Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Erdőtűz Gyenesdiáson - megsérült egy tűzoltó - Galéria

Kora estére sikerült a tűzoltóknak és a közreműködő több száz önkéntesnek körülhatárolnia a Gyenesdiáson mintegy egy négyzetkilométeren pusztító, lakóházaktól néhány száz méterre lángoló erdőtüzet.
Az oltás során egy tűzoltó megsérült, épületek nem kerültek veszélybe. Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínen arról számolt be az MTI-nek, hogy a tűz valószínűleg már nem terjed tovább, de vannak még égő területek, ezek felszámolása folyik a rendkívül nehezen megközelíthető területen.

Közvetlenül lakóházakat nem veszélyeztettek a lángok, biztonsági intézkedésként Vonyarcvashegyen egy olyan nádfedeles házat igyekeztek megvédeni, amelynek az udvarán gáztartály is áll, de szerencsére odáig nem terjedt tovább a tűz. A Keszthelyi-hegységben lángra kapott erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással.

Rajtuk kívül vonyarcvashegyi önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember, fiatalok, idősek és nők egyaránt. Wéber Antal elmondta: egy kollégájuk az oltás közben elájult, de nem szenvedett égési sérülést, egyelőre vizsgálják, hogy mi történhetett vele.

Erdőtűz Gyenesdiáson. Fotók: MTI

Az MTI a mentőktől úgy tudja, a helyszínre irányított helikopternek végül nem kellett közreműködnie, az ájult tűzoltót mentőautóval szállították a keszthelyi kórházba. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta: a környező települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérték. A vonyarcvashegyi Mély utcánál gyülekeztek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztottak, nagyon sokan saját eszközeiket hozták, hogy segíteni tudjanak.

Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában pusztított, a helyszínen rendkívül erős volt a füst, szállt a pernye. Fák kivágását és a terep megtisztítását követően több erdő melletti utcából tudták az oltást megkezdeni a tűzoltók, akik a fecskendőket az önkéntesek segítségével vitték be a tűzfészekhez. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják, feltételezések szerint egyelőre ismeretlen eredetű avartűzből indulhatott el a nagyobb baj. Az erős szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, több helyen meggyulladt az aljnövényzet, égtek a bokrok és a fenyves fáinak koronái is lángra kaptak. Az MTI úgy értesült: nem állami tulajdonú, hanem közbirtokosok kezében lévő magánerdőben keletkezett a tűz.

A 71-es főút településen átvezető szakaszán a rendőrök a hegyre vezető utakat lezárták, a főúton pedig folyamatosan irányították a forgalmat, hogy a tűzoltóknak helyet tudjanak biztosítani. A Veszprém és Somogy megyei egységek jó részét este fél hét körül vissza is irányították szolgálati helyükre, a közút forgalma pedig újból helyreállt. A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehetett a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt és lángot.

Olvasóink írták

  • 1. dünnyögő 2011. április 12. 21:24
    „A tűz az erdők és a mezők része.
    Nem kell azt mindíg , hatalmas erőkkel kivonulva eloltani. Elég lenne csak ellenőrzés alatt tartani ilyenkor tavasszal.
    Most szépen megújul a természet.
    Persze megpróbálják katasztrófának beállítani. Szerintem az összes kárt a kivonuló emberek okozták a hatalmas, nehéz autóikkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés Zuglóban

Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés a XIV. kerületi helyi választási bizottsághoz - közölte… Tovább olvasom