Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Erdélyi hősök péri földben

Majd hatvan év után tudták meg két magyar katona Erdélyben élő hozzátartozói, hogy eltűntnek hitt szeretteik a péri katolikus temetőben nyugszanak.
Polgár Kálmán évtizedek óta kutatja Pér múltját. A II. világháború községben és környékén történt eseményeit „leltározva” bukkant rá két katonasírra a katolikus temetőben.
– Lajos Gergely és Mészáros Lajos erdélyiek voltak. A magyarországi harcokban negyvennégy szeptemberétől vettek részt.
Negyvenöt március tizennyolcadikán a szovjet pilóták Pér fölött éjszakai légi vadászatot tartottak, megbombázták a falut, mindketten ekkor estek áldozatul.
Másnap délelőtt temették el őket a katolikus temetőben – idézte fel a hajdan történteket Polgár Kálmán.
A péri helytörténész kiderítette azt is, hogy Lajos Gergely (hosszú ideig Gergics Lajosnak hitték, a halotti anyakönyv alapján sikerült tisztázni a nevét) Csíktapolcán élt 1942-ig, amikor behívták Gyimesbükkre, a magyar hadseregbe határvadásznak. Innen vitték a frontra, majd vezényelték Magyarországra. A másik erdélyi katonát, Mészáros Lajost is a szovjet front közeledtével hívták be a magyar hadseregbe. P negyvenöt március 18-án, a légitámadáskor éppen őrszolgálatban volt. Rövid szenvedés után halt meg.
– Mivel mindketten erdélyiek voltak, a határon túl nyomoztam tovább. Soraimmal el akartam érni Mészáros Lajos családját Poklosteleken. Válaszában a helybeli lelkész finoman jelezte: ugyan a hős katona két lánya valahol a környékben él, de neki nem érdeke, hogy őket felderítse. Levelet írtam Csíktapolcára is, a prefektúráról értesítettek, hogy személyes felhívásomat közzétették a helyi lapban. Alig telt el pár hét, Csíkszeredáról kaptam lapot, Lajos Gergely testvérétől. Az asszony soraiból kiderült, könnyezve olvasta a hírt, hogy fivére a péri temetőben nyugszik. A család eltűntnek hitte, most már megnyugodhatnak, hogy magyar föld őrzi testét. Később a hősi halott katona unokaöccse ellátogatott Pérre, a temetőbe kísértem, ahol megrendülten mondott egy imát Lajos Gergelyék sírjánál. Ezzel tartoztunk az emléküknek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótolnak

labdarúgás

A Kapuvár a korábbi Magyar Kupa-találkozó miatt elmaradt mérkőzést… Tovább olvasom