Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Építkezés előtti kötelező ásatás

Több mint tíz éve csak megelőző céllal – építkezések miatt – végeznek feltárásokat a megyei múzeumi igazgatóság szakemberei. Így ők is örülnek egy-egy beruházásnak, ám a területtulajdonosok annak nem mindig, hogy a régészekre várniuk kell.
A megelőző célú ásatások nem mindig járnak régészeti szempontból eredménnyel. Azért kell elvégezni azokat, mert ha az építkezés megkezdése után kerülnek elő nyomok, akkor már nehezebben egyeztethető össze a kivitelezés és az értékőrzés. Erre egyébként törvény kötelezi a beruházókat, ahogy arról már több esetben, régészeti munkákat bemutatva írtunk a Kisalföldben. A volt Rába-gyár területén az épülő Árkád, a kamara mellett, egy szállóberuházás miatt volt nemrégiben ilyen ásatás.
A megelőző célú kutatásnál a költségeket a beruházó fizeti, a múzeumi igazgatóság által kezdeményezett feltárásokra viszont hosszú ideje nem jutott pénz. Így csak országos intézetek tudtak ilyen programokat finanszírozni: pályázati támogatás révén végeztek például az elmúlt években Kunszigetnél a Mosoni-Dunában feltárásokat a búvárrégészek.
Molnár Tibor, a Molnár Autó tulajdonosa azt szeretné, ha Győrött, a Metro és a Brico-

store között vásárolt telkén a tudományos munkát a szakemberek mielőbb elvégeznék. Azt elfogadja, hogy a törvény szerint ezt kötelessége finanszírozni, de azt nem érti, miért nem került még sor a szükséges feltárásokra. Addig viszont nem tudja megkezdeni az építkezést, amit már régóta szeretne. Úgy érzi, kérése ellenére túl soká húzódik az ügy, és nem érti, hogy ha nem jutott egyezségre a régészekkel, akkor miért dolgoznak néhányan mégis a területén.
Bíró Szilvia vezető régész lapunknak elmondta, hogy azon a részen még az előző tulajdonos rendelte meg az előzetes felmérést, ami folyamatban is van. A letolt földréteg alatt a leletmennyiséget vizsgálják, azért, hogy kiderüljön, hol kell alaposabb feltáró munkát végezni. Az eddigi helytörténeti adatok alapján valószínűleg több helyen is kell, mert az a környék régészeti szempontból sűrűn fedett. A felmérés után az ásatást is elkezdik, annak ütemtervét már az új tulajdonosokkal egyeztetik, szerződést köt velük a múzeum. Mindehhez a régész azt is hozzátette: télen nem lehet ásatást végezni, és tevékenységük közbeszerzés alá tartozik, aminek lebonyolítása időt vesz igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom