Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Érzékenység, főleg szociálisan

Lapunk és a szlovák Új Szó által közösen rendezett szépségverseny döntőjének a Csorna melletti Farádon élő Bíró Zsuzsanna is a résztvevője.
Bíró Zsuzsanna
Lapunk és a szlovák Új Szó által közösen rendezett szépségverseny döntőjének a Csorna melletti Farádon élő Bíró Zsuzsanna is a résztvevője. A szociálisan is érzékeny lány a diploma megszerzése után a hajléktalanok és a fogyatékkal élők iránt érzett, többségében negatív megítélésen és hozzáálláson óhajt változtatni.
 
A 21 éves hajadon szociálpedagógusnak tanul Sopronban, mindenképpen a szociális szakma valamelyik területén szeretne elhelyezkedni. Ez családi hagyománynak is tekinthető, hiszen édesanyja és a nővére is ilyen területen dolgozik. Mindig is olyan nevelést kapott Zsuzsanna, hogy segítse a rászorulókat, a bajbajutottakat. Ráadásul a tanárai is megerősítették, hogy életút szempontjából ez a helyes irány számára. Barátja is úgy gondolja, hogy a lány rendkívül érzékeny, főleg szociálisan.

Névjegy:
Bíró Zsuzsanna

Kedvencei

Könyv: Móricz: Árvácska
Film: Szétcsúszva
Zene: Coyote
Étel/ital: rántott hal
krumplisalátával/ásványvíz
Színész: Rékasi Károly
Sokan hangsúlyozzák: a jó szakember kordában tudja tartani érzelmeit. Zsuzsanna szerint neki ezt még igencsak meg kell tanulnia.
Rendkívül elszomorítja a lányt, ha elesett vagy hajléktalan embereket lát. Gyakran jár Budapestre, ilyenkor már előre kikészíti az aprópénzt arra az esetre, ha találkozna egy koldussal. Sokan nem adnak nekik, mivel csak arra tudnak gondolni, hogy a társadalom peremére lecsúszottak alkoholra költik az anyagi segítséget. Zsuzsanna úgy érzi, abban a helyzetben vannak a hajléktalanok, ahonnan nagyon nehéz felkapaszkodni. Ha belegondolunk, könnyen kerülhet bárki hasonlóan szomorú szituációba: jön egy hosszan tartó betegség, és máris nem vagyunk képesek ellátni a munkánkat, vagy ha megszűnik az állásunk és nem tudunk máshol elhelyezkedni.

Ezért sem szabad a hajléktalanokat elítélni, mert nem tudhatjuk pontosan, mi áll a háttérben, nem kell azonnal az alkoholizmusra gondolni. Zsuzsanna meglátása szerint nemcsak a hajléktalanokat ítélik meg gyakran rosszul az emberek, hanem a fogyatékkal élők iránt is közömbösek, rosszabb esetben ki is gúnyolják őket. A későbbiekben munkája során a lány főleg ezen a negatív szemléletmódon szeretne változtatni.

Zsuzsanna fotóiról azonnal megállapítható, hogy nem küzd súlyfelesleggel. Gyakran ül fel a szobakerékpárjára, ha jó műsort sugároznak a televízióban, akár másfél órát is képes tekerni egy helyben. Korábban a jó levegő végett még az erkélyen kerékpározott, de érzése szerint igencsak szokatlan látványt nyújthatott a járókelőknek, így visszahúzódott a négy fal közé. Egy biztos, a rendszeres testmozgásnak köszönhetően a szépségverseny fináléjában a fürdőruhás felvonulás során majd nem kell szégyenkeznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simó Tímea: Pocakosnapló

Tovább olvasom