Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Esély az állásra: „Három nyelv a tuti”

Mintegy harminc cég kínált állásokat tegnap az I. Regionális Állásbörzén Győrött, a Széchenyi István Egyetemen. A hallgatók úgy vélik: a diplomástúlképzés és a gyakorlat hiánya nehezíti a pályakezdők elhelyezkedését.
– Már az egyetemi évek alatt muszáj foglalkozni az álláskereséssel. Az lett volna a legjobb, ha már hallgatóként több céggel kapcsolatba tudtam volna kerülni, de ez nehéz úgy, hogy nincs kötelező gyakorlatunk – mondta el Horváth-Szováti István, aki gazdálkodási szakra jár. Eddig is bújta az álláshirdetéseket, de mindenhol a gyakorlatot hiányolták esetében, így most csak olyan munkája van, amihez nem kell diploma. Ezért is örült az állásbörzének, amit a nyugat-dunántúli régió karrierirodái közösen szerveztek. Az egyik fejvadász céggel tárgyalásba is kezdett, reméli, tudnak neki segíteni.
Horváth Kristóf, aki építészmérnöknek tanul, szintén érdeklődőként nézte meg a standok ajánlatait, bár neki biztos a helye családja vállalkozásánál. Tapasztalatai szerint érdemes már hallgatóként minél több céggel kapcsolatot kialakítani, akár ingyen is elvállalni nekik munkákat. Az később megtérülő befektetésnek tekinthető, mert később vagy állást ajánlanak a pályakezdőnek vagy más céghez ajánlják be. Szőke Júlia viszont – aki nemzetközi kapcsolatok szakon már szerzett diplomát, most gazdálkodási kiegészítő szakra jár – még nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. Korábban már dolgozott egy olasz cégnél, ezért úgy véli, három idegen nyelvet – az angolt, az olaszt és a spanyolt – beszélve nem lesz nehéz elhelyezkednie.
Az Energotest Kft. is előnyben részesíti azokat, akik németül vagy még jobb, ha angolul jól beszélnek és az orosznyelv-tudást is hasznosnak tartják. Gépész- és villamosmérnököt, mérnök-szakkereskedőt, informatikus szoftverfejlesztőt is keres a cég. Az állásbörzén azért képviseltette magát, mert több munkatársa is Győrben a Széchenyin végzett, és pozitívak a velünk kapcsolatos tapasztalataik. A cégnél úgy érzik, itt más egyetemeknél gyakorlatiasabb képzésben részesülnek a hallgatók. Egy pályakezdőnek eleinte kilencven- és száztízezer forint közötti nettó bért tudnak fizetni, de ez az összeg hamar növekedhet, ha elégedettek az alkalmazottal.

Diplomás eladók, pénztárosok a nagyáruházaknál

– A Bricostore a pályakezdőknek, a tapasztalat nélkülieknek is lehetőséget ad. Felveszi a nem kereskedelmi, hanem más diplomával rendelkezőket is, akik féléves speciális felkészítésen vehetnek részt – mondta el Kocsis Zoltán, a cég győri áruház-igazgatója. Hozzátette: sok pályázat érkezik hozzájuk egyetemet végzettektől olyan állásokra, ami nem a végzettségüknek megfelelő. Eladójuk is van diplomás, aki vállalta az állást a fejlődési lehetőség reményében. Hasonló tapasztalatokról számolt be Sarus Lajos, a Kika győri áruházvezetője is. A vásárlókkal foglalkozó szaktanács-adói állásokra – sőt, még pénztárosnak is – az utóbbi időben rengeteg fiatal diplomás, egyetemet végzett jelentkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor kezdi a karácsonyi készülődést?

Tovább olvasom