Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Erélyesebb fellépést várnak az Uniótól Castro ellen

Fidel Castro kubai államfő politikája elleni erélyesebb fellépésre szólította fel az Európai Uniót több volt neves politikus, államférfi. "Az európai diplomatáknak mérlegelniük kellene, hogy mit hozott a Fidel Castro rendszerével szembeni megértőbb álláspont.
Meg kellene mutatniuk, hogy (Castro) politikáját nem hagyják figyelmen kívül, s nem közömbösek a bebörtönzött kubai ellenzékiek szenvedése iránt" - olvasható abban az írásban, amelyet keddi kiadásában közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

A felhívást Václav Havel és Göncz Árpád, volt cseh és magyar államfő, Madeleine Albright, egykori amerikai külügyminiszter illetve Vytautas Landsbergis, a litván parlament volt elnöke írta alá egyebek közt.

Václav Havel, az írás szerzője emlékeztet: 2003 tavaszán, amikor a kubai rendszer letartóztatott és börtönbe vetett 75 ellenzékit, néhány volt politikus Prágában egy nemzetközi bizottságot alakított a kubai demokrácia támogatására. Az Európai Unió is jelképes szankciókat vezetett be Havanna ellen, de ezeket később enyhítette, s alibista, megértőbb álláspontra helyezkedett a kubai rendszerrel szemben, amit Castro ki is használt.

"Bár számos európainak nagyon távolinak tűnnek Kuba gondjai, nem szabad elfeledni, hogy mindaz, amit ma a kubaiak átélnek, Európában is megtörtént, s része az európai történelemnek. Európa hívta világra a kommunizmust, amellyel Kelet-Európának már konkrét tapasztalatai vannak" - írta Havel.

"Nem véletlen, hogy éppen az Európai Unió új tagjaival áramlott Európába friss levegő, s ők azok, akik történelmi tapasztalataik alapján kevésbé megértőek a meghátrálás és a kompromisszumok iránt" - áll a Ne hátráljunk meg Castro előtt című írásban.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom