Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Erdő Péter: Isten színe előtt nagyobb felelősséggel teljesítjük életünk feladatait

Beszédében a bíboros arra kérte a hívőket, hogy húsvét történetét, a feltámadás örömhírét beszéljék el otthon is, adják át a gyermekeiknek, a felnövekvő nemzedéknek.
Ha Isten színe előtt fáradozunk, nagyobb felelősséggel teljesítjük földi életünk feladatait. Szilárdabb bizalommal vállaljuk a nehézségeket is, mert nem csak pillanatnyi, anyagi eredményekre várunk - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

Erdő Péter úgy fogalmazott: "Földi életünk minden igyekezete, a szegények, betegek, szomorúak, foglyok és szenvedők iránti segítő szeretetünk, minden jól végzett munkánk az üdvösség eszközévé válik. Olyan jelentőséget kap, amely túlmutat földi életünk határain."

Beszédében a bíboros arra kérte a hívőket, hogy húsvét történetét, a feltámadás örömhírét beszéljék el otthon is, adják át a gyermekeiknek, a felnövekvő nemzedéknek, "mert ez hitünk és életünk, közösségünk és azonosságunk legmélyebb titka és legszilárdabb alapja".

Azt mondta: egész életünket kölcsönbe kaptuk Istentől, aki a keresztfán "az ellenünk szóló adóslevelet eltörölte", megbocsátotta bűneinket. Nem átütemezte az érte járó büntetést, hiszen bűneinket a magunk erejéből teljesen jóvá nem tehetjük. Sohasem mondhatjuk azt, hogy megadtunk mindent, amivel Istennek tartozunk - hangsúlyozta a bíboros.

Szólt arról is, hogy a húsvét az isteni irgalmasság nagy ünnepe, azé a feltámadásé, mely a jövő reményét hozza. Ezt az örömet, ezt a reményt adjuk tovább, nem a szomorúságé, hanem az örömé az utolsó szó - zárta szentmiséjét a bíboros.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; a keresztény világ húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünnepli, e napon világszerte ünnepi miséket, istentiszteleteket tartanak.

Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.

Húsvéttól egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Szombat:

Jézus feltámadása hitünk középpontja, ez az az örömhír, amely már most boldoggá teszi a mi életünket is - fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a katolikus főpásztor azt mondta: a hívek Jézussal való megbonthatatlan közössége "erősebb, mint a halál. Ha életünk Istenben van, akkor már most működnek bennünk a megkezdett örök élet energiái. Akkor tudunk szeretetben és türelemben, tisztességben és megfontoltan élni, mértékletesen és hűségben, tisztaságban és derűsen".

Erdő Péter homíliájában úgy fogalmazott: "ennek az életnek a lángja gyullad ki a mai estén azoknak a lelkében, akik most a keresztségben és a bérmálásban részesülnek, akik ma veszik először magukhoz Krisztus testét és vérét".

A bíboros úgy folytatta: "Isten szeretete találékony. Örök terve a húsvét hajnalának diszkrét meglepetésében jelenik meg a tanítványok előtt." Hozzátette: "Krisztus szeretete minket is találékonnyá tesz, reménytelen helyzetekben mutatja meg az utat a becsületre, a túlélésre, hosszú acsarkodások és történelmi félreértések után a szívbeli megbékélésre, egymás elleni ádáz vetélkedés helyett az építő együttműködésre."

Utalt arra is, hogy Krisztus lelke megadja a híveknek a találékonyságot akkor is, amikor a hitüket kell megvallaniuk, "akár a távol állók, akár a hatalmasok, akár a legegyszerűbb emberek, akár saját magunk előtt". Felszólított arra: "kérjük Ferenc pápával a feltámadt Krisztust: szabadítson meg minket minden borúlátástól, reménytelenségtől és csüggedéstől! Töltse el szívünket elszántsággal, nagylelkűséggel és örömmel!"

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az örömet vigyék haza a hívek családjukba, és adják át a beteg, idős, magányos embereknek, illetve azoknak, "akik már nem bíznak semmiben, mert Krisztus mindannyiunkat újra és újra megbocsátó és felemelő szeretetébe vár".
Szentbeszédében a bíboros megjegyezte: "a feltámadás egyre tisztuló hite és reménye Jézus Krisztusban bizonyossággá válik. Ő maga az élet. Hatalma van arra, hogy halottakat támasszon fel, és az embernek örök életet adjon". Kitért arra, hogy amikor maga Isten szól a választott néphez a próféták által, hosszú évszázadok alatt készíti fel a feltámadás és az örök élet hitére a világot.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Korábban:

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatják be a húsvét vigíliájának szertartását ma este a budapesti Szent István-bazilikában. A keresztények legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából nagyszombaton országszerte körmenetek indulnak a katolikus templomokból.

Szintén ma este az esztergomi bazilikában Székely János segédpüspök vezetésével kezdődik a húsvéti vigília. Húsvétvasárnap Esztergomban mutat be ünnepi szentmisét Erdő Péter.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap a debreceni Nagytemplomban hirdet igét és úrvacsorát is oszt. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet.

A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Krisztust, aki harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Ezen a napon a feltámadásra emlékezve országszerte szentmisét, istentiszteletet tartanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte fokozott rendőri ellenőrzés kezdődik hétfőtől

Az ellenőrzés kiterjed a biztonsági eszközök előírás szerinti használatára és az ittas… Tovább olvasom