Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Eredményes évet zártak a határőrök

A nagy migrációs nyomás, a határsértési kísérletek számának növekedése mellett tavaly tovább növelte eredményességét a Győri Határőr Igazgatóság.
A határőrség országos parancsnoka, Béndek József vezérőrnagy részvételével megtartott évértékelő értekezleten a tábornok elismerően szólt a Győri Határőr Igazgatóság munkájáról. Hangsúlyozta, hogy a határőrség tevékenységében az illegális migráció több mint 30 százaléka a győri igazgatóságon csapódik le, míg a határforgalom 40 százaléka is itt bonyolódik.
Ennek a jelentős nyomásnak a terhe mellett az igazgatóság megfelelően végezte el munkáját. Az igazgatóság munkájáról, az értékelőn elhangzottakról Cseri József ezredes, rendészeti igazgatóhelyettes tájékoztatta a Kisalföldet. Az ezredes – Bali József dandártábornok, igazgató szakmai értékelését idézve – elmondta, hogy az igazgatóság végrehajtott minden számára meghatározott feladatot. A sikereket a műszaki fejlesztések mellett stagnáló létszámmal és szigorú költségvetési takarékossági intézkedések betartásával érték el.
Az előző évihez képest több mint hétezren kíséreltek meg vagy követtek el valamilyen törvénybe ütköző cselekményt az igazgatóság határszakaszán, ami csaknem hatszázzal több, mint 2001-ben. Eközben a felderítési eredményesség – 4,7 százalékot javulva – 91,5 százalékos volt.

Hőkamerás járművekkel

A járőröknek számos illegális határátlépési kísérleteket sikerült megakadályozniuk. A bevetési osztály munkatársai a határsértések 10 százalékát hőkamerás járműveikkel fedték fel.
Az útlevélkezelők 37,4 millió személyt és 12,7 millió járművet ellenőriztek, s ez az előző évhez képest 17,9, illetve 14,8 százalékos növekedést jelent. Beutazási és tartózkodási feltételek hiánya miatt 8822 személyt irányítottak vissza, ami a tavalyinak több mint a duplája.

Embercsempészek

A nyugatra igyekvő külföldieket jól szervezett, kiváló helyismerettel és technikai felszereltséggel rendelkező helyi és nemzetközi embercsempész-szervezetek segítették. A bűnügyi és felderítőszolgálatok 72 esetben ismert, míg 66 ízben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. Ez utóbbi esetek 90,4 százalékát sikerült felderíteni.
Az igazgatóságon 4954 személyt állítottak elő idegenrendészeti eljárás során, közülük 3272-t kiutasítottak az országból, 755-öt visszautasítási őrizetbe helyeztek.
A technikai fejlesztés során megfelelően rendszerbe állítottak két mobil hőkamerás, egy bevetésirányítási, három Schengen típusú ellenőrző kisbuszt, valamint hat új járőrhajót.
A határőrizeti kirendeltségek 22 polgárőr-egyesülettel állnak kapcsolatban, több alkalommal szerveztek közös járőrszolgálatot. A polgárőröktől kapott bejelentések alapján két embercsempészt és 32 határsértőt fogtak el. Lakossági információ alapján az igazgatóság határőreinek 794 határsértést sikerült megakadályozniuk.
Az elkövetkező időszak feladatait az EU-csatlakozás jegyében határozta meg az országos parancsnok. A schengeni szerződés várhatóan 2007-től lép életbe, így az állomány felkészítése mellett a mélységi ellenőrzések feltételeit is ki kell alakítani a győrieknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásnak rendelve...

A Zichy-palotában (Családi Intézet, Liszt F. u. 20., telefon: 96/311-316, 320-289) jegyespárok,… Tovább olvasom