Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Erős az ipar, gyengült a turizmus

Több turista kevesebb időt töltött megyénkben az első negyedévben, ugyanakkor a demográfiai helyzetünk is javult.

Nőtt a határforgalom
2006 január–márciusa között a megyei határállomásokon a külföldiek 2,6 millió alkalommal léptek be az országba, a külföldre utazó magyarok pedig közel 1,3 millió esetben hagyták el hazánkat. Az egy évvel korábbihoz képest mindkét esetben nőtt a forgalom.
Az év első három hónapjában 1033-an születtek és 1283-an haltak meg a megyében. Az élve születések száma 3,5, a haláleseteké ennél is jóval nagyobb mértékben, 12,4 százalékkal esett vissza az egy esztendővel korábbihoz képest. A természetes fogyást ugyanakkor ellensúlyozták a megyébe költözők, így Győr-Moson-Sopron lélekszáma nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának legfrissebb, az első negyedévre vonatkozó tájékoztatójából.

Ebben az időszakban 185 ezer ember számított foglalkoztatottnak a megyében, valamivel több, mint 2005-ben. A munkanélküliek száma egy év alatt mintegy 400-zal, 8300-ra csökkent. A munkanélküliségi ráta így 4,3 százalékosra alakult.

Akiknek volt állásuk, több pénzt vittek haza, mint az ország más megyéjében. A havi bruttó átlagkereset megközelítette a 161 ezer forintot (ez 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit). Csak a rendszeres kifizetéseket figyelembe véve a bruttó átlagkereset a megyében 139 ezer forintot tett ki. Míg a szellemi és a fizikai dolgozók bére között országosan 2,3-szeres, a megyében „csak" 1,9-szeres volt a különbség.

A megye iparának sem ment rosszul január–márciusban. A vállalkozások 473 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, ami 17,4 százalékos növekedést jelent. Az egy lakosra jutó 1 millió 73 ezer forint az országos átlag kétszerese, míg a régiós adatnál 312 ezer forinttal több. Az árbevétel 79,1 százaléka származott a külföldi eladásokból. A kivitel 21 százalékkal, a belföldi értékesítés 4,5 százalékkal bővült.
Az első negyedévben a megyei székhelyű gazdasági szervezetek 25 milliárd forintot költöttek beruházásokra, folyó áron 2,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez a nyugat-dunántúli régió befektetéseinek 55,8 százalékát tette ki.

Az idegenforgalomból élők már inkább panaszkodhattak. Az első három hónapban, bár 2,7 százalékkal több (összesen 63.200) vendég szállt meg a megye kereskedelmi szálláshelyein az egy évvel korábbihoz képest, de a turisták 6,6 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek itt el. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 éjszaka volt. A wellness-szállók népszerűségét mutatja, hogy az előző évinél egytizedével többen vették igénybe szolgáltatásaikat, akik egyötödével több éjszakán át maradtak ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alan Shearer: Rooney húzzon be egyet Cristiano Ronaldónak

Alan Shearer arra biztatta Rooneyt, hogy a Mancgester United felkészülésének kezdetén az legyen az… Tovább olvasom