Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Erdő Péter: az emberiség hivatása a szeretet

Az esztergom-budapesti érsek utalt arra, hogy "a világmindenség nem értelmetlen, szörnyű erők játéka, hanem az isteni bölcsesség és szeretet alkotása".

Hivatása van az emberiségnek, ez a hivatás pedig abban áll, hogy Istent keressük, viszontszeressük, és odaadással, elszántsággal szeressük a többi embert is - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában a húsvét vasárnapi misén mondott prédikációjában. A zsúfolásig telt templomban a bíboros kiemelte: pusztították már az emberiséget és népünket is természeti csapások, járványok, háborúk, nyomorúság és társadalmi bajok, civakodás és gyűlölködés, önzés és kevélység, ám Isten segít az emberen "a saját (...) igyekezetünk, a saját (...) szeretetünk által". Erdő Péter felhívta a figyelmet arra: életre kell váltani a kereszténység húsvéti hitét és örömét, észre kell venni, hogy kik azok a közvetlen környezetünkben, akiknek embertársaik szeretetében "kell megtapasztalniuk Isten segítő jóságát". Senki sincs közöttünk, aki ne lenne képes adni valamit másoknak, tenni valamit, vagy imádkozni másokért - hangsúlyozta.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek


Az esztergom-budapesti érsek utalt arra, hogy "a világmindenség nem értelmetlen, szörnyű erők játéka, hanem az isteni bölcsesség és szeretet alkotása", az embert pedig Isten személyesen szereti. Jézus sorsában, életében, tanításában, szenvedésében és feltámadásában "elmondta nekünk mindazt, amit közölni akart önmagáról és az emberről", ez az örömhír pedig minden idők minden emberéhez szól - fogalmazott. Szent Máté evangéliumából idézve Erdő Péter igehirdetésében rámutatott: az angyal azt parancsolta az üres sírnál az asszonyoknak, hogy vigyék hírül Jézus feltámadását a tanítványoknak. Szent Márk és Szent János evangéliuma alapján pedig megjegyezte, "az apró utalásokban ott feszül a központi igazság: Krisztus feltámadt, de ezt először tanítványainak, először egyházának akarja tudtára adni". A Szentírásra hivatkozva megjegyezte: még a tanítványok is nehezen ismerték fel, hogy Jézus valóban feltámadt, "eddig ugyanis nem értették az írást, amely szerint fel kellett támadnia a halálból".

Ha sejtették is a feltámadás tényét, még "nem robbant ki belőlük az öröm bizonyossága, még nem akarták hirdetni másoknak is". A feltámadt Krisztussal való személyes találkozás teszi a sejtés örömét rendíthetetlen bizonyossággá, olyan húsvéti hitté és tapasztalássá, amelynek jó hírét el kell vinni a Föld végső határáig - világított rá Erdő Péter. A bíboros megjegyezte: az Újszövetség tanúsága szerint az ószövetségi ígéretek "szinte részletekbe menően, ijesztő pontossággal beteljesültek", például még ecetet is nyújtottak a szomjazó Krisztusnak, még a csontját sem törték el a kereszten. Szólt arról, hogy a feltámadás tapasztalása átalakította az emberek gondolkodását, hitét és életét, mert megértették, hogy a "Messiás hatalma sokkal nagyobb, mint egy győztes földi királyé", hogy "Isten még a legnagyobb földi kudarcot és megaláztatást is megengedheti magának, sőt győzelmének eszközévé teheti".

Olvasóink írták

 • 14. elihu 2010. április 07. 13:18
  „Meir! Mit tobzódsz ezen a Messiás dolgon? Nem is tartozik a témához! Máshol okoskodjál és akkor ha kérdeznek! Te is a Messiást várod nem? Egyébként pedig már eljött. Hát nem a zsidóké az egész világ?”
 • 13. meir 2010. április 06. 18:48
  „12-es!
  a Biboros Ur nagyon is tisztaban van ezzel!!-csak eppen a Vatikan ugy akarja hogy "ezt a tenyt" szegyenlosen elhallgassak!!”
 • 12. okostojas007 2010. április 06. 11:28
  „10- es
  rossz a címzett.
  talán a bíboros úrnak kellene elmagyarázni....”
 • 11. soproni 2010. április 05. 17:19
  „Érdemes megnézni,bár elég hosszú(40 perc),de érdekes és elgondolkodtató( én már kétszer láttam) . http://video.google.com/videoplay?docid=4357079350414065219#”
 • 10. meir 2010. április 05. 15:54
  „8-as!!
  a szo "Mesiah" onmagaban egy kiralyi cim!!! semmi koze a "megvaltashoz"!!!!
  a szo,egy anagram,ami azt jelenti;-"I.-sten altal szentelt olajjal felkenve kirallya!"-
  az O-szovetseg osszes kiralya-(heberul; Melekh)-rendelkezett a mesiah cimmel is,mivel a vallasi vezeto a megszentelt olajjal kente fel kirallya!!Anelkul nem is lehetett kiraly!!!”
 • 9. ggg 2010. április 05. 08:59
  „Jézus Krisztus kardot hozott, nem szeretet, ez csak az ilyen erdőpéter féle zsidó egyházi vezetők liberalizációs ökörsége...”
 • 8. okostojas007 2010. április 05. 08:52
  „ja hogy a jövendő messiás és a földi kiráy ugyanaz lesz...”
 • 7. piteam 2010. április 05. 04:51
  „Ha gondolataidat, szavaidat és tetteidet a szeretet vezérli, akkor megszünik a félelem, és békés,boldog életet élhetsz itt földön is. Ha megváltoztatod a gondolataidat, megváltozik az életed. Amire a figyelmedet fordítod az erősödik. Fordítsd a fény felé, a szeretet felé. Ezért jöttél erre a világra.”
 • 6. meir 2010. április 04. 19:08
  „5-oske!!
  szerinted a szo-"Messeia"-mit jelent???
  NEM azt hogy "megvalto" azt elore megmondom neked!!! de azert keressel!!!!”
 • 5. okostojas007 2010. április 04. 17:48
  „a messiás hatalma nagyobb mint egy győztes földi királyé...
  egy héttel választás elótt ilyet mindani ... nem semmi...”
 • 4. Primax 2010. április 04. 17:43
  „" Erdő Péter: az emberiség hivatása a szeretet....a világmindenség nem értelmetlen, szörnyű erők játéka, hanem az isteni bölcsesség és szeretet alkotása".
  Minden tiszteletem az érsek úré, de ez nem igaz.”
 • 3. okostojas007 2010. április 04. 17:21
  „a papok nagyon tudják ...
  szeretik a kiskoruakat molesztálni ..
  én ezt pedofiliának nevezem én nem az emberiség szeretetének...
  5 ezer forintos kérdés ..
  hány papot csuktak ezért a nyilvánvaló bűncselekményért börtönbe...”
 • 2. soproni 2010. április 04. 16:59
  „Szeretet? Ismeri még valaki ezt a szót? Nem hiszem,mert csak gyűlölködni,irigykedni,közönyösen viselkedni és mások kárának örvendezni képesek az emberek.”
 • 1. IV.Béla 2010. április 04. 14:36
  „Tőkés Laci is szeret mindenkit. Túlságosan is. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas férfi támadt a rendőrökre

Rátámadt a rajta segíteni próbáló rendőrökre egy fiatal férfi éjszaka Szeged belvárosában. Tovább olvasom