Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Érdek vagy hivatás?

„ Kevesebb a pap” – állapította meg a Kisalföld július 8-i számában megjelent írás, amely szerint a római katolikus egyházban egyre kevesebben választják a papi hivatást. Ma gyakori az idős, nyugdíjas lelkészek szolgálata a templomokban, az egyházban. Elmondható, hogy a jó pap nemcsak holtig tanul, hanem holtig dolgozik is. A mai elszabadult világban nem könnyű hivatás az egyház és a hívek szolgálata. A római katolikus egyház a többi egyházhoz képest még mindig szigorúbb követelményeket vár el papjaitól. A sok évszázados, sőt, évezredes hagyomány maradt: „Aki engem akar követni, az vegye fel a keresztjét, tagadja meg magát és úgy kövessen engem.”

Egy jó pap, ha ragaszkodik híveihez, szereti az embereket, az egyház tanítása szerint példamutató, akkor nemcsak a hívők előtt van tekintélye, tisztelete, hanem a vallást nem tisztelő, nem gyakorló emberek között is. Az 1950-es években, a papokat és az egyházat üldöző megalázó rendszer idején nem volt paphiány. Sőt, a papok vállalták a megaláztatást, az üldöztetést. Nemrég hallottam egy fiatal hölgy kijelentését: „Amennyiben nem vesznek fel az egyetemre, akkor elmegyek teológiára, pap leszek.”
Vajon meggyőződésből vállalja-e az ilyen illető a hivatást, jelesül az evangélikus egyházban? Vajon tud-e szolgálni úgy, ahogy azt az egyház és a hívek elvárnák gyülekezetükben? Ne adj’ Isten, hogy érdekből cselekedje! Bármelyik egyházhoz is tartozik egy pap, ha túlzottan világi és eltér hivatásának útjáról, ami ráadásul cselekedeteiben, prédikációjában, beszédeiben is megnyilvánul, azt bizony hamar észreveszik és egy régi mondással illethetik: „Bort iszik, vizet prédikál.”
K. F., Csikvánd

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit költ idén nyaralásra?

Tovább olvasom