Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Erőtlen magyar térerő

Ágfalva - Legozáék kétezer forintos próbacsomagot vásároltak internetes szolgáltatójuktól. Végül 34 ezer forintot kellett fizetniük. A hírközlési hatóság szerint a határ mentén élőknek ügyelniük kell, ne hagyják automata hálózatkeresőn készülékeiket, azok ugyanis rákapcsolódhatnak az erősebb külföldi hálózatra.

– Számítógépünkhöz vettünk egy mobilinternetes modemet – kezdte történetüket az Ágfalván élő Legoza László. – Kétezer forintos próbacsomagról van szó, s mint mondták, ha felhasználjuk a megadott 500 megabyte 80 százalékát, SMS-ben értesítenek bennünket, s akkor is, ha kimerítettük a megadott lehetőséget. Ilyen kétszeres biztonsággal felvértezve használtuk a gépet, amikor három hét múlva leállították nálunk az internetet. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy már 34 ezer forinttal tartozunk. Kérdeztük, hogyan lehetséges ez, hiszen egyszer sem kaptunk SMS-t. Kiderült: nem léptük túl a 80 százalékot, ezért nem is kaphattunk SMS-t, ugyanakkor valóban 34 ezer forintos lett a számlánk. 

– A történtek oka, hogy ahol lakunk, Ágfalván – 1200 méterre a határtól – az osztrák hálózat jelerőssége nagyobb volt, mint a hazai  szolgáltatóé, így nemzetközi internetfelhasználóként üzemelt a gépünk. Mi erről viszont nem tehetünk – tette hozzá Legoza László.   – Úgy véljük, a szolgáltató feladata, hogy Magyarország teljes területén a hazai jelerősség legyen a nagyobb. Mivel a cég még kötbérrel fenyegetőzött, végül inkább rendeztük a számlánkat, s a modemet is visszaadtuk. Igazságtalan, de egyben tanulságos történet a miénk, talán mások nem esnek majd ilyen csapdába – zárta a pórul járt férfi.

– A rádióhullámok sajnos nem állnak meg méterre az országhatárnál, így valóban megtörténhet, hogy nemzetközi internetforgalom keletkezett a panaszosnál – mondta Honyák Árpád, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Piacszabályozás Felügyeleti Igazgatóságának igazgatója. – Hatóságunk honlapján (www.hfjk.nhh.hu) megtekinthető az a térkép, amelyen megjelöltük azokat a határ menti részeket, ahol ez a probléma előfordulhat. A veszélyes zónákban élőknek azt javasoljuk, soha ne hagyják mobiltelefonjukat, illetve mobilinternetüket automata hálózatkeresőn, mindig kézi vezérléssel állítsák azt a hazai szolgáltatóra.

Veszélyes sáv

A Kisalföld korábban beszámolt arról, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság olyan térképet készített, amely a mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye a véletlen roamingnak (külföldi telefonos hálózatra kapcsolásnak) (Köszönti a szlovákiai Orange – Kisalföld, 2008. június 28., 3. oldal).  A veszélyes sávba megyénken belül a Sopronhorpács, Sopron, Fertőd háromszög valamennyi települése beleesik, mint ahogy tucatnyi rábaközi és szigetközi község, a nagyvárosok közül Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár.


Olvasóink írták

 • 7. miracle 2009. február 25. 17:41
  „metermester
  annak meg te nézz utána, hogy a kézire állított teló, hogyan kapcsolódhat automatikusan más hálózathoz, mert sehogy.”
 • 6. metermester 2009. február 25. 16:41
  „Percalapu elszámolásban vagyok. Időzítő beállítva 56mp, csipog azonnal kinyomom, mért ídő 1.2 perc.
  Nézzetek utána!”
 • 5. metermester 2009. február 25. 16:37
  „Mobilszolgáltatás, nevetséges.
  Kézire vagyok állítva, naponta ötször vált át, ha nem veszem észre 3x- t lefonálok.
  Mobilszolgáltatás= Lehuzás.”
 • 4. O.Cs. 2009. február 25. 08:53
  „T.mobilos-t használunk! A modem sim kártyával működik és nem lehet állítgatni a hálózat-
  keresést!!!Csak a 3G/umts,umts/edge,gprs/edge,kapcsolat fajtáját lehet preferálni!
  Ez viszont nincs hatással a hálózatválasztásra.Viszont sms ugyanúgy érkezhet a modemre
  és ezt jelzi a számítógépen is!!!Az pedig a szolgáltató szemétségét jelzi ,hogy méltányosságból
  nem felezték meg díjat mert szerintem nem tájékoztatták megfelelően őket.”
 • 3. miracle 2009. február 24. 21:00
  „Is.
  "A veszélyes zónákban élőknek azt javasoljuk, soha ne hagyják mobiltelefonjukat, illetve mobilinternetüket automata hálózatkeresőn"
  A konkrét hírben egyébként valóban, de nem hiszem, hogy ne lenne mód rá, hogy az ember ne engedje a roamingot.”
 • 2. Imcsi 2009. február 24. 19:05
  „Itt nem telefonról van szó, hanem mobilinternetről!”
 • 1. miracle 2009. február 24. 16:57
  „Én nem tudom, hogy miért olyan rohadt nehéz dolog átállítani azt a telefont kézi hálózatválasztásra? Az sem idegesít senkit, hogy kilószám kapja az üdvözlő sms-eket, mikor hálót vált a telefonja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan kitör a tavasz

Győr-Moson-Sopron - Több mint három éve, 2005 végén borította egységesen olyan vastag hó a térséget,… Tovább olvasom