Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Érdekességek a gyermeki tanulásról

A gyermekek általában 20 hónapos koruk körül körülbelül 50 szót használnak. Ennél sokkal többet értenek meg. Az általuk használt szavaknak több jelentése is lehet.
A gyermek a szülő szájmozgását figyelve a hangok szájjal formázott képét is rögzíti
A beszéd


A gyermekek általában 20 hónapos koruk körül körülbelül 50 szót használnak. Ennél sokkal többet értenek meg. Az általuk használt szavaknak több jelentése is lehet.

Beszéljünk gyermekeinkhez tiszta kiejtéssel, énekeljünk nekik, és teremtsünk alkalmat a beszélgetésre.

A beszélgetést és annak szabályait meg kell tanítani a gyerekeknek. Korai gyermekkorban a játékok is segítik ezt a folyamatot. Gondoljunk csak a bújócskára, amikor a gyermek feszülten figyel, kifejezi örömét. Ezek a tapasztalatok később a jó kommunikációt segítik.

A lányok korábban és tisztábban beszélnek, nagyobb szókinccsel, mint a fiúk. Ez a különbség hároméves kor után eltűnik, és kamaszkor körül ismét a lányok a beszédesebbek. (Ez a tulajdonságunk aztán életünk végéig elkísér.)

A szülők meseolvasásakor a gyermeknek nemcsak a szókincse növekszik, nemcsak a figyelme fejlődik, hanem a gyermek a meseolvasó szülő szájmozgását figyelve a hangok szájmozgással formázott képét is rögzíti. Ennek majd az olvasás tanulásánál lesz nagy szerepe. Érdemes gyakran mesélni gyermekeinknek.

A mozgás

A tanulási képesség összefügg azzal az aktivitásszinttel, amit a pici gyermekkorban jól megoldott, sikeres mozgásos tapasztalattal szerzett a gyermek. Az a tanuló lesz sikeres és bátor az iskolai feladatok megoldásában, aki az első 5–6 évét mozgásos felfedezéssel, kíváncsisággal és sok-sok játékkal töltötte. Akit túlságosan féltenek és óvják a mozgásos tapasztalatszerzéstől, az a kisgyermek az iskolai feladatok és problémák megoldásánál meghátrál, nem tesz erőfeszítéseket.

A beszéd és a mozgás két nagyon fontos terület a gyermeki fejlődésben. Csak optimális külső és belső feltételek mellett tudnak fejlődni. Az iskolai tanulás alapját adják.

A beszélő ember gondolkodik, kommunikál és figyel. A mozgás pedig maga az élet.

Füves Zsuzsa gyógypedagógus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Agrár Kht. zöld programja

Nemzetközi összefogással szeretné a biotechnológiában érdekelt kutatóintézeteket, egyéni és… Tovább olvasom