Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Eredményesebb minisztériumi intézkedésekre van szükség

Munkacsoport létrehozásáról döntöttek tegnap a Rába folyó szennyezése miatt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban. Az érintettek hatékonyabb minisztériumi fellépést várnak el.
Környezetvédelmi munkacsoport követi figyelemmel – a Rába Szövetség javaslatára – a Rába környezetkárosításának problémamegoldását a jövőben. Erről döntöttek azon a tegnapi megbeszélésen, amit Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hívott össze a folyószennyezésben érintett önkormányzatok, civil szervezetek, szakhatóságok vezetőinek részvételével. „A Rába mentén élők élvezik a kormány támogatását, ebben az ügyben nincs politikai különbség” – mondta a tárcavezető.
Persányi Miklós megjegyezte: a kormánynak korlátozottak a lehetőségei. A szennyezés megszüntetését a jószomszédi viszony megtartásával kell megoldani, a magyar érdekeket szem előtt tartva. A minisztériumban most a december végére ígért osztrák cselekvési programot várják.
Nemes László, a Rába Szövetség elnöke, sobori polgármester a találkozón javasolta: olyan munkacsoportot kell létrehozni, amely havi rendszerességgel ellenőrzi, hogy történt-e előrelépés az ügyben. Szerinte ez azért szükséges, mert eddig nincs érdemi eredmény az ügyben. A minisztériumtól emellett határozottan kérte a hatékonyabb fellépést és az eredményesebb intézkedéseket. Felajánlotta a szövetség munkáját, illetve a rendelkezésükre álló társadalmi támogatottságot.
Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a bőrgyárak szennyezése mellett a folyóban sokkal nagyobb károkat okoz a szintén osztrák geotermikus erőmű által a Rábába naponta beleengedett 70 tonna só. Hivatkozott arra a hatástanulmányra, amely megállapítja: a folyó húsz kilométeres szakaszán kipusztultak a halak, ami gazdasági, idegenforgalmi problémákat is jelent.
A megbeszélés résztvevői végül támogatták a Rába Szövetség javaslatát. Elfogadhatónak tartják, a West-Pannon Eurégió jelenleg nem működő környezetvédelmi munkacsoportját kell „életre kelteni”. Feladata lesz, hogy nyomon kövesse a történéseket és az ügy megoldásához szükséges stratégiákat dolgozza ki. Szintén Nemes László javaslata volt, hogy a csoport üléseire hívják meg az osztrák illetékeseket, hogy ezúton is hangsúlyt kapjon az ügy mielőbbi megoldása.
Nemes László a megbeszélés után a Kisalföldnek elmondta: annyi eredménye volt a minisztériumi találkozónak, hogy kezdeményezésükre létrejön a javasolt munkacsoport. Hozzátette: a Persányi Miklós által az osztrákoknak adott május elsejei határidőt távolinak tartja, de azon lesznek, hogy a habzás megszűnjön a Rábán. Ha viszont az osztrákok továbbra sem teljesítik vállalásaikat, a szövetség az illetékes magyar hatóságokkal együtt határozottabb lépéseket tesz.

Miniszteri ultimátum

Mint ismert, Persányi Miklós 2007. május 1-jéig adott haladékot az osztrákoknak, hogy szüntessék meg a Rába szennyezését. Ha ezt nem teszik meg – ígérte a tárcavezető –, hazánk visszavonja azt a hozzájárulást, amit még 1997-ben adott a jennersdorfi Boxmark-bőrgyár vízjogi engedélyéhez. Amennyiben ez megtörténik, az üzem csak jogszerűtlenül működhet tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom