Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ésszerqen: Kevesebb gyerek számára kevesebb intézményt kell fenntartani Szakos ellátás a tagiskolákban

Győr Harcsás Judit Az egészségügyi mellett gőzerővel zajlik a közoktatási reform is. Látható lépéselőnyben vannak azok az intézmények, amelyek már előre gondolkodtak, társultak, vagy éppen tagintézménnyé váltak.
A kis létszámú iskolákat mindenképpen át kell szervezni, de hogy ez pontosan hogyan történjen, miként modellezzék, erről tanácskoztak polgármesterek, jegyzők és közoktatási szakértők, valamint iskolaigazgatók a győri Pálffy-középiskolában.
Ember legyen a talpán, aki manapság eligazodik a reformok között, de hogy a közigazgatási is nagy viharokat kavar, az bizonyos.
– A jelenlegi rendszer az egyre fogyó gyermeklétszám miatt nem, vagy csak nehezen finanszírozható – vélekedett Szentirmai László közoktatási szakértő. – A törvényi mellett a szakmai okok is megkövetelik a változtatást. A szakos hiányról többnyire nem beszélünk, de a teljes szakos ellátásra a tagiskolákban is szükség van. Az ésszerqség és a fenntarthatóság szerint a kevesebb gyerekkel kevesebb intézményre van szükség. Az újraalkalmazkodók, a bezárás előtti iskolák nevelői nyilván nem örülnek a változásnak, ám ők is keresik a számukra legjobb megoldást.
A tanácskozáson elhangzott, a polgármesterek többsége bármire képes volna a település iskolájának megmentéséért, ám csődbe nem vinnék a falut. A kistérségi, iskolai társulás, a tagintézménnyé történő átalakítás, az utazószakember-szolgálat, a gyerekek iskolabuszos utaztatása jelenthet sok esetben megoldást, ám a rendszer további finomításra szorul. Ami tény: oda kell juttatni a forrást, ahol minden bizonnyal 6–8 év múlva is várhatóan mqködő iskola lesz.
Strausz Lajosné a közoktatási szakértők nyugat-dunántúli re-

gionális elnökeként a kistérségi munkaszervezetek vezetőit, szakértőit, iskolaigazgatóit is Győrbe várta, így a szomszédos megyékből is első forrásból hallhattak a szakemberek a törvényi változásokról, az uniós pályázati források elérhetőségéről.
– Ez egy hosszabb ideig tartó folyamat, amelynek célja a kis létszámú intézmények 2008. augusztus elejéig történő átszervezése. Aki előbb lépett, jobban járt, mindenesetre pályázatok is lesznek, amelyek nagyban segíthetik a reformot.
Szentirmai László tanügy-igazgatási szakmai tanácsadó
Strausz Lajosné, a közoktatási szakértők regionális elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász Lula sikerekről és küzdelmekről

Amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser… Tovább olvasom