Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Építsünk sziklakertet!

A sziklakert nagyon szép, változatos eleme lehet a házikertnek, amely egész évben nyújt látni- és megfigyelnivalót. A létesítése nem olcsó mulatság és a fenntartása is sok kézi munkát igényel, de nagyszerű szórakozás és a vendégeknek valódi látványosság.

A sziklakert helyét napos kertrészen kell kijelölni. Előnyös, ha a területe lejtős, dombos, változatos. A mi klímánk alatt gondolni kell arra, hogy a sziklakertet olykor öntözni is kell.

Kövek, sziklák: csak egységesen!

A sziklakert vázát alkotó szikla kiválasztását sok dolog befolyásolja. Alapvetően választhatunk vulkánikus kőzeteket (pl. gránit, andezit, bazalt stb.), vagy üledékes kőzeteket, pl. mészkövet, vagy dolomitot, de akár homokkövet is. Magyarországon legtöbbször mészkőből, vagy dolomitból építenek sziklakertet, mivel ez sok helyen hozzáférhető. A vulkánikus kőzetek ideálisak abban az esetben, ha olyan növényeket is szeretnénk tartani, amelyek kifejezetten mészkerülőek. Ezek közül a világosabb színű kőzetek (pl. gránit) a legkedveltebbek.
Sokan idegenkednek a sötét színű bazalttól és andezittől, de ha közelünkben ezek a legkönnyebben hozzáférhetőek, egy percig se habozzunk, ezekből a sötét színű sziklákból is gyönyörű sziklakertet hozhatunk létre! A lényeg, hogy a kövek színe egyöntetű legyen, ne legyenek nagyon erezettek. Ha kertünk hegyvidéken található, akkor feltétlenül használjunk olyan köveket, amelyek a környéken természetesen előfordulnak, így sokkal természetesebb hatást érünk el. Kizárólag egyféle kőből építsük fel sziklakertünket.

Nincs annál mesterkéltebb látvány, mint egy ásványtani gyűjteménynek is beillő, sokszínű kövekből összetákolt sziklakert. A legszebb hatású sziklakerteket a természeti erők által koptatott, felszínre bukkanó kövekből lehet építeni. A vízkoptatta mészkő gyönyörű hatást kelt, és általában mindenféle kőzetre igaz, hogy a természet által koptatott darabok sokkal impozánsabbak, mint frissen bányászott társaik. Mivel azonban hegyvidéki területeink jó része védett terület, ragaszkodjunk a bányákban fejtett kő alkalmazásához, néhány év elteltével az ilyen szikladarabok felülete is átalakul, sokkal természetesebb hatásúvá válik. A kövek megjelenítésének egyszerűbb módja a szárazon rakott fal. Ez is kövekből készül olymódon, hogy a közöttük lévő hézagokat földdel töltjük ki és ezekbe a hézagokba ültetjük a növényeket.

Tartalomhoz a forma

Sziklakibúvásokat kialakíthatunk lejtős és sík terepen egyaránt. Lejtős terepen viszonylag egyszerű a dolgunk, a sziklákból úgy kell megépítenünk a sziklakertet, mintha azok együtt egy hegyoldalból kiemelkedő hatalmas szikla föld feletti részét képeznék. Sziklakibúvásos sziklakert kialakítható sík terepen is, ilyenkor minden követ kicsit megdönthetünk azonos irányba, így azok azt a látszatot keltik, mintha egy geológiai erők hatására elfordult kőzetréteg sziklái bukkannának a felszínre.

Imitálhatunk hasadékokkal átszőtt lepusztult sziklafelszíneket is. Ilyenkor nagyobb méretű laposabb sziklákat illesztünk szorosan egymás mellé, csak néhány centiméteres rést hagyunk közöttük, melyeket beültetünk sziklahasadék lakó növényekkel. 

Ha megfelelő méretű lejtős terület és sok kő áll a rendelkezésünkre, építhetünk nagyméretű, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak növényeink számára, változatos élőhelyeket alakíthatunk ki. Ilyen optimális esetben szárnyalhat a fantáziánk, de azért a költségekről ne feledkezzünk meg.

Ha környékünkön patak, vagy köves medrű folyó található, akkor összegyűjthetünk nagyobb méretű, simára koptatott, kerekded alakú sziklákat és kisebb köveket. Ezekből a legömbölyített kövekből is lehet sziklakertet építeni, ily módon utánozhatunk kiszáradt folyóágyakat, patakmedreket.

A cikk 2. része >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liv Tyler felhajtás nélkül ment férjhez

Március végén egy karibi villában teljes titokban összeházasodott Liv Tyler és vőlegénye, Royston… Tovább olvasom