Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Erőss Zsolt: a kormány az egészséges életet élőket bünteti

A hegymászók azt szeretnék, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás tb-finanszírozását.
Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását - írta a Magyar Nemzet hétfőn.

A hegymászók ennek érdekében az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés azt jelenti, hogy ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások - műtétek, rehabilitációs szolgáltatások - árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie - írta a lap.

A két hegymászó a Magyar Nemzetnek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet.

Szerintük csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportokat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek - így a passzivitásnak, az egészségtelen táplálkozásnak, káros szenvedélyeknek - is meghatároznák a kockázatát, és eszerint vetnék ki az adókat - írta a lap.

Olvasóink írták

 • 13. gjozsi88 2011. augusztus 18. 18:02
  „Én is érintett vagyok.......fizetem a sok szerencsétlen felesleges kórházi költségét!”
 • 12. SC 2011. augusztus 16. 19:59
  „még annyit:!
  10 éve búvárkodom.Nem fürdőnaciban:-)))Nem kell bemutatnod nekem semmilyen extrém dolgot.Én ide azért írok,mert érintett vagyok,te?”
 • 11. gjozsi88 2011. augusztus 16. 19:34
  „még annyit!
  Te nem vagy váratlan akadály.......ahhoz nem vagy elég felkészült!
  Csak szórakoztató vagy.....tudod ,szórakozni járunk ide!”
 • 10. gjozsi88 2011. augusztus 16. 19:31
  „sc!
  Látom fogalmad sincs mit jelent az extrém sport!
  Ugye nem kevered össze a bejáratot barlangtúrákkal, strand búvárkodással és nem két méterröl leugrással.....ugyanis minden más esetben rendkivüli állóképességet, kitartást és nem ritkán önfegyelmet igényel, nem ritkán váratlan, kiszámithatatlan felmerülő problémákat!”
 • 9. SC 2011. augusztus 16. 19:16
  „még annyit:!
  miért érzem úgy,hogy te rám szálltál?:-)))
  Az exrém sportokat NEM kell űzni az év 365 napján,az az egyik.
  "Az extrém sport főként attól extrém, hogy váratlan nehéz akadályok elé kerül az ember."
  Nem attól az.De nem fogom elmagyarázni miért.:-) Te itt extémsportolsz....-)))És én vagyok a váratlan akadály..-)))”
 • 8. gjozsi88 2011. augusztus 16. 17:37
  „sc!
  Az extrém sport főként attól extrém, hogy váratlan nehéz akadályok elé kerül az ember....azt üzni csak felkészülten és nem másodállás után megmaradó idő részánással lehet veszélytelenül üzni!
  Azaz, minél többen kuporgatnak e célra, annál nagyobb a kockázat....ugyanis az eszközök, felszerelések SEGÍTENEK, de nem oldják meg a felmerülő nehézségeket.....pont náluk nagy a kockázat!
  Hihetetlen felkészültség és fittség kell egy-egy erőpróbához.......kőmüves munka után pihenni regenerálodni kell, nem az egyébbként is fáradt izmokat még tovább eröltetni!”
 • 7. SC 2011. augusztus 16. 17:18
  „5. xo17zy
  Ezt a zagyvaságot honnan vetted?
  Ejtőernyős ismerősöm kőműves például.Itthon.Búvár ismerősök közt akad festő,kisvállalkozó, a barlangász ipari alpinista.Tudod honnan van pénzük a hobbijukra?Míg mások a kocsmákba és a játékgépekbe hordják a pénzüket,cigire költik,nőkre:-),ők addig spórolnak a hobbijukra. Másodállás,túlóra.Felszerelést már mindenhol lehet kölcsönözni,minden bizonnyal te is meg tudnád fizetni.Ennyit az úri muriról...Az hogy irigy vagy,legyen a te bajod.Nem vakmerőek,csak szerinted.mindenki figyel magára,ők akkor sokszorosan.Tudod,őket is várják haza.De ezt te nem értheted,lehet hogy már fociztál kispályán is?:-)”
 • 6. xo17zy 2011. augusztus 16. 12:14
  „Az ember legfőbb kincse az élet, az egészség. Aki erre nem vigyáz, attól alapból megvonnám az egészségügyi ellátás tb-finanszírozását. Pl.:
  - öngyilkossági kísérletet elkövetőktől,
  - kábítószerfogyasztóktól,
  - alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodás esetén,
  - felelőtlen motor- autóvezetésből eredő balesetet szenvedőktől,
  - nem beadott védőoltás miatt megbetegedettektől,
  - túlzott szoláriumozást, felelőtlen plasztikai mütéteket vállalóktól.
  ....
  Remélem olvassák "odafennt"! Van ebben a rendszerben még sok rejtett spórolási lehetőség!
  És akkor talán a tényleg rászorultakat emberhez méltóan el tudnák látni....”
 • 5. xo17zy 2011. augusztus 16. 08:42
  „3. SC "Sőt,az extrém sportolók mindent megtesznek,pl:ultrakomoly felszerelésükkel,szakértelmükkel,hogy a kockázatot a minimálisra csökkentsék."

  Ez így igaz. Az extrém sport drága mulatság. Ügyvezető apuci kisfiai, unatkozó "modellek", nagyvilági szépfiúk, megtömött zsebű orvosok, a feketegazdaság urai leggyakrabban az ilyen sportok űzői.
  Játék a tűzzel, az élet felesleges kockáztatása, értelmetlen adrenalinhajsza.
  Sokszor éppen az említett szakértelem hiánya miatt óriási terheket rónak a tb-re (esetleg még a mentőcsapatokra, tűzoltókra...).

  Lényeg a lényeg: fizessék csak meg a túlzott vakmerőség, a "majd én megmutatom", a felelőtlenség árát. Legtöbbnek nem is okozna nehézséget.”
 • 4. gjozsi88 2011. augusztus 15. 14:58
  „pozdorja!
  Balesetbiztosításnál kockázati felárat számolnak extrémsportok esetén.....ez azonban nem terjed ki a az ez ügyben keletkező orvosi beavatkozás költségeire, hanem a sérült számára biztosítja az esetleges kárának kifizetését........nos az egészségbiztosítás, mely szintén biztosítási rendszern alapszik követi az extrém sportot üzők tevékenységéből keletkező többlet költségeket, azaz ez esetben a növelt járulékkal a baleseti esemény bekövetkeztekor a nem a biztosított a kedvezményezett, hanem a költséget vállalni kénytelen állami egészségügyi rendszer ,ugyan úgy, mint amikor a balesetbiztosításban csak a biztosított számára ad kedvezményezetti lehetőséget”
 • 3. SC 2011. augusztus 15. 12:51
  „Semmivel sem veszélyesebbek az extrém sportok,mint a nagyobb városokban,országutakon való közlekedés.Sőt,az extrém sportolók mindent megtesznek,pl:ultrakomoly felszerelésükkel,szakértelmükkel,hogy a kockázatot a minimálisra csökkentsék.”
 • 2. pozdorja 2011. augusztus 15. 09:34
  „Tudnám minek ez a nagy felháborodás. Aki extrém sportot űz az gondolom balesetbiztosítást is köt. Az majd fedezi az egészséges élettel járó orvosi költségeket.”
 • 1. Julianusz 2011. augusztus 15. 09:22
  „Egészséges életet lehet élni ezek nélkül a passziók nélkül is. Ilyen alapon akár állami finanszírozásra ingyen adhatnák a gyümölcsöt, zöldséget, aki túrázni , kirándulni megy, annak a vonatjegyét. Emberek! meg kéne már érteni végre, hogy valahol vonalat kell húzni, mert ennek soha nincs vége, hogy még ez is férjen bele, még az is, és ha az x100.után meghúzzák a vonalat, a támogatásra jogosultaknál, jelentkezik az x101. , hogy még az is, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat halálos baleset történt a hétvégén az utakon

Hat balesetben hat ember halt meg, 44 karambol súlyos, 108 könnyű sérüléssel végződött, 207… Tovább olvasom