Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Erőss Zsolt: `nekem mesefigura szerep jutott´

Az utolsó mélyinterjúk egyikében az örök férfias értékekről, a családról, a férfi és a nő viszonyáról beszélt a tragikus körülmények között eltűnt hegymászó.

Egyik utolsó interjúját adta a Himalájában május 21-án eltűnt Erőss Zsolt a Férfiak Klubja, júniusban induló közösségi oldalának.

A legismertebb magyar hegymászó a februárban rögzített videóban rendhagyó módon nem a hegymászásról, hanem az örök férfias értékekről, a családról, a férfi és a nő viszonyáról, példaképekről beszél a tőle megszokott nyílt őszinteséggel.

A több mint negyedórás felvételt a Férfiak Klubja közössége a valaha volt legnagyobb magyar hegymászó, Erőss Zsolt és eltűnt társa, Kiss Péter emlékére és tiszteletére teszi közkincsé.


Videó: Férfiak Klubja

"A céltalan fiatal veszélyesebb a hegymászásnál"

"Lehet mondani, hogy a hegymászás veszélyes, de a mai fejlett világban a céltalan fiatal veszélyesebb" – kevésbé jellemezhetné jobban egyetlen kiragadott mondat Erőss Zsolt hitvallását és örökségét.

Nem volt kérdéses, hogy mikor a férfias értékeket, a férfi valódi helyét és dolgát a világban keresni, kutatni kívánó interjú sorozatunkra készültünk, interjúalanyaink közé feltétlenül felkérjük Erőss Zsoltot is.

A legnagyobb magyar hegymászót, aki szívósságával, kitartásával, életszeretetével oly sokak számára mutatott példát.

Nem csak sporttársainak, hanem mindenkinek, akik valószínűleg soha nem fogjuk megtapasztalni vagy teljességgel megérteni, hogy a világ tetejét tízszer is megjárt férfiember milyen más távlatokból tekint, nem csak a kihívásokkal, küzdéssel teli, kemény hegymászó spotra, de az élet hétköznapi dolgaira is.

"Sokkal jobb küzdeni dolgokért, sokkal jobb akár fájdalmakon, kemény küzdelmeken átmenve, de aktív élet irányába menni"

"Ami könnyű, annak nincs értéke" – Erőss Zsolt ezt nem csak a sportban, de az életben is vallotta. Sokan ostorozták, hogy családos emberként hogyan vállalhat ekkora kockázatot és veszélyt, hogyan sodorhatja magát tudatosan életveszélyt rejtő helyzetekbe? Miért nem mond le a hobbijáról a gyerekei javára?

De Erőss Zsoltnak a hegymászás nem pusztán a hobbija volt, és nem is az élete. Erőss Zsolt a hegymászás volt maga. Illetve minden, ami a hegymászás segítségével emberré formálja az embert. Így volt ő sportember, apa, férj és férfi is. És ez tette az interjú tanulsága szerint "mesefigurává" is.

"Az a helyzet, ami most növelte az ismertségemet, hogy elveszítek lábat és visszatérek nagyon kemény fizikai aktivitásba, ez az én számomra könnyebb irány volt.

Mert én nagyon is jól láttam a másik irányt, hogy ilyenkor az ember elhagyhatja magát, és élhet egy panaszosabb és magát elhanyagoló életet, viszont én azt látom sokkal nehezebbnek.

Sokkal rosszabb úgy élni. Sokkal jobb küzdeni dolgokért, sokkal jobb akár fájdalmakon, kemény küzdelmeken átmenve, de aktív élet irányába menni" – így vall minderről a róla készített interjúban.

Erőss Zsolt hitével él köztünk tovább

És ha meghallgatjuk az ő szavait, ha végig tekintünk az életén, előttünk is kirajzolódik az ember, a példa.

Mert rengeteg olyan ember él a világban, aki nagy dolgokra, nagy tettekre képes, de kevesen vannak azok, akik tetteiken keresztül valódi példaképekké, igazi ikonokká tudnak válni. Erőss Zsolt egyike volt eme keveseknek.

Távoztával elveszítettünk egy embert, de megszületett az ikon, a példakép. Aki életművén, tanításain, ismerősökkel és ismeretlenekkel megosztott hitén, bátorságán, céltudatosságán és élni akarásán keresztül örökre köztünk marad.

Február közepén rögzített interjúnk közzétételével ezt az örökséget szeretnék tovább erősíteni. Isten éltessen új születésnapodon Hópárduc! Már nem halhatsz meg!

Férfiak Klubja


Új közösségi portál indul június elején

A Férfiak Klubja 2013. június elején útjára induló közösségi platform, mely a férfias értékek visszaállítását, megőrzését és örökítését tűzte ki céljául. Vitaindító eszköznek szánva, olyan meghatározó életpályával rendelkező férfiakat kértünk fel egy-egy beszélgetésre, akik véleményükkel, tapasztalataikkal vagy akár csak egy gondolattal támogatják célkitűzéseinket.

Az Erőss Zsolttal készült interjú ezeknek az értékközvetítő beszélgetéseknek az egyike.

 


Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Legs 2013. május 28. 18:32
  „48. Hyppolit 2013.05.28. 09:14

  Nagyon jól megfogalmaztad és érzékeltetted a lényeget.”
 • 51. soproni 2013. május 28. 12:49
  „44. lamadrugada! Így igaz.”
 • 50. nagyonfááj 2013. május 28. 12:29
  „Mindamellett, hogy sajnálat a történtekért, egyszer valaki már magyarázza el nekem, hogy mi értelme van az ilyen extrém és egyértelműen életveszélyes sportoknak?? És ha valaki belehal az egyértelmű életveszélybe, akkor miért kell belőle egyszerre hőst csinálni?? Folyton a családját hangoztatta....hát én nem tenném ki a szeretett Gyermekemet és a Feleségemet annak, hogy nyakkal futok a pengének, mert valószínű előbb-utóbb belehalok!!! Akkor most ki is volt az igazán fontos?? Az önös érdek, hogy megmásztam, és nem baj az se hogy belehalhatok....vagy valóban a CSALÁD aki várta otthon!!!???!! Egyszer már megúszta.....tovább játszott a nem kis tűzzel....így járt!!! Zárjuk már rövidre ha lehet!!”
 • 49. acsali 2013. május 28. 09:29
  „Japánban a kamikázék is hősnek számítanak.”
 • 48. Hyppolit 2013. május 28. 09:14
  „Most kérek elnézést azoktól, akiknek Erőss egy bálvány volt, egy hős, akár gyermekei példaképe, stb.
  3. viperetta 335, sajnos Te csúsztatsz, én nem állítottam, hogy bárki miatta halt meg, hanem "mellette", ez őrületes különbség! Pl. a 27 éves Kiss már régen leért volna a táborba, ha nem kell állandóan újra meg újra visszamennie a "mesterhez" masszírozni/életben tartani. A spanyol Soria rámutatott a felelőtlenségre, ami Erőssön múlt. Soria Kisst még előre is engedte volna, ha ő állandóan nem vár a ,,mesterre".
  8. Baxx, Madonnát azért hoztam példának, mert lánya születése előtt ő a karrierista volt, aki kizárólag csak magával foglalkozott, és Lourdes születése után nyilatkozta, hogy nem gondolta volna, "de az Élet megtanította, hogy van, ami önmagánál is fontosabb". ..és mégis sztár maradt (hogy zenéjét ki szereti és ki nem, az más).Volt úgy, hogy koncertet mondott le lánya miatt!
  18/20, andritz, szerintem semmiféle példát nem mutatott a gyermekeinek, maximum a kerülendőt!! Ha pl. miközben gyermekeit neveli, megtanítja őket a hegymászás fortélyaira, szakmai lényegére, a természet csodáira, stb, és évek múlva velük hódít csúcsokat, és van, aki továbbviszi álmait. Rossz alternatíva ? Természetesen a saját életében mindenki maga dönt! Mert mire a gyermekei felnőnek, max annyit mondhatnak el, hogy apukájuk valaha híres hegymászó volt, de alig fogják már ismerni a nevét, mert időközben ezrével jönnek új meg újabb hegymászók, akik újabb és újabb csúcsokat "támadnak" meg.
  - Én tisztelem, akinek a hegymászás az élete, de azért csodálom azt is, ha pl. egy orvos megment egy életet, ha egy színész jól eljátssza a Hamletet, ha egy asztalos a göcsös fából vmi szép fatárgyat alkot, ha egy festő úgy ábrázolja a naplementét, ahogy én sosem tudnám, csodálom, ahogy Petőfi leírja a számomra kietlen Alföld szépségeit, csodálom, ha egy megöregedett házaspár egymás kezét fogva sétál, csodálom, ahogy egy apró gyermek megteszi az első lépéseket, vagy ahogy Nagy László fogalmaz: "ki viszi át a túlsó partra"...
  Számomra ez a pozitív a kommentekben, hogy egymás véleményét megtudjuk, és akár tanulhatunk egy-egy esetből. Az élet minden területén tett kiemelkedő teljesítményért nagy-nagy elismerés, de sajnos - úgy tűnik- itt az érintett nem volt tisztában a fizikuma határaival. Mi, mászáshoz nem értők írhatunk bármit, de azt fogadjuk el, hogy a dupla életkorú Soria a szakma minden fonákját ismerhette, márpedig elég negatívan nyilatkozott a magyar "expedícióról" úgy, hogy a történet egy részét személyesen is látta....”
 • 47. pancser 2013. május 28. 09:06
  „Férfiak Klubja, na ne hülyéskedjünk, egészen más név illik rájuk! Persze, hogy a kegyelet mindenkit megillet, de a jelenséget mélységesen elítélem, már ami egyesek, szerencsére kevesek gondolkodását jellemzi. A világ nem a tied, sőt te sem vagy csupán a magadé. A címekkel meg nem kell dobálódzni, főleg nem, ha helytelen utakat akarunk általa népszerűsíteni”
 • 46. Csetneky 2013. május 27. 22:35
  „44. lamadrugada

  Végre, egy épeszű hozzászólás. Teljes mértékben egyetértek.

  Egyébként szerintem az is lehet hős, aki mindenféle extrémnek tartott tevékenység nélkül ostromolja a csúcsot. Például a családja boldogulását. Törvényesen.”
 • 45. lamadrugada 2013. május 27. 22:07
  „Félregépeltem, helyesen:
  Lehet így is élni és lehet másképp is.”
 • 44. lamadrugada 2013. május 27. 21:54
  „Nekem az a véleményem, hogy olyan embert nem illik támadni, aki nem tud védekezni.
  Hozzáteszem, én se nem sztárolom, se nem ítélem el őket. Mindenkinek saját döntése, hogy mit kezd az életével. Nem nekünk kell elszámolniuk a tetteikkel. És mi sem vagyunk tökéletesek. Mindenki hibázhat. De ha 2 ember meghal, akkor a legtermészetesebb emberi érzés az a szánalom kellene, hogy legyen. Nyugodjanak békében!
  Mellesleg egyikünk sem ismerte őket személyesen... hát mégis mindenki milyen jól tudja, hogy milyen emberek voltak és mi hajtotta őket, és mi volt fontos nekik... stb. Ők nem hősök, nem is megvetésre méltók. Egyszerű emberek, akik az életnek ezt a módját választották. Jogukban állt! Lehet így is élni, és lehet, másképp sincs. Nincs tuti recept! Hát, akkor talán hagyjuk őket békében nyugodni.
  És egyébként arctalanul nyilatkozva egymásnak esni, és durván leszólni a másképp gondolkodókat... ez mire jó?!”
 • 43. tati 2013. május 27. 21:45
  „42!
  ott a pont Önnél Dr Wattson!
  kb ugyanezt kezdtem fogalmazni...
  máskülönben Zsolt közszerepléseket vállalt,és mint közszereplőnek tudomásul kellett vennie neki és családjának,hogy kaphat hideget,meleget.
  ez ezzel együtt jár.
  A közszereplései nélkül max a Kékestetőre mászhatott volna saját erőből.
  sajnálom ami történt,de főleg azt,aki tapasztalatlansága miatt vakon követte,és megbízott benne...”
 • 42. Dwatson 2013. május 27. 21:36
  „39. Baxx 2013.05.27. 20:55
  Azért a kettőt nem lehet összehasonlítani.A hegymászók passzióból kockáztatják egymás életét,ma is meghalt egy spanyol,míg az űrhajósok a munkájukat végzik,ők ebből élnek,és azért repülnek mert elengedhetetlen bizonyos kutatásokhoz.”
 • 41. tati 2013. május 27. 21:17
  „40.
  Hiba semmi sincs....
  viszont leírom mégegyszer,hogy megértsd:
  -ellentmondásokkal van tele a hsz-e.
  ennyi.”
 • 40. Legs 2013. május 27. 21:14
  „38. tati 2013.05.27. 20:51
  Ház persze,hogy ellentmondásos.Hisz ember.Mi ebben a hiba?”
 • 39. Baxx 2013. május 27. 20:55
  „csak egy kérdés: a Columbia űrrepülőgép áldozatai hősök az USA-ban, vagy megvetik őket? A NASA tényleg állami cég, minek repülnek emberek, ha veszélyes? Minek költik erre a pénzt? Ja és van pofájuk meghalni? Fogadjunk még gyerekük is volt...”
 • 38. tati 2013. május 27. 20:51
  „36! JANESZ67
  eléggé ellentmondásos az írásod....
  egyszer azt írod,mindenkinek lehet véleménye,ugyanakkor elvárod,hogy mindenki polírozza ezt az önző embert.
  fura...
  különben meg ideje lesz felülvizsgálni az efféle mondásokat.
  ez meg az én véleményem. :-)”
 • 37. Legs 2013. május 27. 20:49
  „36. janesz67

  A mondás nem egészen így szól,ez egy ferdített változat.A mondás úgy szól eredetileg,hogy halottról csak az igazat,vagy semmit.Remélem segítettem.”
 • 36. janesz67 2013. május 27. 20:34
  „Nem tudom miért kell a másikat zrikálni. Ha nem tetszik a véleménye ki lehet lépni az oldalról.Mindenkinek lehet véleménye amit tiszteletbe kellene tartani. Ez nem vitaoldal.Ha vitatkozni szeretnétek jobb volna ha más oldalt Kerestek.Van egy jó közmondás a hallottról vagy jót vagy semmit, és ez jó volna ha mindenki betartaná. ne feledjétek el hogy ezt a gyászoló család tagjai is olvashatják. Gyászukat a tisztességes véleménnyel is könnyíthetjük. Legyetek partnerek hozzá. KÖSZÖNÖM”
 • 35. andritz 2013. május 27. 19:41
  „34.
  Mind rámtalál, aki egyébként is a legjobban irritál! :)”
 • 34. Mankapunka 2013. május 27. 19:38
  „andritz

  Nézd meg a tiédet is!!!!”
 • 33. janesz67 2013. május 27. 19:20
  „Tudták hogy mire vállalkoznak, Hát nem jött be. Hány ember hal meg értelmetlenül, igaz róluk nem beszél a média.Sajnálom a családját,és őszinte részvétem nekik. A két hegymászó, meg nyugodjon békében a Himaláján ahova vágytak.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építési telkek: felparcelláznák a Margitszigetet

Egy szabályozási terv szerint öt telket hoznának létre a Margitszigeten - írja a hétfői… Tovább olvasom