarta,hanem az elvtársak.
  Szavazásra sem szabadott volna vinni.Automatikusan járna nekik.
  Hogy mikor fogunk már megszabadulni tőletek, csőcseléktől?
  Na akkor lesz ám majd ünnep!”
 • 23. gjozsi88 2009. október 07. 17:56
  „a.h.a!
  Ha a kettös állampolgárságra gondolsz, akkor nem a kormány nem adta azt meg, hanem a nép döntött úgy, hogy nem akarja a kettös állampolgárságot, ugyanis aki akarta, annak mind el kellett mennie!( aki nem akarta, annak elég volt otthon maradnia)
  Egyébbként európai közösségen belül, ennek jelentősége nincs! Ha adót ide nem fizet be, akkor itt ne is akarjon semmit, látogatni meg bármikor jöhet! (A magyar alkotmány állampolgári jogai és kötelességei nem tesznek különbséget, tehát jogosultak mindenre, amihez egyébbként -adófizetés hiján- nem kellene jogosultnak lenniük!
  Téged egyébbként semmi nem akadályoz meg, hogy támogasd őket!
  Itt akár fel is sorolhatnád, hogy mivel támogattad őket!( Ha lehet ne csak ötletettel!)
  Hogy miért foglalnak el itt állásokat szlovákiai munkavállalók?
  Mert nálunk mindenki diplomás, alig van-velük ellentétbe-szakember képzésünk! Hála a népszavazásnak, mivel mindenki ingyen juthat a diplomához, ez a trend nem is fog megváltozni!”
 • 22. fióka 2009. október 07. 13:05
  „Emberek ne hadjátok ,hogy pár politikus álltal gerjesztett feszültség megmérgezze az emberek iránti barátságot,lojalitást,hogy egymásnak ugrasszanak olyan népeket akik eddig barátságban éltek mert ez nem fog jót szülni.Nem egymást kell fikázni hanem azt a pár embernek kellene kitekerni nyakát mondjuk libajnai meg ez a nem normális ficónak.”
 • 21. bugyortudor 2009. október 07. 13:04
  „Munkaerőpiac:
  Pályakezdő - nem kell, nincs tapasztalata. 1000 álláshirdetésből egyhez van írva, hogy pályakezdők is jelentkezhetnek.
  Fiatal nő - nem jó, mert hamarosan elmegy szülni.
  Fiatal anyuka - nem jó, mert kisgyerekei vannak, nem megbízható munkaerő, mert a gyerekek néha betegek i szoktak lenni. (ebbe a kategóriába tartozom)
  30-as évei végén járó anyuka - megfelel, ha van szakértelme, de még ő sem tud sok esetben több műszakos munkát vállalni.
  50 év körüli nő - változókorba kerül, gyagyás lesz, háááááát annyira nem jó, de ha van tapasztalata és szakételme, jöhet
  50-60 év körüliek - nyugdíj előtt állnak, nehéz a sorsuk, de még mindig jobb, mint egy fiatal anyukáé, könnyebben találnak munkát.

  A legutóbbi álláspályázataimra érkezett visszajelzések 100%-a a következő mondatot tartalmazza: A meghirdetett állásra másik pályázót választottunk. Sajnáljuk.

  Megkérdeztem az egyiktől, hogy miért, hiszen még egy személyes elbeszélgetésre sem hívtak be. (Egyikre sem)

  A válasz az volt, hogy több százan jelentkeztek, egyszerűen képtelenség ennyi embert behívni, szelektálni kellett. Persze a szelekció kritériumait már nem írta le.

  Munkavállalás
  Ez egy felfújt és nagyon gonosz dolog volt az újságíró részéről, hiszen teljesen provokatív született meg ez a cikk. Semmi szükség nem volt rá! Akkor is, ha nem írta le konkrétan amire gondolt, hiszen nagyon sokan vették a lapot, hogy mit akar suggallni a cikkével.

  Ez a mai újságírás. Pfff.

  B.”
 • 20. bálint83 2009. október 07. 10:40
  „joci1975!

  Akik itt dolgoznak azoknak 100% ugyan olyan magyar mint te vagy én!
  Ugyan úgy nem tetszik nekik amit Slota csinál mint neked vagy nekem!
  Ja és nem ők utálják a magyarokat ,szívesebben élnének itt mint ott!
  Tudom mit beszélek mert több mint 3 éve szlovákiai MAGYAR barátnőm van!”
 • 19. bbbb 2009. október 07. 10:36
  „szinten a mobilgyarbol.
  ez a szlovak-magyar ellentet csak a politikaban van meg. semmi jelet nem tapasztaljuk bent a cegnel ennek.
  ugyanolyan emberek ok is mint mi, es tenyleg nem rossz munkaerok.
  szoval nem utalja itt senki a masikat, csakis a politikusok csinaljak a hiszteriat.
  kuldjuk haza oket? utana ki fog ott dolgozni? aztan megnagyobb lesz a munkanelkuliseg ha felall a ceg es elmegy...”
 • 18. btkjac 2009. október 07. 10:30
  „A munkahelyekkel kapcsolatban szekeknek válaszolnék: Én is vegyipari diplomával rendelkezek, de most 29 évesen nem az álmaimat kergetem, hanem, hogy élek meg jól. Inkább vagyok operátor, mint mérnök Pesten "olcsó" albérlet mellett. Két idegen nyelven beszélek, csak idő kérdése, mikor lépek feljebb. Ez a munkahely nekem azt adja, amit kell, megbecsülik a munkámat, ezért megyek ma este is szivesen el.
  És én szivesebben fekszek be műtétre egy 50 éves orvoshoz, mint egy 20 éveshez, ennyit az öregekről.
  Az én lábamat is egy öreg orvos "legózta" össze az autóbalesetem után.”
 • 17. @Gabben 2009. október 07. 09:41
  „akik itt dolgoznak azok nem szlovákok Hanem MAGYAROK.A cikk címe rossz Szlovákiai Magyar így lenne helyes.............”
 • 16. szekek 2009. október 07. 09:29
  „15. hozzászóló:Te itt élsz közöttünk.Próbáltál már munkát keresni?Nagyon sok diplomás nem tud állást találni, mert a nyugdíjasok elfoglalják a fiatalok elől.Minden nyugdíjast elzavarnék a munkahelyekről, (mert ugye ők azt hiszik nélkülözhetetlenek, hát a nagy francokat)hadd dolgozzanak a fiatalok.Nem csak diplomás állás sincs, hanem még takarítónőnek sem tudsz elmenni, mert oda is csók kell.”
 • 15. Spitfire 2009. október 07. 09:07
  „aki akar dolgozni, az tud is...”
 • 14. a.h.a. 2009. október 07. 09:04
  „Németországba az is megkapja az állampolgárságot aki igazolni tudja, hogy valaha látott német juhászkutyát!
  Mi meg még így is rúgunk a sajátjainkon!”
 • 13. a.h.a. 2009. október 07. 09:02
  „Ők ugyanolyan magyarok mint mi, csak ez a szemét áruló kormány nem adta meg nekik azt ami az övék! Az állampolgárságot!!
  Akik ez ellen voksoltak azt mindet kizavarnám egy hónapra Szlovákiába!
  Különb magyarok azok mint ti itt sokan!”
 • 12. a.h.a. 2009. október 07. 08:59
  „joci1975
  Te <moderálva> akik itt dolgoznak azok magyarok!!”
 • 11. joci1975 2009. október 07. 08:56
  „Sziasztok!Nem tudom miért dolgoznak itt szlovákok,hisz utálják a magyarokat!Én hazazavarnám őket!Ja és mijár azért hogy a magyarokat utálják(adjunk nekik gázt)nehogy megfaggyanak!Hát adnák én nekik!!!!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1 - vakcina - WHO: biztonságos az oltóanyag

Megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden, hogy biztonságosnak tartja az új típusú… Tovább olvasom