Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Erdő Péter: sokat javult a papság helyzete

Az utóbbi 10-12 évben sokat javult a papság helyzete a fizetések vagy a lakásviszonyok terén - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten a Naplójegyzetek a papság évében című könyve bemutatóján.

Az államtól kapott hitéleti pénzt, amit egyebek mellett a járadékalapból a vissza nem kapott épületekért kap az egyház, többek között arra fordítják, hogy "annyi évtized után nekiállunk emberhez méltó lakáskörülményeket teremteni a plébániákon", illetve a közösségi élet színhelyein vagy a hittantermekben. Ezenkívül a templomokat is renoválni kell, "amennyire tudjuk", ez utóbbi azonban "nagyobb tétel, mint amire az erőnk futja" - mutatott rá a Szent István Társulat által kiadott könyv bemutatóján. Erdő Péter megjegyezte: egy adott plébánián legtöbb esetben egyetlen pap teljesít szolgálatot, így szinte lehetetlen találni olyan embert, aki a papot tehermentesítheti a munka valamely területén. A bíboros ugyanakkor felhívta a figyelmet: a világiak aktivitása a plébániákon megnőtt az utóbbi években, és "szinte az intézményes szerepe is megnőtt".

A hitoktatóknak is népes táboruk van, egyedül az Esztergom-budapesti Főegyházmegyében 400 világi ember tanít hittant püspöki engedéllyel. Erdő Péter hangsúlyozta: a papoknak be kell vonniuk a diakónusok, világiak segítségét plébániai munkájukba, s a papoknak "teológiai okból" egyre inkább a plébánián dolgozók közösségének vezetőjeként kell tevékenykedniük. Ez persze kihat a papok felkészítésére is - fogalmazott. A papság évéről úgy vélekedett: "kegyelmi időszak volt (...) hullámveréses esztendő volt ez a világegyházban". Egyúttal csodálatát fejezte ki, hogy XVI. Benedek pápa "olyan nyugalommal és olyan szépen tudta (...) a kritikákat és az eseményeket magukat is egyrészt kézbe venni, másrészt pedig feldolgozni, nemcsak a maga és a környezete, hanem a világegyház számára". Utalt arra is, hogy december 26-án, a szent család napján kezdődik a család éve, amely jövő év december 30-ig tart. Ebből az alkalomból körlevelet olvasnak fel minden szentmisén országszerte. Ebben a mai ember helyzetének nehézségeire igyekeznek ráirányítani a figyelmet.

Annak a meglátásának is hangot adott, hogy a család válságának oka az ember válsága. Hozzátette: idén 10 millió alá esett az ország lélekszáma, "egy elöregedett társadalomról van szó". Az ember rászokott arra, hogy az anyagi biztonságot és kényelmet akár a jövő feláldozása árán is elérje. Nagy bajnak nevezte ehhez kapcsolódóan, hogy az utóbbi időszakban elterjedte az a nézet, miszerint "a pillanatnyi jó közérzeten kívül semmi más érték nincs". Erdő Péter kifejezésre juttatta: az egyházi szociális intézmények példaadóak, "emberileg másként viszonyulnak a betegekhez", mint civil társaik.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. december 19. 07:23
    „Még jó,hogy nem mindenki csuhás, és vannak, akik dolgoznak ,termelnek.”
  • 1. load 2010. december 18. 21:01
    „Kevesen szólnak ma ilyen higgadtan.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás - Megnyitották a Ferihegyi repülőteret

A tervezettnél korábban, 16 óra 20 perckor megnyitották a Ferihegyi repülőteret. Tovább olvasom