Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Erdősítési támogatás

– Időszerű a mezőgazdasági területek erdősítése jogcímre járó támogatások iránti kifizetési kérelmek benyújtása – hívja fel a figyelmet Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.

Azok az erdőgazdálkodók, akik rendelkeznek 2004. évi vagy 2005. évi támogatási kérelmüknek helyt adó vagy részben helyt adó jogerős határozattal, február 1-jétől adhatják be kifizetési kérelmeiket. Azok a kedvezményezettek, akik a támogatást elnyert erdőrészeiket 2005 őszén vagy 2006 tavaszán telepítették, most nyújthatják be első évi kifizetési kérelmüket, mivel ez – s értelemszerűen a támogatás folyósítása is – csak a telepítési munkálatok befejezése után lehetséges.
Sokan viszont már az erdőtelepítés miatt kieső mezőgazdasági jövedelem pótlására nyújtható támogatás kifizetését is kérhetik az erre szolgáló formanyomtatványon. Az eddig beérkezett kérelmek száma azonban eddig elmaradt a várakozásoktól, noha azok benyújtásának nem lenne akadálya, hiszen a telepítéseket már tavaly elvégezték, s az őket megillető telepítési támogatást már le is hívták.
A kérelmek feldolgozásának ütemezése egyrészt a benyújtásuk idejének, másrészt olyan ellenőrzések lefolytatásának a függvénye, amelyek csak egy nagyobb számú kérelem beérkezése után végezhetők el. (Az előírt helyszíni ellenőrzések elvégzése az előírások szerint véletlenszerű kiválasztással történik, s ehhez van szükség több kérelem bevárására. Ez értelemszerűen valamelyest elnyújtja a korábban beérkezett kérelmek feldolgozásának idejét.)
Az lenne a kívánatos, hogy akik idén csak jövedelempótló támogatás kifizetése iránt nyújtanak be kérelmet, s az erdőtelepítést már tavaly ősszel elvégezték, azt minél előbb tegyék meg, hiszen ezzel meggyorsíthatják a feldolgozást. A kérelmek postára adásával tehát nem célszerű várni a június 15-i határidőig, mert így csúszhat a kötelező ellenőrzések elvégzése, s kitolódhat a kifizetések megkezdése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom