Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Értékeltek a helyi pártelnökök

Molnár Csaba (Magyar Szocialista Párt):

- A választók bizalmának, aktivistáink munkájának, és koalíciós partnerünknek, szabaddemokrata barátainknak köszönhetően  megnyertük a választásokat. Az eredmény igazolta, hogy az emberek többsége azt szeretné, ha az eddigi koalíció kormányozná tovább az országot.

- A megyei eredményekkel elégedett?
- Megdupláztuk az egyéni mandátumaink számát a megyében. A megyei listán négy százalékkal többet gyűjtöttünk be szavazatokból mint négy éve. Ez a rendszerváltás óta a legjobb eredményünk. Különösen figyelemreméltó, hogy Mosonmagyaróvárról eddig még soha jutott be  egyéni listáról szocialista képviselő a Parlamentben, most azonban igen. Nagyon fontos az is, hogy  Győrnek sem volt még két kormánypárti képviselője az országházban! 2006-tól azonban már lesz.

- Milyennek ítéli meg a kampány utolsó két hetét?
- Mi pozitív, a választókat megszólító kampányt folytattunk, szemben ellenfeleink lejárató, atrocitásoktól sem elzárkózó kampányával. De ezt el fogjuk felejteni, arra koncentrálunk, hogy valóra váltsuk programjainkat. Úgy vélem, megyénket jól, eredményesen képviselhetjük az országházban, köszönhetően az MSZP meggyőző fölényű választási győzelmének.

Szakács: „ Büszke vagyok a megyére"

– Ismét jó volt Győr-Moson-Sopron megyeinek lenni, mert az itt élők bebizonyították, azzal, hogy az ország más vidékeihez képest sokkal nagyobb számban éltek szavazati jogukkal, a demokrácia elkötelezettjei – nyilatkozta Szakács Imre a Fidesz megyei elnöke.

– Mi volt a hiba, a Fidesz miért nem tudta megnyerni a választásokat?
– Az okok bizonyára összetettek, amelyeket alaposan elemezni és értékelni kell, hogy ahol sikerült nyernünk, miért sikerült, s ahol nem, ott miért nem. A Fidesz megyei elnökeként mindenesetre gratulálok az MSZP-SZDSZ koalíciónak a győzelemhez.

– A megyében azt hozta pártja, amire számítottak?
– Mostani állapot szerint a hét körzetből ötben sikerült nyernünk, s ez nagyon jó eredmény. Kiemelkedőnek tartom Szijjártó Péter teljesítményét, aki a szocialisták győri nagyágyuját az első fordulóban megverte, és sokáig vezetett a másodikban is. Bebizonyította, hogy nem csak at adok-kapok küzdelemhez és a kommunikációhoz ért, hanem választási csapatát is kiválóan mozgatta. Firtl Mátyás hozta azt, amit reméltünk tőle. Mosonmagyaróváron most nem sikerült nyernünk, a szocialisták találtak egy olyan jelöltet, aki az ott élőknek hitelesebbnek tűnt.

A kormányváltás érdekében tettem

Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke – aki az első fordulóban visszalépett Pap János javára – lapunk hasábjain keresztül is gratulált a győztesnek, majd hozzátette: reméli, hogy ha már a szocialisták hirdetéseikbe beemelték az MDF „Tiszta kezek" programját, akkor azt most is kötelező érvényűnek érzik.

– Hogyan értékeli a második forduló eredményét?
– Sajnálom, hogy nem lett egy jobb kormánya Magyarországnak. Hozzátenném: ez nem az MDF-en múlt.

– Visszalépése ellenére Mosonmagyaróváron most a szocialista jelölt győzött. Jó döntésnek érzi, hogy nem indult a második fordulóban?
– A kormányváltás érdekében meg kellett tennem ezt a lépést. Mosonmagyaróváron valószínűleg csak harmadik lettem volna: az első körben szerzett nyolc százalék feletti eredményből két hét alatt nem tudtam volna 51 százalékot elérni. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az első körben rám szavazók közül hányan szavaztak tegnap Pap Jánosra.

– Mit szól a győri MDF-es, Szabó János utolsó pillanatban történt visszalépéséhez?
– Ez a saját döntése volt, pénteken nekem még azt mondta, elindul a megmérettetésen.


Köszönöm minden liberális szavazónak

Mohos Antal (SZDSZ) a párt budapesti központjában értékelte az eredményt: – Jó érzés ma szabad demokratának lenni. Nagyon örülünk a koalíció győzelmének, köszönöm minden liberális szavazónak, hogy fegyelmezetten támogatta az MSZP-vel közös jelöltjeinket.

– A koalíció győzött, de mit profitál ebből a liberális szavazó?
– Mindenekelőtt azt, amit az egész ország. Nagyon remélem ugyanis, hogy holnaptól egy nyugodt légkörű országban élhetünk ismét, ez mindenki érdeke. A liberális szavazók pedig bízhatnak abban, hogy a helyhatósági választásokon, ha szükséges, a most sikeresnek bizonyult együttműködést folytatni tudjuk, a szövetségi politikánk tovább működhet.

– Mit tesz az SZDSZ a megyében, hogy növelje elfogadottságát, ami egyelőre az országos átlag alatt van?
– Mindenesetre a 2002-es eredményekhez képest javítottunk. Én öt százalékot tűztem ki célul, ettől egytizeddel maradtunk el. A megyei elnökök találkozóján többen nehezményeztük, hogy a párt keveset foglalkozik a vidékkel. Kuncze Gábor ígérete szerint külön programot dolgoz ki az SZDSZ a vidéken, a kistelepüléseken élők számára, hogy közöttük is növelni tudjuk a liberális párt népszerűségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom