Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Érettségi és felvételi jelentkezési stratégiák

Sokan azt gondolják, ha emelt szinten érettségiznek, akkor biztos felveszik őket egy népszerű szakra is.

Valószínűleg sokan azt gondolják, „ha emelt szinten érettségizek, akkor biztos felvesznek még egy népszerű szakra is".

Ez az állítás azonban nem biztos, hogy teljes valójában megállja a helyét. Tény, hogy idén nagyon jó átlageredmények születtek az emelt szintű érettségiken, de feltehetőleg csak a legjobbak futottak neki ennek az erőpróbának, hiszen az összes jelentkezőnek csak 3-4%-a vizsgázott emelt szinten. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is ilyen jó emelt szintű átlageredmények születnek.

Nem megfelelő tudásszinttel, felkészültséggel nekivágni egy emelt szintű érettséginek, pusztán az érte járó 7 többletpont miatt, nem biztos, hogy sikeres vállalkozás. Előfordulhat ugyanis, hogy – többletpontok ide vagy oda – kevesebbet ér az emelt szintű érettségi, mint a középszintű. Lássunk egy példát!

Tegyük fel, hogy valaki a középszintű érettségit 85%-osra tudja megírni. Ez a teljesítmény ötöst ér az érettségi bizonyítványban, és 29 felvételi pont jár érte. Emelt szinten viszont könnyen lehet, hogy csak feleilyen jó százalékkal teljesítene, amivel hármast kapna az érettségijére, és 20 + 7 felvételi pontot. Vagyis hiába jár az emelt szintű, legalább hármas érettségiért 7 többletpont, ő bizony rosszabbul jár, ha nem középszinten vizsgázik. Igaz ez akkor is, ha a választani kívánt szakon csak egy felvételi tantárgy van, ekkor ugyanis 14 többletpont jár az emelt szintű érettségiért.

Ezért fontos, hogy mindenki jó előre felmérje, reálisan értékelje saját teljesítményét, tudásszintjét. Ami pedig a legnépszerűbb szakokra való bejutást illeti, még emelt szintű érettségivel sem mehet biztosra senki, hiszen idén is látható volt, milyen nagy volt a verseny. Az évek óta keresett szakok közül több helyen szükség volt az emelt szintű érettségi mellett a nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyekért adható többletpontokra is – akárcsak az elmúlt években.

Sajnos voltak olyan felvételizők is, akik  a sok többletpontjuk ellenére sem nyertek felvételt, mert jelentkezési lapjukon csak keresett szakokat jelöltek meg, szintén keresett intézményekben. Ezért a slágerszakokra jelentkezőknek érdemes „még biztosabbra menniük", és megjelölniük néhány „tuti befutónak" tűnő képzést is, ahová nagy valószínűséggel bekerülnek, ha esetleg mégsem sikerülne bekerülniük valamely áhított népszerű szakra, intézménybe, ahol mások még náluk is jobb eredményeket érnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karrier titka

Amerikai pénzügyi szakemberek kimutatták, hogy mit nyer a munkaerő, ha szép. És mit veszít, ha kövér… Tovább olvasom