Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Építsünk sziklakertet! 2. rész

A növények választéka kimeríthetetlen, de feltétlenül ajánlatos, hogy legyen közöttük kövirózsa, varjúháj, kutyatej, kakukkfű, őszirózsa, levendula, rozmaring

A sziklakertbe szárazságtűrő, kistermetű növényeket ültessünk. Ezek lehetnek cserjék, törpefenyők, évelők, párnát képző növények, füvek, amelyek idővel benövik a sziklák közötti területet. A növényeket egyenkint vagy kis csoportokban ültetjük ki. Az egymástól idegen növények ne kerüljenek nagyon közel egymáshoz, tehát ne váljék a sziklakert zűrzavarossá. 

Nincs elfogadott álláspont arra nézve, hogy mikor kell egy sziklakertet beültetni növényekkel. Telepíthetünk egyrészt az építés közben, másrészt a sziklakert építésének befelyeztével, de akár várhatunk egy pár hetet, amíg a talaj megülepszik, és lehetőségünk van a hézagok utántöltésére. A sziklahasadékok beültetését minden esetben célszerű az építéssel egyidőben elvégezni, a kész résbe már csak nehézkesen lehet a növényeket begyömöszölni. Építéskor csak fogunk egy földlabdás növényt, a földlabdát a kezünk között összelapítjuk, két szikla közé helyezzük, majd a sziklákat némi talajjal együtt egymás mellé döngöljük. Arra azért ügyeljünk, hogy ne sértsük meg a gyökereket és ezek talajjal érintkezzenek.

Ne ültessünk túl sűrűn. A növények térigényének megítélésekor mindig tartsuk szem előtt az ültetendő növény kifejlett méretét. Ezt az egyes növények leírásaiban mindig megtaláljuk. Ne tévesszen meg senkit a vásárolt példány aktuális nagysága, egy 10 centis dugványból egy év alatt 50 centi magas és ugyanilyen széles növény fejlődhet, és ha nem vigyázunk elnyomhatja túl közel ültetett gyengébb társait.

Nagyon fontos, hogy ismerjük az ültetendő növények igényeit annak érdekében, hogy azok a sziklakertben a nekik legmegfelelőbb (fényviszonyok, vízháztartás) helyre kerüljenek. Beültetés után minél hamarabb alaposan öntözzük be a növényeket.

Talajtakarás, díszítés

Ez a gyakran kifelejtett befejező lépés tulajdonképpen az építés részét képezi, célszerű azonban a növények betelepítése után elvégezni. A sziklák között kilátszó talajkeveréket egy 2-3 cm vastag aprószemű murvaréteggel, kőzúzalékkal takarjuk, körülvéve a növényeket is. Ez a takarás számos célt szolgál. Először is a kőzúzalék alkalmazásával egy esztétikusabb sziklakertet kapunk, amely még inkább egy egységes, földből kiemelkedő, repedezett szikla benyomását kelti. Másrészről a murvaréteg mulcsként működik, visszatartja a magról kelő egynyári gyomokat és nem engedi gyorsan kiszáradni a talajt.


Sok sziklakerti növény nem szereti, ha levelei a nedves talajjal érintkeznek, a kőzúzalék ezt a problémát is megoldja. Végül, de nem utolsó sorban, a murvaborítás anélkül engedi át magán az esővizet, hogy annak talajt tömörítő hatása érvényesülne. Nagyon fontos, hogy a kőzúzalék színe teljesen megegyezzen a felhasznált szikla színével, különben megbontja a sziklakert harmóniáját. Célszerű egyazon helyről beszerezni mindkettőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liv Tyler felhajtás nélkül ment férjhez

Március végén egy karibi villában teljes titokban összeházasodott Liv Tyler és vőlegénye, Royston… Tovább olvasom