Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Eredetiségvizsga: egységes feltételek minden állomáson

A vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk: emiatt szervez demonstrációt péntekre a gépjármű eredetiségvizsgálattal foglalkozó öt szervezet.

Balla Béla, az öt magyarországi eredetiségvizsgáló cég egyikének, az IHG Zrt.-nek a vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: budapesti Felvonulási tértől a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartó tiltakozómenetükkel az ágazat mintegy háromezer munkahelyének megmentését, valamint a gépjármű-tulajdonosok költségeinek csökkentését is el szeretnék érni. Az érintett vállalkozások szerint a kormány szerződésszegést követett el, amikor 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, kormányrendeletben módosította az eredetiségvizsgálattal foglalkozó magáncégek 2011. január 31-ig szóló szerződését.

Az IHG Zrt., a Transholding Group Kft., az NJL Kft. valamint a Metálelektro Kft. és az Elektromobil Kft. véleménye szerint az állami szervek a jogbiztonság alapelvét semmibe véve mindössze 8 órányi gondolkodási időt adtak a cégek vezetőinek arra, hogy a felkínált egyoldalú szerződésmódosítást elfogadják - fejtette ki Balla Béla. A cégvezető hangsúlyozta: a változtatás a szakmában dolgozók teljes ellehetetlenítését, illetve kizárását vonja maga után, ráadásul a kormányzatnak az az állítása sem állja meg a helyét, hogy az új feltételekkel olcsóbb lesz az eredetiségvizsgálat.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) korábban közleményben ismertette, hogy az átalakítással egyenértékű és egymásnak megfeleltethető eredetiségvizsgálati rendszer kialakítása volt a cél.

Ezek alapján a vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk, míg korábban az öt cég ötféle vizsgálati technológiával dolgozott. Az állami szervezetek korábban közölték azt is, hogy a hatósági ügyintézés egyszerűsítését és gyorsítását szolgálja az úgynevezett "egyablakos", illetve elektronikus ügyintézés lehetőségének bevezetése. A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgálóállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan - fűzték hozzá. A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének feltétele az NKH-val kötött érvényes hatósági szerződés.

A KEKKH a Közbeszerzési Értesítő január eleji számában tette közzé, hogy a járművek előzetes eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer üzemeltetésére hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le, és ez alapján az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. nettó 4 milliárd 950 millió forintért végzi el a módosítását, és négy évig üzemeltetheti a rendszert. Az előzetes eredetiségvizsgálatot 1998-ban vezették be, elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt. A vizsgálat 2004 óta működik hatósági eljárás keretében.

Olvasóink írták

 • 13. info2009* 2010. január 19. 16:27
  „Az IMF fizette az APEH dolgozok jutalmait, vajon mit sugal ez???
  IMF= International Monetary Found
  ---------------------
  (aki ert angolul)
  British-steered attempt to impose the dictatorship of the International Monetary Fund (IMF) on the entire planet, wiping out all hope of economic recovery, the modernization of the developing countries, and national sovereignty at the same time. Under this plan, the IMF would dictate the economic policies of all states. The IMF orthodoxy is austerity, sacrifice, deregulation, privatization, union busting, wage reductions, free trade, the race to the bottom, and prohibitions on advanced technologies. These policies would strangle humanity.”
 • 12. janika 2010. január 19. 15:39
  „Ma már ott vágják meg a gépkocsi tulajdonosokat, ahol és ahogy tetszik e rendszer spekulánsainak! Hisz az efféle tárházuk kimeríthetetlen!”
 • 11. georgbob 2010. január 19. 15:37
  „Engem baromira nem érdekel az, hogy a szalonból vásárolt autóm még nem megfelelően került be a rendszerbe...Ez legyen a NKH magánügye. Ha akarja, csinálja meg saját költségén az eredetiségvizsgát, vagy keresse meg a gyártót, a beszállítót, a kereskedést...a jó qrva anyjukat...”
 • 10. AranyKözépút 2010. január 19. 15:31
  „Tudna valaki linket, hogy miért és mikor is kell eredetiség vizsga az új rendszerben?? Jogszabály érdekelne, köszi.”
 • 9. Mankapunka 2010. január 19. 12:36
  „Akkor te még a vadi új verdára 4 év műszaki és 3 év környezetvédelmit kaptál,abban az időben vetted a tütüt. Hát ja,le vesznek,mint a kalapot.2006-os év elég szar volt ilyen kocsiügyekben”
 • 8. sorok_közt 2010. január 19. 11:50
  „bocs elírtam: 2011 áprilisáig érvényes a zöld kártyám”
 • 7. Mankapunka 2010. január 19. 10:38
  „csajszi Megint nem olvastad végig,ha volt tulajváltás,akkor alapból kellett a eredetvizsga,szóval nem kell minden 2006 előtti kocsira,2001-es évjáratú Opelomat 2007-ben vettem,akkor meg lett csinálva az eredet.
  Kérlek,ne vezesd félre az népet. csajszi,ha eladod a 2007-es vizibiciklidet,akkor is kell a másik tulaljnak eredetviszga.

  sorok közt 2010-et írunk,miért fizetnéd duplán a zöldkártyát? Április 15-ig van műszakid,környezetvédelmi meg 21-ig-akkor max. 6 nap lesz a +. De,ha fordítva van akkor is csak vizsgáztatni kell.

  Ha meg valakinek nincs meg a eredetvizsga jegyzőkönyve,illetékes okmányirodából az igazolás kikérhető.”
 • 6. sorok_közt 2010. január 19. 10:04
  „Kinyílik a virtuális bicska a zsebemben! Nekem, áprilisban jár le a műszakim, 2010 áprilisában pedig a zöld kártyám.

  1. Akkor most erre az egy évre duplán fizetem a zöld kártyát!
  2. (márka)szalonban vásároltam a kocsit. Nem akarom eladni! Nekem jó így is. Ha Nekik kell, miért én fizetem? Az ártatlanság vélelme nem illet meg? Miért nekem kell bizonyítanom, hogy nem loptam a kocsit? Ilyen törvény át tud menni az Alkotmánybíróságon? Sólyom úr aláír ilyen törvényt? Hol élünk? F E L H Á B O R Í T Ó ! ! !”
 • 5. csajszi23 2010. január 19. 09:39
  „Eva!
  a 2006 elött vásárolt kocsikra kell az eredetiség vizsgálat. Ami úgye az Ön és az én esetembe is csak lehúzás, mivel szalonból vettük, törzskönyv van, én akkor úgy gondolom, menjen ki a VPOP és kérje be a papírokat, hogy hol szerezték be az autót,mért mi fizessünk megint.
  Nem elég hogy a szar utak miatt így is kell költeni a kocsira, még ez is.ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ”
 • 4. egó 2010. január 19. 08:54
  „EVA kérem. Akkor még egy évig nem kell zöldkártyáznia, azt a vizsgával egy időben kell megcsináltatni az új szabály szerint. Örüljön neki.”
 • 3. hokiel 2010. január 19. 08:16
  „És még hogy adócsökkentés. Mi ez, ha nem a mi magdóztatásunk, csak nem az APEH szedi be.”
 • 2. Eva- 2010. január 19. 07:23
  „márciusban jár le a zöldkártya, de van még egy év érvényes műszaki a kocsin, akkor most márciusban minden vizsgálatot el kell végeztetni a 2003-as évjáratú , akkor szalonból vett autón?”
 • 1. solyomszem 2010. január 19. 07:04
  „már jó lenne ,ha eltörölnék,oszt vége lenne a nagy zúgolódásnak,mert értelme sok nincsen,a lopott autókat vagy kiviszik az országból,vagy alkatrészenként értékesitik,ez csak az állampolgárok jó nagy átverése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészségi vizsgálat alatt a Jobbik pénzügyei

a Legfőbb Ügyészség vizsgálja, hogy a Jobbik 2003 óta miért nem készítette el kötelező pénzügyi… Tovább olvasom