Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Erdő Péter: nem az egyházat képviselték a katolikus papok a Jobbikos keresztállításkor

Az egyház vezetésének tudta nélkül vettek részt az adventi keresztállítási akciókon a katolikus papok, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pedig csak "egy bizonyos politikai csoport leveleiből" értesült erről - mondta Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón a Jobbik megmozdulásaira utalva, anélkül, hogy a pártot megnevezte volna.

Ezeknek a keresztállításoknak a tartalmával "semmiképpen nem tudunk azonosulni". Éppen ezért "nagyon fontosnak tartjuk, hogy a karácsonyi előkészület, az adventi időszak méltó módon történjen, az egyháznak megvannak a saját liturgikus előírásai és hagyományai a karácsony előkészítésére" - fejtette ki.

A kereszt politikai eszközként való felhasználásával a katolikus egyház nem azonosulhat, ezért ebben a kérdésben "rendkívül kiegyensúlyozott álláspontra helyezkedett" az MKPK - mondta Erdő Péter az MKPK keddi és szerdai téli ülésén megfogalmazott állásfoglalásról.

A térségben ez sem egyedülálló, tavasszal az európai parlamenti választások előtt Ausztriában volt "hasonló próbálkozás a kereszt használatára", akkor Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek világos nyilatkozatot tett, amelynek szövegét megkérte az MKPK, a testület pedig "hasonlóképpen viszonyul a témához" - közölte.

A bíboros elmondta: a Vatikán utasításai alapján sem a szentmisét, sem más katolikus liturgikus szertartást "politikai események díszleteként, járulékaként" nem szabad végezni.

A 2010-es költségvetésről szólva kiemelte: nominálértékben több mint tíz százalékkal lesz kevesebb az egyházaknak járó pénz 2009-hez képest, "amit ha az inflációval is kiegészítünk, akkor ez (...) jelentős veszteség", és először fordul elő, hogy nem jelöltek meg konkrét összeget a büdzsében a közoktatási intézményeknek járó kiegészítő támogatásra. Ennek az összegnek a megállapítására az Állami Számvevőszék az illetékes szerv (ÁSZ) - tette hozzá.

Mohos Gábor, a testület tikára közölte, látogatást tettek a nunciatúrán, a Vatikán budapesti képviseletén Juliusz Janusz érseknél. Elmondta azt is, hogy az MKPK ülésén szó esett arról: nemzetközi teológiai kongresszust szerveznek Rómában jövő márciusban.

Szólt arról, hogy a Magyar Katolikus Kultúra elnevezésű programsorozat keretében jövő évben Hagyományőrzés vagy újpogányság címmel országos előadássorozatot szervez a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. uribe 2009. december 10. 17:46
  „Erőlködj csak te lebukott tetű.”
 • 27. pancser 2009. december 05. 16:03
  „Természetesen minden embertársam szeretem. .... Gyűlöltök ti mindenkit, a kommunistákat, zsidókat, cigányokat, tótokat stb. Ezért érvényt kell szerzni annak az elvenek, amelyet az Emberi Jogok Nyilatkozata tartalmaz: Minden ember egyenlőnek született. .<moderálva> Vannak a jobbikososok meg a gárdisták a többi nem ember, Likud Viktor, zsidó Erdő Péter stb. Ti elveitekre semmi szüksége a nemzetnek. Térjetek magatokhoz amíg nem késő, kedves gyugyu!”
 • 26. Dew 2009. december 05. 14:55
  „"Szeresd felebarátodat mint önnön magadat."
  Aham. És Te vajon mennyire szereted gárdista vagy jobbikos felebarátaidat? Mert ők is felebarátaid. Te mennyire szeged meg ezzel a Tízparancsolatot? Jah, és van valami konkrét bizonyítékod arra, hogy ők a sátán?”
 • 25. pancser 2009. december 05. 14:11
  „Mi van a Tízparancsolat ellen? Szeresd felebarátodat mint önnön magadat. <moderálva> Emberek ne engedjetek a kísértésnek!”
 • 24. Dew 2009. december 05. 12:37
  „Asher:

  JEZUST kivegezni vagyo tomeg = ZSIDOK
  JEZUST elitelteto Yosef Bar Kayafa = ZSIDO
  Akkoriban a kornyeken elok nagy resze = ZSIDOK
  Mi is a problema?

  Csak az utóbbi egy oldalról:
  "A jobbik a sátán pártja, gonosz, aljas, alapjában a Tízparancsolat ellen van."
  Hol is tiltja a Tízparancsolat a Jobbikot?
  "Azok a papok, akik rítusaikban részt vesznek a sátán szolgálatába szegődtek."
  Aham, volt nem egyszer olyan a történelemben, hogy gonosznak bélyegeztek meg egy társadalmi réteget, csoportosulást, csak úgy. Nem ismerős? A retorika hasonló volt.
  "MO-on létezésük ellentétes az alkotmánnyal"
  Az Alkotmány mely pontjaival ellentétes?
  "Abban is biztos vagyok, hogy Vona Gábor családnevének köze sincs a magyar nyelvhez, de Morvai Krisztina is magyarosított nevű családból származik."
  Szerintem ez egy jobbikost sem zavar, különben nem lennének jobbikosok.
  "Az viszont mindentől függetlenül elgondolkodtató, hogy a Jobbik ceremóniáin milyen személyes indíttatásból vettek részt egyházi személyek"
  A kerszet az kereszt. Függetlenül attól, hogy ki vagy mi állítja, ha felszentelik, onnantól kezdve vallási kegytárgy.”
 • 23. ggg 2009. december 05. 10:38
  „"Ez egy hangos törpe kisebbség, amely a Jobbik és a MG soraiban menetel."
  tényleg??? hol éltek ti???
  higgyétek el többen vagyunk, mint a mszp-szdsz-mdf hármasfogat hívei...”
 • 22. pancser 2009. december 05. 09:32
  „Úgy látszik a Jobbik már az egyházakanak is meg akarja mondani mi a helyes, veszi a bátorságot, vezető embereit ordenáré módon gyalázni. <moderálva>
  Nézzük a másik oldalt: Nagybritannia nem akarja őket látni. MO-on létezésük ellentétes az alkotmánnyal, vestélyezteti az államot, beszennyezi a magyar nép becsületét. Bíróság elé kell vinni a vezetőket, kemény ítéleteket hozni, aztán mehetnek Strassburgba panaszra.
  Remélem az új kormány nem teketóriázik és megteszi amit tenni kell. Vona Gábor 15-20 év, a gárdistákat beosztás és szerep szerint szintén. Az egyházaknak nekimenni hatalmas öngól lassan ráteszik a hurkot a saját nyakukra!”
 • 21. janika 2009. december 05. 04:09
  „No, csak már itt kezdődik egy újabb álló háború a vallásosodók robbantják ki ismét? Úgy látszik a vallási révületet csak egy hajszál választ el a gyilkos tébolytól!”
 • 20. pamplona 2009. december 05. 03:12
  „Úgy látszik a katolikus egyháznak is meg kell újjulnia hiteles, vezető személyiségekkel, hogy ne az ilyen kollaboráló, a hatalomnak megfelelni akaró nyaloncok mint Erdő Péter ,hanem egyenes gerincű, a keresztény értékeket megalkuvás nélkül képviselni tudó,azokért kiálló (akár az erkölcsileg rothadt ballib diktatúrával szemben is) emberek vezessék, mert különben az egyház elveszíti eredeti küldetését, olyan állapotba kerül mint közvetlenül a reformációt megelőző időszakában.”
 • 19. jánosi 2009. december 04. 22:34
  „moderálva”
 • 18. pancser 2009. december 04. 22:15
  „Kedves "meir"! Bizonyára tudod, hogy Magyarországon messze nem az az emberek ideológiája ami ezeken a fórumokon ömlik ránk. Ez egy hangos törpe kisebbség, amely a Jobbik és a MG soraiban menetel. Azon leszünk, hogy ezt a minősíthetetlen hangnemet visszaszorítsuk, leleplezzük ezen ideológia tarthatatlanságát. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, aki bennünket a saját képmására teremtett, ezt senkinek sincs joga kétségbe vonni.”
 • 17. meir 2009. december 04. 21:56
  „Deir-(Seik)-Yassin <moderálva>!!
  ELFELJTETTETEK????
  JEZUS = ZSIDO!!
  MARIA az Anyja = ZSIDO
  JOZSEF az Apja = ZSIDO
  APOSTOLOK egytol-egyig = ZSIDOK!!!”
 • 16. pancser 2009. december 04. 20:53
  „Egyértelmű, hogy a Jobbik rasszista, ezért be kell tiltani. A jobbikos fajelméletet valló hiveinek mondom felvilágosítás céljából, hogy Jézus nem ősmagyarnak született hanem zsidónak. Mi több a tizenkét apostol sem hun-szittya család sarja volt, hanem zsidó közösségből származtak. Abban is biztos vagyok, hogy Vona Gábor családnevének köze sincs a magyar nyelvhez, de Morvai Krisztina is magyarosított nevű családból származik. Ezt tűzzétek a gyöngyvirágos kalapotok mellé "Deir_Yassin és társai!”
 • 15. szocdem 2009. december 04. 20:13
  „Az viszont mindentől függetlenül elgondolkodtató, hogy a Jobbik ceremóniáin milyen személyes indíttatásból vettek részt egyházi személyek.
  - ha érzelmi alapon, akkor semmi keresnivalójuk az egyházban!
  - ha politikai alapon, akkor sincs sok keresnivalójuk az egyházban.

  Nem árt ezt jó alaposan átgondolni Erdő Úrnak akkor, amikor az egyházak támogatást kérnek az államtól (a többség ui. nem Jobbikos, sőt!)”
 • 14. szocdem 2009. december 04. 20:09
  „tamas80!
  Ezt írod:
  "Természetesen igazságot lehet követelni, de pl. a kurucinfon olyan hangon beszélnek emberekről, mintha nem is emberek volnának."
  Őőőő ez a kurucinfo egy "magyar" választási párt sajtótámogatása... ne moderáltasd ki magad!”
 • 13. tamas80 2009. december 04. 15:39
  „Mi baja van itt egyeseknek azzal, hogy egyes püspökök állítólag zsidó szármatásúak? Ha a katolikus hitet vallják, és az igazságot hirdetik, akkor ezzel nincs gond. Ellenkező esetben sem a származás a probléma. A szent apostolok is zsidó származásúak voltak. Ők se voltak hibátlanok, de nekik mondta az Úr Jézus: aki titeket megvet, engem vet meg. Ha valaki katolikusnak tartja magát, akkor adja meg az apostolok utódainak a tiszteletet! (Ez nem jelenti, hogy adott esetben nem lehet jogosan kritizálni.)
  Az úgynevezett magyar vallás abszurdum: létezik az objektív valóság, ehhez kell alkalmazkodni. Isten is vagy létezik, vagy nem, ilyen vagy olyan. Az Örökévaló, Mindenható megismerésének legfőbb szempontjává tenni az ideigvaló, véges magyarságot képtelenség. Ugyanúgy, ahogy nincs külön magyar matematika, vagy fizika. Ez a tévedés gyakori a szélsőjobboldaliaknál és nem olyan valakinek tekintik Istent, akinek engedelmeskedni kell, hanem ők találják ki a saját istenüket.”
 • 12. tamas80 2009. december 04. 15:33
  „Ha a JOBBIK segít a szegényeken ez dícséretes. Ha a kerékpárosok segítenek, az is helyes, ha a kommunisták, vagy az ateisták teszik, az is jó, de önmagában nem jelenti, hogy az adott csoport jó, vagy annak nézetei összeegyeztethetőek a katolikus hittel. Nem lehet egyszerre Krisztushoz tartozni, és gyűlölni a cigányokat és zsidókat. Természetesen igazságot lehet követelni, de pl. a kurucinfon olyan hangon beszélnek emberekről, mintha nem is emberek volnának. Az Evangéliumban a szeretet a fő parancs. Ez a szeretet rendezett szeretet kell legyen, mely a kinyilatkoztatott igazságnak felel meg. Nem szeretet az a liberális hozzáállás ami nem követel, (igazából nem veszi emberszámba a ,,támogatottakat"), és egész csoportok lezülléséhez vezet.”
 • 11. uribe 2009. december 04. 14:24
  „Csak a Fidesz bíboros úr, csak a Fidesz !”
 • 10. Túrabakancs 2009. december 04. 13:47
  „Freddy01!
  Az a Debreczeni nevű egyén aki nemrég megírta az Orbánról szóló könyvét,/hazugságokat/
  az most az MDF színeiben indul tavasszal a választásoknál. Kell ennél aljasabb cselekedet a
  jobboldaliak irányába? MDF=SZDSZ Sőt sokkal rosszabb, majd meglátjátok! Remélem nem jutnak
  be a parlamentbe.”
 • 9. Freddy01 2009. december 04. 13:23
  „Erdő Péter hülyeségeket beszél, az mdf meg buzgón helyesel... Komoly egy garnitúra...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A büdzsét bíráló közgazdászokkal találkozik Orbán

Azokkal a közgazdászokkal konzultál pénteken Orbán Viktor Fidesz-elnök, akik múlt szombaton nyílt… Tovább olvasom